Hodnocení bouřkové sezóny 2018

Vše ohledně výskytu bouřek nejen na území ČR.
Odpovědět
Uživatelský avatar
novotny
Příspěvky: 207
Registrován: 13 bře 2010 09:56
Bydliště: Nové Strašecí (okr. Rakovník)
Kontaktovat uživatele:

Zdravím, rok se blíží ke konci a je na čase trošku zhodnotit letošní (ne)bouřkovou sezónu. Bída, bída a bída, když je sucho a nemá z čeho pršet tak prostě nejsou ani bouřky. Vzhledem k několika velkým náhodám, které jsem při bouřkaření zažil, letošek nedopadl po fotografické stránce tak špatně jako loňský (na pěkné bouřky mimořádně bohatý) rok.
S velkým štěstím se mi podařilo začátkem července ulovit krásnou výraznou trombu na Rakovnicku a to sem netušil, že ve stejném místě (na metry přesně) budu v září dokumentovat následky po silném tornádu. To jsou situace které jsem doposud nezažil. No a začátkem srpna se mi opět na Rakovnicku povedly krásné blesky na slabé bouřce, která jich vypotila jen asi 5, náhoda že sem tam vůbec byl. Pouze v tomto byl pro mě letošek vyjímečný. A jinak nic, žádný velký výjezd, nic.
Přílohy
To nejlepší za rok 2018
To nejlepší za rok 2018
Mé nej fotky počasí, krajiny, přírody apod. - http://500px.com/TomNovi
Má videa na youtube - http://www.youtube.com/TomNovotny88
Uživatelský avatar
Dáša
Člen AMS
Příspěvky: 305
Registrován: 05 dub 2009 19:35
Bydliště: Brandýsek / občasně Pechova Lhota (u Milevska)

Též se připojím. Letošní sezona pro mě dostala poněkud jiný rozměr. V porovnání s těmi předchozími by byla jednoznačně nejhorší. Nicméně je to pro mě takový trochu děsivý předobraz, jak by mohla vypadat naše budoucnost. Suchá léta bez deště a bouřek. A tak byl člověk rád za cokoliv, co se jen trochu povedlo. Těžko říct, co byla pro mě nej situace. V paměti mi utkvěla celkem silná bouřka v květnu hned před bouřkovým seminářem, kterou jsme chytli v nejlepší fázi s pěkným shelfem u Zvoleněvsi. Další fajn situace byla pár dní po semináři, kdy jsme si užili s bouřkami na Slánsku celý podvečer. Pak dlouho nic nebylo, až v srpnu se podařily tři akce za sebou. Bouřky s netypickým pohybem od východu k západu, které jsme pozorovali na Lounsku a Žatecku, načež jsme si dali noční afterparty u nás v Brandýsku. Hned pár dní poté jsme podnikli další delší výjezd, kdy jsme začali u Loun a přes Příbramsko se dostali až na Mandavu. Sice se mi ten den nevedlo úplně podle představ, ale byl to rozhodně zážitek a Honza to jistil :-). Mě se zadařilo o pár dní později na izolovaných cébácích, za kterými jsme tenotkrát nemuseli cestovat dál, než zde k Třebusicům. Všechny tyto akce byly a nebo ještě budou popsány v článcích. A tím to skončilo. Ovšem ne tak docela. Na konci září přišly po sobě 2 silné větrné situace se shelfem, které zasáhly přímo Brandýsek a za které by se nemusel stydět ani červen. Na té druhé v neděli 23.9. jsem zde naměřili náraz 27m/s. Bohužel po fotografické stránce se mi nepovedla ani jedna z nich, ale možná by se daly v Brandýsku považovat i za vrchol, ač přišly v čase, kdy už bývá dávno po sezoně.
Na závěr přidávám také pár fotek jakožto průřez napříč sezonou:
Přílohy
Untitled.png
Untitled 2.png
Uživatelský avatar
Rosnič
Příspěvky: 182
Registrován: 22 bře 2014 15:58
Bydliště: Stochov

Ať už byla sezóna sebevíc dlouhá a divná, tak nabídla množství tak zajímavých situací, že se prostě k brblající většině ani při nejlepší vůli připojit nemůžu. I ty silný bouřky tady nakonec byly, i když to do poslední chvíle vypadalo, že se budeme muset letos obejít bez nich... :)

Poslyšte nyní příběh o tom, jak Rosnič letos konečně ke štěstí přišel...

