Extrémní bouřky 15. a 16.8.2008
- Janek
- Kontaktovat uživatele:
David Rýva: Ještě mě zajímá zesílení SZ-S větru před první noční lajničkou. Je to znak SC Samozřejmě u spousty bouřek je vzduch čerpán z území, kde bouřky ještě nebyly, ale předevčírem to byl čerstvý vítr...
Ze zazelenalé (kromě zimy) pahorkatiny z Karviné zdraví Hloupý Honza.
oblíbená webovka: http://pocasi.venku.cz/ mé rajče: http://kozibrada.rajce.idnes.cz/
oblíbená webovka: http://pocasi.venku.cz/ mé rajče: http://kozibrada.rajce.idnes.cz/
-
- Kontaktovat uživatele:
Je nějaká realná možnost že na požádání mailem ČHMI by mi " nebo někomu jinému" byly poskytnuty radarové údaje od 15.8 (9:00 UTC )
až do 16.8 (6:00 UTC) s co nejkratšími intervaly 5-10 min. Chtěl bych vidět pro zajímavost, co možná nejplynulejší postup fronty na odrazech a udělat si animaci průběhu. -))))
až do 16.8 (6:00 UTC) s co nejkratšími intervaly 5-10 min. Chtěl bych vidět pro zajímavost, co možná nejplynulejší postup fronty na odrazech a udělat si animaci průběhu. -))))
-
- Kontaktovat uživatele:
Co jsem se ptal, tak takovéhle akce jsou za 100,-/snímek, takže 126 snímků = 12600,- Kdyby sis stáhnul snímky po 30 minutách dokud byly veřejně k mání, ušetřil bys 4600,-Jack píše:Je nějaká realná možnost že na požádání mailem ČHMI by mi " nebo někomu jinému" byly poskytnuty radarové údaje od 15.8 (9:00 UTC )
Ale možná se dá domluvit i jinak. Rozhodně se s lidma s ČHMI dá jednat...
- Michal Geryk
- Člen AMS
- Kontaktovat uživatele:
Pokud dobře počítám, tak by neušetřil 4.600,- Kc, ale 12.600,- Kc...Tomáš Římský píše:Co jsem se ptal, tak takovéhle akce jsou za 100,-/snímek, takže 126 snímků = 12600,- Kdyby sis stáhnul snímky po 30 minutách dokud byly veřejně k mání, ušetřil bys 4600,- ...
EDIT: No je ráno a já to blbě pochopil... Ne vždy mně to myslí ...
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
kamera videa fotografie
kamera videa fotografie
- storm_ice
- Kontaktovat uživatele:
celkem drahej radar to by pak chtělo aby se to člověku vrátilo, bo jen tak "vyhodit" 8000,- no ale jak bylo psáno, je možná dohoda a je možné, že pro vlastní potřebu by to bylo o dost levnější, ale nevím o tomhle sem nikdy nejednalTomáš Římský píše: Co jsem se ptal, tak takovéhle akce jsou za 100,-/snímek, takže 126 snímků = 12600,- Kdyby sis stáhnul snímky po 30 minutách dokud byly veřejně k mání, ušetřil bys 4600,-
Ale možná se dá domluvit i jinak. Rozhodně se s lidma s ČHMI dá jednat...
- Janek
- Kontaktovat uživatele:
Nejlepší možnost je vystudovat MatFyz...Jack píše:Je nějaká realná možnost že na požádání mailem ČHMI by mi " nebo někomu jinému" byly poskytnuty radarové údaje od 15.8 (9:00 UTC )
Ze zazelenalé (kromě zimy) pahorkatiny z Karviné zdraví Hloupý Honza.
-
Studium taky něco stojí.Janek píše:Nejlepší možnost je vystudovat MatFyz...Jack píše:Je nějaká realná možnost že na požádání mailem ČHMI by mi " nebo někomu jinému" byly poskytnuty radarové údaje od 15.8 (9:00 UTC )
Naposledy upravil(a) Štěpán Krejsek dne 19 srp 2008 11:57, celkem upraveno 1 x.
