Kde a kdy jsou v Evrope nejlepsi bourky ?

Vše ohledně výskytu bouřek nejen na území ČR.
Odpovědět
TommyAst
Příspěvky: 44
Registrován: 27 bře 2013 16:51

Jaka Evropska mista a rocni obdobi jsou podle vas nejlepsi k zachyceni co nejsilnejsich bourek ?

V Ceske Republice nejspis povedou Krkonose a Sumava, tam bourek prichazi nejvice. Sezona roku je asi nejlepsi cerven, ccervenec, pak taky kveten. V srpnu je spis stalejsi pocasi a uz tolik bourek nebi. Snezka je nejspis i nejlepsi pro lo extremnich projevu pocasi v zime a na podzim - orkany a vetrne boure. V takovem pripade vystup na Snezku neni uplna sranda teda a rozmyslel bych si, co delam.

Nejlepsi cas a oblast v Evrope ? Podle vseho jsou na podzim ve stredomori bourky a privaly jeste o dost silnejsi, nez letni bourky v CR V zari se bourkova sezona zacne rozjizdet, Rijen-Listopad jede naplno, pak uz pokles aktivity.

Podle mich zkusenosti z dat na internetu v zari vypada dobre sever Italie - hory, a pak rijen-listopad je na tom velmi dobre jih Italie, jizne od Napoli a take Recko. V Hornate casti Recka pri pobrezi muzou byt projevy bourek extremni, napodobne hory na jihu Italie mohou bourkovou cinnost zesilit. Na Sicilii jsou v rijnu a listopadu privaly a bourky caste. Naopak sever Italie uz koncem rijna neni tak teply, a v listopadu i v okoli Rima neni tak teplo.

V okoli Recka je more dost teple, bourky se zacinaji po suchem lete objevovat koncenm zari. V rijnu-listopadu bych ocekaval velmi silne bourky a privaly, navic teple pocasi, vysoka vlhkost vzduchy. V zime je porad dost teplo, uz ne tolik, jako na podzim, bourkova cinnost je slabsi.

Jih a vychod Spanelska neni obklopen tolik teplym morem, projevy bourek budou slabsi o neco, nez Rekco a jih Italie. Navic more byva studenejsi, nez na vychode. Jiho-Vychod Francie muze byt dobry v zari, v rijnu uz neni tak teplo pro vyvoj silnych bourek.

Jaky mate tip mista pro pozorovani bourek v Evrope ?
Odpovědět

Zpět na „Bouřky a konvektivní jevy“