V první řadě chlubírna. Do výbavy mi začátkem roku přibyl Canon EFS 55-250mm. Koupil jsem ho za pár peněz na bazaru, spíš jen ze zvědavosti. Nakonec se z něj vyklubal dělník jako hrom a nepostradatelnej společník na cestách za dobrodružstvím. Kdo ještě nemá "dálkáč", okamžitě shání.

V další řadě sezóna samotná.
3.1 Asi nejranější bouřka, co jsem kdy zažil. Po cestě z práce kolem 14:30 SEČ na SF pod jakýms takýms čelem fialový CG s téměř okamžitým silným zahřměním, potom nadílka 5mm krup a ještě jedno zahřmění. Vzhledem k době a intenzitě si tahle situace svoje místo v Síni slávy určitě zaslouží.
16.1 Další SF a další blesky. Sice jen dva a hrozně daleko na západ (malé, ale naše), ale byly tam. Opět vzhledem k době palec nahoru.
4.4 Další SF, tentokrát už s fotitelným kumulonimbem a diskotékou, za kterou by se nemuselo stydět léto. Pár blesků dokonce uvízlo i na kartě a tady někdy jsem se rozhodl sehnat vyzkoušet si tu dvěstěpadesátku.
23.4 První letošní bouřka letního typu se slabým shelfem, slabou bleskovou aktivitou a průměrným deštěm. Chvíli to i vypadalo na utvářející se SQL.
2.5 Vzdálený večerní cb. Začalo to bouřkou u Loun, později v noci se přidala hradba cébáků nad Jizerskýma horama. Když jsem šel spát, tak se blýskalo snad po pěti vteřinách. Fotky jsem podojil, co to šlo, ale podívaná náramná.
16.5 Po počáteční nejistotě na Stochov dorazila v podvečer od severu opravdová bouřka s opravdovým arcusem, opravdovým slejvákem a opravdovou nadílkou krásných CG- pod čelem. Jedna z TOP situací.
23.5 Večerní bleskyáda na bouřce jdoucí od Prahy na západ, kterou jsem sice dokonale prosral, ale ten večer za to stál.
100CANON1.jpg
24.5 Po neúspěšném výjezdu na vyhlídku nad Berounkou jsem přímo nad Stochovem odfotil krásnej arcus na shluku bouřek jdoucích z jihu. Při přechodu se to všechno ukázkově rozsypalo, ale zas ne tolik, aby nedošlo na pár posledních CC a slabou přeháňku. Další palec nahoru.
29.5 Přes den konvektivní nadílka, večer parádně prošvihnutá silná bouřka jdoucí od východu jihem, sice s bídnou strukturou, ale mocnou bleskovou aktivitou. Než jsem vytáhl foťák, začalo pršet.
8.6 Večerní kumulonimbobraní. Bouřku procházející tudy den před tím jsem strávil ve zkušebně.
10.6 Denní cb na východě a večer na severu hezká, sluncem nasvícená bouřka s jedním jediným bleskem - krásným plusákem. Mám radost aspoň z toho, že nejsem jedinej, kdo ho prošvihl :)
101CANON4.jpg
17.6 Večerní překvapení jako řemen. Z červenýho fleku, co se ze snímku na snímek objevil u Rakovníka, se vyklubala obstojná bouřka s pěknou strukturou, silným srážkovým polem, oku lahodící kanonádou CC i CG blesků a postupem na východ. Trochu to zkazil fakt že se rozpadla dřív než se stačila vzdálit.