- Lukáš Ronge
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Nějaká animace bude v připravovaném článkuJack píše:Je nějaká realná možnost že na požádání mailem ČHMI by mi " nebo někomu jinému" byly poskytnuty radarové údaje od 15.8 (9:00 UTC )
-
Zachránci ! Na vás je vždy spolehnutí.Lukáš Ronge píše:Nějaká animace bude v připravovaném článkuJack píše:Je nějaká realná možnost že na požádání mailem ČHMI by mi " nebo někomu jinému" byly poskytnuty radarové údaje od 15.8 (9:00 UTC )
-
- Kontaktovat uživatele:
Sem s článkem! Už jsem nedočkavej co jste nachytali... Já jsem najezdil přes 200 km a chytil jsem starou belu...Lukáš Ronge píše:Nějaká animace bude v připravovaném článkuJack píše:Je nějaká realná možnost že na požádání mailem ČHMI by mi " nebo někomu jinému" byly poskytnuty radarové údaje od 15.8 (9:00 UTC )
-
- Kontaktovat uživatele:
No 100,- snímek je teda pěkná sumička, ale kdyby se vyskytla někdy opravdu nějaka extrekmni situace myslím, že bych i par papíru obětoval
JInak by mě zajímalo proč nejsou dostupna nejen update po 10 min ale i ostatní data. Nesmyslím ty licencovane z MSG ale ty z radaru Brdy a Skalky ..CHMI si snad zpracovavá tato data sám ne ? A pokud jde o udržbu tak od toho je snad stát který ročně proje*e desitky mld a na tohle že by nebylo. Vím že to vidím moc jenoduše, ale je to tak. Možná by to chtělo vyjadření někoho z ustavu ať napíše jak to tedy vlastně je v licencovaním, atp. V tomhle mi připada evropa zaostala, když sem brouzdal po netu, tak v jsem se dostal k desitkam radarum USA + v archivu další desitky měření od srážkových odrazů až po doplerovo měření a další experimentální meření a vše zdarma bez licencí a poplatku. Když už tak alespoň u nás update po 10 min když né nic dalšího a jak někde jsme četl že update po 10 min a velky archiv zatěžoval server tak při dnešní výpočetní kapacitě a ceně HW si myslím, že to už neni tak kritické. Jak říkám já do toho nevidím, ale chtěl bych to mět objasněné jak to tedy je..
JInak by mě zajímalo proč nejsou dostupna nejen update po 10 min ale i ostatní data. Nesmyslím ty licencovane z MSG ale ty z radaru Brdy a Skalky ..CHMI si snad zpracovavá tato data sám ne ? A pokud jde o udržbu tak od toho je snad stát který ročně proje*e desitky mld a na tohle že by nebylo. Vím že to vidím moc jenoduše, ale je to tak. Možná by to chtělo vyjadření někoho z ustavu ať napíše jak to tedy vlastně je v licencovaním, atp. V tomhle mi připada evropa zaostala, když sem brouzdal po netu, tak v jsem se dostal k desitkam radarum USA + v archivu další desitky měření od srážkových odrazů až po doplerovo měření a další experimentální meření a vše zdarma bez licencí a poplatku. Když už tak alespoň u nás update po 10 min když né nic dalšího a jak někde jsme četl že update po 10 min a velky archiv zatěžoval server tak při dnešní výpočetní kapacitě a ceně HW si myslím, že to už neni tak kritické. Jak říkám já do toho nevidím, ale chtěl bych to mět objasněné jak to tedy je..
- honza.cb
- Kontaktovat uživatele:
Tak napiš na chmi a zeptej se
Ale teď vážně, jen si vemte jak jsou na tom třeba stránky shmu.sk. proti nim jsou chmi.cz archaickou vykopávkou z 90-tých let a o změně designu prý nepřemýšlí kvuli nedostatku peněz . Myslim že v USA jdou do těhle projektů mnohem větší prachy, protože si uvědomili že např. včasné varování před nebezpečnými jevy dokáže zachránit životy. A jaký je lepší způsob včasného varování? - dát to free online na net, aby se mohl každý, kdo má net, podívat co se na něj právě žene a podle toho se zachovat.
Ale teď vážně, jen si vemte jak jsou na tom třeba stránky shmu.sk. proti nim jsou chmi.cz archaickou vykopávkou z 90-tých let a o změně designu prý nepřemýšlí kvuli nedostatku peněz . Myslim že v USA jdou do těhle projektů mnohem větší prachy, protože si uvědomili že např. včasné varování před nebezpečnými jevy dokáže zachránit životy. A jaký je lepší způsob včasného varování? - dát to free online na net, aby se mohl každý, kdo má net, podívat co se na něj právě žene a podle toho se zachovat.
Murphyho optimistický zákon: Usmívej se ! Zítra bude hůř ... a pozítří.... možná už ani nebude.
Z Českých Budějovic zdraví Jan Michalica
-
Problém u nás je, že se vyhází milardy za předražené uplacené projekty a na nic ostatního už peníze nezbydou. Kdyby se to vše nacpalo chmi, tak nám i Amerika bude závidět. Samozřejmě pokud by se ty peníze nerozkradly v chmi.
Naposledy upravil(a) Štěpán Krejsek dne 19 srp 2008 18:26, celkem upraveno 1 x.
-
Článek asi zase zabere měsíc nebo dva. Čím supercelárnější situace, tím delší příprava článku. Články o bouřkách z 25.6. přistály na netu taky s pěkným zpožděním.Tomáš Římský píše:Sem s článkem! Už jsem nedočkavej co jste nachytali... Já jsem najezdil přes 200 km a chytil jsem starou belu...Lukáš Ronge píše:Nějaká animace bude v připravovaném článkuJack píše:Je nějaká realná možnost že na požádání mailem ČHMI by mi " nebo někomu jinému" byly poskytnuty radarové údaje od 15.8 (9:00 UTC )
- Lukáš Ronge
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Tak to pozor, nové stránky jsou již v testovacím režimu a postupně se doplňují SHMU má povedené stránky, nové stránky ČHMÚ po grafické stránce taky ujdou, ale zásádním problémem je pomalost - snad to zlepší.honza.cb píše:Ale teď vážně, jen si vemte jak jsou na tom třeba stránky shmu.sk. proti nim jsou chmi.cz archaickou vykopávkou z 90-tých let a o změně designu prý nepřemýšlí kvuli nedostatku peněz
- Lukáš Ronge
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
To ne... Nějaký fotky máme, ale zas toho tolik není, byli jsme na špatné místě a nedalo se to pak stíhat. Do tejdne to snad zveřejníme, jen co se sejde patřičný materiál.Štěpán Krejsek píše:Článek asi zase zabere měsíc nebo dva. Čím supercelárnější situace, tím delší příprava článku. Články o bouřkách z 25.6. přistály na netu taky s pěkným zpožděním.
Článek z 25.6. vyšel dýl, to je pravda, čekali jsme na oficiální vyjádření ČHMÚ na to, co se stalo v okolí Smrkového Týnce a pak se čekalo na kvalitnější radarová data. Samotné zpracování snímků pak bylo záležitostí asi dvou dnů.
- Lukáš Ronge
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Ad veřejná radarová data...
Ono je to trochu složitější, ČHMÚ je příspěvková organize tj. od státu dostatne jen určitou část peněz, zbytek si na sebe musí vydělat a že výdaje jsou taky hodně slušný.
Takže se lepší radarová data prodávají, proč by pak např. televize, ŘLP a jiné organizace platili za lepší data, když by byly ke stažení volně na webu...
Jinak ano, ČHMÚ si zpracovává objemová data sám, software naprogramoval Petr Novák a výstupem z objemových dat je opravdu mnoho produktů (Z:MAX, VIL, HAIL PROB, CAPPI, PPI, YALG, ETOP, doppler, ad.) v 1km rozlišení, bohužel ne však veřejně. Když jsem viděl data z jiných států v Evropě, tak jsem došel k závěru, že tady máme poměrně kvalitní radarová data a to i veřejná.
Ono je to trochu složitější, ČHMÚ je příspěvková organize tj. od státu dostatne jen určitou část peněz, zbytek si na sebe musí vydělat a že výdaje jsou taky hodně slušný.
Takže se lepší radarová data prodávají, proč by pak např. televize, ŘLP a jiné organizace platili za lepší data, když by byly ke stažení volně na webu...
Jinak ano, ČHMÚ si zpracovává objemová data sám, software naprogramoval Petr Novák a výstupem z objemových dat je opravdu mnoho produktů (Z:MAX, VIL, HAIL PROB, CAPPI, PPI, YALG, ETOP, doppler, ad.) v 1km rozlišení, bohužel ne však veřejně. Když jsem viděl data z jiných států v Evropě, tak jsem došel k závěru, že tady máme poměrně kvalitní radarová data a to i veřejná.