Červenec Měsíc sucha a horka, bez oblačnosti, blesků, deště, úplně nesmyslná pauza v sezóně. Snad to nebude časem tak, jak píše Dáša. Moc to nevylepšila ani slabá bouřka 25. a největší průser ze všech, obří tromba 11. téměř v místě bydliště, v době, kdy jsem se vyskytoval ve vlaku do Vizovic. Masters of Rock tak dostal poněkud hořkou příchuť a doteď jsem se z toho nevzpamatoval.
2.8 Třikrát hurá, sezóna ještě neskončila. Večer začal pár CG západně a skončil hledáním ibalginu na bolavou hubu a obřím, zběsile blikajícím cb jdoucím zvolna ze severu sem. Sice sem přišel chcípnout, ale ještě ze sebe vydal to nejlepší. Další letošní TOP.
4.8 Mohutná bouřka vzniknuvší večer někde nad Kladnem
9.8 Jestli letošek měl mít dva skutečný vrcholy, tak je má. Krásná, zapadajícím sluncem nasvícená, izolovaná bouřka. To jsem teda padl na prdel. Na chvíli to vypadalo, že sem přišla umřít, jenže pak na mě vystrčila trombičku, zahřmělo, srážkovým polem problikly dva CC a bouřka pokračoval dál na sever, kde už skoro ve tmě předvedla divadlo v podobě učebnicový kovadliny s několika CG- pod sebou. Mezitím, kde se vzaly tu se vzaly, bouřky na východě. Ty už střílely i plusáky, jenže ty jsem podojil co to šlo. Jak jinak :D Mimochodem, to bylo snad prvně, kdy jsem nevěděl, kam dřív mířit.
17.-23.8 Sezóna opět pauzuje, nicméně objekt dalšího zájmu se našel překvapivě snadno. Desítky a desítky nezvykle mohutných a většinou i krásně vyjádřených "rarachů" na poli u Lán. To byly orgie! Vedro nevedro, týden jsem vždycky po šichtě dokázal pobíhat s foťákem po poli, než to čertobraní ukončila slabá studená fronta.
16.9 Čertobraní pokračuje. Tentokrát už ne u Lán, tam to stačilo zarůst, ale hned vedle Stochova. I přes pokročilou dobu si víry dokázaly udržet mohutnost a strukturu dlouhou dobu.
19.9 Blikající ranní cb nad Sázavou, odpoledne zase raraši a překvapení v podobě rozvoje konvektivní oblačnosti s krásnou bouřkou asi 2km daleko na jih v závěru dne. Všechno nejlepší k devětadvacetinám, Ráďo 8)
21-23.9 Závěr a zároveň druhej absolutní vrchol sezóny. Dvě obří SQL na studených frontách se shelfem až na zem a mocnou bleskovou aktivitou a dva kolosální průsery v podobě přívalových dešťů a krup, výpadků el. energie na dobu v řádu hodin a totální nefotitelnosti kvůli šeru, postupu tak rychlýmu, až přecházel zrak a dešti ještě před čelem. No, dobře, z první bouřky jsem si nějakou fotku odvezl, z druhý už jen velice intenzivní a osobní zážitek. Kupodivu to schytal jen cyklopočítač.
Pictures.jpg
28.-30.9 Zase teplo, zase raraši, už ale (nečekaně) na hranici fotitelnosti.
První týden v říjnu Poslední miniaturní a krátce trvající víry na poli mezi Stochovem a Strašecím, už se nedaly fotit.
10.10 Zevlovat s foťákem po poli už konečně přestalo mít význam.

Co k tomu ještě říct? Úplně echt to nebylo, ale klidně bych to bral jako standard, kdyby to jako u lidí začalo v dubnu a skončilo během září. Bludišťáka všem, kdo ten elaborát zvládli dočíst až do konce, a do Novýho roku a další sezóny všechno nej 8)
Z poslední výspy před kladenským okem zdraví Radek :-)
Uživatelský avatar
Rosnič
Příspěvky: 182
Registrován: 22 bře 2014 15:58
Bydliště: Stochov

Kdyby tohle fórum podporovalo čtyři soubory místo tří, bylo by tu hej. Já sem musím vyblít ještě zbytek září, protože to bylo ukázkový i bez těch SQL a na rajče chodí málokdo. Páni admini, dá se? :)
Přílohy
101CANON5.jpg
Z poslední výspy před kladenským okem zdraví Radek :-)
Uživatelský avatar
Jan Drahokoupil
Administrátor
Příspěvky: 543
Registrován: 26 kvě 2007 15:07
Bydliště: Brandýsek, okr. Kladno
Kontaktovat uživatele:

Vzhledem k tomu, že popis od Dáši byl vyčerpávající, tak přikládám už jen jednu vlastní složeninu, která snad bude mluvit za vše...
Bilance_2018.jpg
Uživatelský avatar
Instabiliter
Příspěvky: 386
Registrován: 04 srp 2008 09:38
Bydliště: Toužim (Karlovarský kraj) / Plzeň Skvrňany

Letošní sezóna byla výjímečná. Ovšem silou ani tak ne, ale spíše charakterem, který jí dal velice prapodivný průběh letošního teplého půlroku. Začal duben a místo toho, aby nastoupilo jaro, přispěchalo rovnou léto a to doslovně. Letních dnů bylo v dubnu nemálo a dokonce jsme oťukávali i tropické teploty. A byly i bouřky. První hned 4.4., z které byla nakonec nejhezčí blesková podívaná letošního roku.
https://www.youtube.com/watch?v=-dWA8htkFws
Do konce dubna bylo ještě několik situací, jako 15.4., nebo liniová bouřka 27.4. Fotogenicita však spíše pokulhávala, přesto byl duben bouřkově nadprůměrný. Zvláštním charakterem měsíce bylo obrovské množství pylu, který byl úplně všude. Barvil oblohu do žluta, usedal na autech, parapetech, dostával se do bytu.

V květnu už bylo léto v plném proudu a většina rostlin už byla po odkvětu. Bouřek bylo poměrně dost, ale jednalo se většinou o stojaté, krátce žijící buňky, které málokdy vyprodukovaly nějakou strukturu, nejhezčí byly zpravidla květáky cumulonimbů. Ovšem výjimka se našla, a to 29.5. Kdybych měl hodnotit vizuální krásu bouřky, tak by obdržela první místo, ovšem byl tu i jeden, případně dva dny, co předčily tuto bouřku svým významem.
https://www.youtube.com/watch?v=JByY1e3TBos

V červen zpočátku navázal svým počasím na květen, na přelomu první a druhé dekády ovšem došlo přecijen ke změně, byť velmi dočasné. Nejdříve se vyskytl den 10.6., který naplnil oblohu cumulonimby, kdy hlavně večerní bouřky měly velmi zajímavý charakter s tím jak sílila dynamika.
https://www.youtube.com/watch?v=SG5LlOirgmM
Pomyslný vrchol sezóny přišel dne 11.6., kdy jsme měli tu čest pozorovat jednu z mála supercel tohoto roku. Škody, které při svém postupu bouře páchala (hlavně na Folmavě), připomínaly spíše to, co známe ze zahraničí
https://www.youtube.com/watch?v=Wy9ZtAE98eM
Ovšem následující noční systém, který nahodila Šumava se nám podařilo propásnout. Škoda. Tento den byl vlastně jediný svého druhu v této sezóně.

Po zbytek června a celý červenec to byl ale jeden velký marast. Bouřky skoro nebyly, to málo co se přecijen vytvořilo byla stojatina a těch málo front chodilo beze srážek. Sucho, které nastalo již na jaře se dále prohlubovalo a postupně uschla tráva, záhy usychaly keře a nakonec vadly i stromy a změna nebyla nikde. Připadal jsem si, jako někde ve středomoří na jihu Itálie, nebo v Řecku.

V srpnu léto vrcholilo, narozdíl od července ale nějaké bouřky přinesl. První pěkná situace byla hned 2. srpna.
https://www.youtube.com/watch?v=oIMbCo-nwV0
Další situaci 8.8.se mi podařilo prošvihnout, tak jsem byl aspoň zdokumentovat následky po microburstu severně od Toužimi. Hned další den 9.8. jsme se domluvili na výjezdu do Německa, kde se čekaly významné bouřky hlavně na severozápadě Německa, okrajově však bouřky zasáhly i centrální část země, kam jsme se vydali a nějaké izolované bouřky se nečekaně vyskytly i na našem území. Tehdy jsme v Německu sledovali pestrou paletu projevů. Prašné bouře, gustnada, downbursty padající z bouří s vysokou základnou. Prostě bouřky styl Arizona během monzunu.
https://www.youtube.com/watch?v=wREW0g9cEdo