-
- Kontaktovat uživatele:
Jako z evropskeho měřítka jsme na tom dost dobře do vím, ale když už píší že ve vyjmečných situacich bude update po 10 min a ja viděl tenhle rok update po 10 min jen když bylo naproto jasno a bez odezvy tak nevim proč to. Alespoň vždy při přechodu fronty by to mohlo byt po 10 mim, ale co už..my na tom nic nezměníme snad v budoucnu. To, co jsem se potřeboval dozvědět už je tady rozepsané a nezbývá než se těšit na článek -)))Lukáš Ronge píše:Ad veřejná radarová data...
Ještě otázka, volně dostupná data jsou v jakém rozlišení ? také 1 pix = 1 km ??
- Lukáš Ronge
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Ne e 2km/pixel.Jack píše:Ještě otázka, volně dostupná data jsou v jakém rozlišení ? také 1 pix = 1 km ??
- storm_ice
- Kontaktovat uživatele:
no právě ta pomalost ... strašně moc to trvá, jinak jsem na new web zvědavejLukáš Ronge píše:Tak to pozor, nové stránky jsou již v testovacím režimu a postupně se doplňují SHMU má povedené stránky, nové stránky ČHMÚ po grafické stránce taky ujdou, ale zásádním problémem je pomalost - snad to zlepší.honza.cb píše:Ale teď vážně, jen si vemte jak jsou na tom třeba stránky shmu.sk. proti nim jsou chmi.cz archaickou vykopávkou z 90-tých let a o změně designu prý nepřemýšlí kvuli nedostatku peněz
-
Tak to se máme na co těšit v dohledné době. Na kvalitnější radarová data čekat nebudete ?Lukáš Ronge píše:To ne... Nějaký fotky máme, ale zas toho tolik není, byli jsme na špatné místě a nedalo se to pak stíhat. Do tejdne to snad zveřejníme, jen co se sejde patřičný materiál.Štěpán Krejsek píše:Článek asi zase zabere měsíc nebo dva. Čím supercelárnější situace, tím delší příprava článku. Články o bouřkách z 25.6. přistály na netu taky s pěkným zpožděním.
Článek z 25.6. vyšel dýl, to je pravda, čekali jsme na oficiální vyjádření ČHMÚ na to, co se stalo v okolí Smrkového Týnce a pak se čekalo na kvalitnější radarová data. Samotné zpracování snímků pak bylo záležitostí asi dvou dnů.
- Lukáš Ronge
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
UvidímeŠtěpán Krejsek píše:Tak to se máme na co těšit v dohledné době. Na kvalitnější radarová data čekat nebudete ?Lukáš Ronge píše:To ne... Nějaký fotky máme, ale zas toho tolik není, byli jsme na špatné místě a nedalo se to pak stíhat. Do tejdne to snad zveřejníme, jen co se sejde patřičný materiál.Štěpán Krejsek píše:Článek asi zase zabere měsíc nebo dva. Čím supercelárnější situace, tím delší příprava článku. Články o bouřkách z 25.6. přistály na netu taky s pěkným zpožděním.
-
Mě na podobě stránek ani moc nezáleží. Hlavně když jede radar a spol. a stránky fungují v extrémních situacích. Tehdy je to totiž nejvíce potřeba.storm_ice píše:no právě ta pomalost ... strašně moc to trvá, jinak jsem na new web zvědavejLukáš Ronge píše:Tak to pozor, nové stránky jsou již v testovacím režimu a postupně se doplňují SHMU má povedené stránky, nové stránky ČHMÚ po grafické stránce taky ujdou, ale zásádním problémem je pomalost - snad to zlepší.honza.cb píše:Ale teď vážně, jen si vemte jak jsou na tom třeba stránky shmu.sk. proti nim jsou chmi.cz archaickou vykopávkou z 90-tých let a o změně designu prý nepřemýšlí kvuli nedostatku peněz
- storm_ice
- Kontaktovat uživatele:
no když už jsem u toho vydělávání .. tak vidim mezi v reklamě na webu .. to by byl taky slušnej příjemLukáš Ronge píše:Ad veřejná radarová data...
- honza.cb
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že zrovna stát by měl chránit svoje občany včasným varováním před nebezpečnými jevy dávat víe peněz chmi aby mohli své výstupy poskytovat free a tak informovat širokou veřejnost.
Chtělo by to někomu navrhnout jako volební tip
Chtělo by to někomu navrhnout jako volební tip
Murphyho optimistický zákon: Usmívej se ! Zítra bude hůř ... a pozítří.... možná už ani nebude.