Pak přišlo září, ale léto pokračovalo. Až na jeho samém konci, kdy už obvykle po bouřkách moc vidu ani slechu nebývá, ty přišly znovu a byly dokonce pěkné. Za prvé potěšil vývoj cumulonimbů dne 19.9.
https://www.youtube.com/watch?v=XDwQk9IOd_g
Za dva dny na to bylo dne 21.9. letní počasí ukončelo přechodem MCLS se shelfem, za který by se nemusel stydět ani červenec, byla to fotogenicky jedna z nejhezčích situací letošního roku u nás, hlavně v Plzni napáchal vítr i nějaké škody na porostech. // Video doplním před vydáním článku.
A za další dva dny 23.9. přišla závěrečná bouře na SQL, spíše už takový hybrid mezi zimním a letním charakterem v silně dynamickém prostředí. A kombinace CAPE v řádu stovek J/kg a silný střih větru kolem 30m/s společně s forcingem na frontě dala podzimní derecho, první, co v září pamatuju. Při přechodu jsme naměřili náraz 28m/s. K tomu jsme měli možnost na vzdálenost 15km sledovat pod silně členitou základnou už ustupujícího jižního konce bouře četné powerflashe. Počítali jsme s tím, že to způsobuje vítr, s odstupem času ale vyšlo na vědomí, že se jednalo o tornádo, jak charakter škod a záběry z kamer jasně napovídal.
https://www.youtube.com/watch?v=dUKR5PVZ8c4

Bouřková sezóna 2017 byla jako celek nad územím naší republiky rekordní. Chodil nespočet supercel a vyskytlo se nejméně 5 derech. Ovšem západ Čech byl ze hry venku. Bouře se rozpadaly, nebo slábly, případně chodily špatně načasované. Výjezdy končily nezdarem a nebo výsledek neodpovídal úsilí. Sezóna 2018 byla rapidně odlišná. Byla slabá jako celek, ne-li nejslabší za posledních 10 let, průběhem velmi zvláštní, rozdělená prostředkem léta na dvě části, kdy první část trvala od začátku dubna do 1/2 června a druhá byla v srpnu a v září. U nás bylo během ní pěkných situací málo, na prstech jedné ruky. Na rozdíl od předchozí sezóny přinesly tyto situace fotogenické bouřky, za kterými se obvykle nejezdilo dál, než "za humna" a to sebou neslo značnou časovou i finanční úsporu. Můžu tedy říct, že pěkných fotek z této sezóny máme násobně více, než z té loňské, tedy alespoň u nás.

To nejlepší ze sezóny roku 2018 pak shrnuje kompilace.
https://www.youtube.com/watch?v=DMLYxgi1sLY

Uvidíme, co předvede nový rok 2019.
Z Toužimi nebo Plzně zdraví Honza Džugan :-)
Uživatelský avatar
dobrmanek
Příspěvky: 746
Registrován: 23 čer 2007 09:56
Bydliště: Větřkovice, 480 m.n.m, okres Opava

Sezóna začala pěkně z ostra

3.května - dvě supercely od východu, byť ke mě první dorazila ve stadiu super zdechliny a druhá mě rovnou objela.
12.května - bouřka, která rozhodla o tom, že jsem si objednal lightning triggera. Obrovská spousta CG a já jen smutně a deprimovaně přemýšlel, jaká by to byla krása mít je na kartě.
24.května - společný lov se slečnou a užásný roll cloud na čele, k tomu spousta blesků a opět smutek, že nejsou na kartě.
31.května - osamocená vzdálená bouřka večer s několika pěknými CG
1.června - bleskový orchestr, ale ve dne :(
3.června - blesková povodeň v naší obci
9.června - nádherná bouřka od východu
12.června - nadherný shelf cloud ráno, který nebyl prosvětlen blesky :(
2.srpna - první ulovené blesky s triggerem :)
3.září - PROVAR NEJVĚTŠÍ - špatné místo pro lov a byť mám hezká CG, tak jen z velké dálky
13.září - spousta blesků, ale v dešti
23.září - nádherný systém na radaru, ale nešlo nic pořádně vyfotit.

Sézona byla pro mě daleko za očekáváním. Bylo několik mimořádných bouří, ale vždy se něco našlo co se pokazilo :D.
Ze Slezska Vás zdraví Zbyněk Černoch
Odpovědět

Zpět na „Bouřky a konvektivní jevy“