Hodnocení bouřkové sezóny 2013

Vše ohledně výskytu bouřek nejen na území ČR.
Odpovědět
Uživatelský avatar
novotny
Příspěvky: 207
Registrován: 13 bře 2010 09:56
Bydliště: Nové Strašecí (okr. Rakovník)
Kontaktovat uživatele:

Zdravím, do konce roku už zbývá jen měsíc a zřejmě se už nic bouřkově mimořádného nepřihodí, tak si dovolím lehce zhodnotit letošní sezónu.
Celkový dojem z ní mám velmi dobrý, možná šlo o nejlepší sezónu co pozoruji. Uplatnily se především situace na přelomu července/srpna kdy se několikrát dokonce vyskytlo derecho a pro mě také vrchol sezóny (http://www.bourky.com/pozorovani/derecho-29-7-2013/). Špatný ale nebyl ani začátek (půlka dubna-květen), kdy se povedlo několik zajímavých fotek.
Největší vyýjezd jsem uskutečnil s Karolínou P. a Davidem R. (http://www.bourky.com/pozorovani/velky- ... 20-6-2013/) až do Německa, bohužel bez většího úspěchu. Fotkama jsem to dohnal až pár set metrů od domova :-)
Konec sezóny byl ve znamení už jen slabších bouřek, za zmínku stojí nález stromu zasaženého bleskem a dvojka od estofexu někdy v říjnu, která mě pořádně pobláznila, ale nebylo nic.
Opět se ukázalo, tak jako poslední roky že na bouřky je to nejlepsí na jihu Čech, Vysočině a v Krušných horách. Letošní sezóna byla možná bohatší na silné bouřky. Doufám že příští rok bude taky takový.

Zde : https://www.youtube.com/watch?v=JogCj9feV40 jsem sestříhal timelapsy a videa z této sezóny a z let 2011 a 2012.
Mé nej fotky počasí, krajiny, přírody apod. - http://500px.com/TomNovi
Má videa na youtube - http://www.youtube.com/TomNovotny88
Uživatelský avatar
Jan Drahokoupil
Administrátor
Příspěvky: 543
Registrován: 26 kvě 2007 15:07
Bydliště: Brandýsek, okr. Kladno
Kontaktovat uživatele:

Ahoj,

tak pro mě byla tato bouřková sezóna pravděpodobně tak nějak průměrná... Nepovedlo se toho ulovit ani zdaleka tolik, kolik by si člověk přál a ani co se týče kvality pozorování to nebylo kdovíjak výrazné, přesto, jak někdo píše, i jeden úlovek může spravit chuť a tím byla dozajista situace http://www.bourky.com/pozorovani/derecho-29-7-2013/ - nejen samotným úlovkem, ale i tím, že jsem mohl tuhle situaci prožít s dvěma skvělými lidmi... Dášou a Tomášem N.

Je zřejmé, že vrchol sezóny přišel na přelomu července a srpna, kdy se kromě zmíněného derecha vyskytla další dvě, která jsme s Dášou sice prokaučovali na Šumavě, ale ani takového 3. 8. - http://www.bourky.com/pozorovani/blesko ... -3-8-2013/ to nebylo marné ;).

Co bylo ovšem výrazným nedostatkovým jevem na českém nebi, byly supercely. Doslova pár se jich vyskytl na začátku sezóny, ale ty jsem neviděl a pak už nebylo nic... jen pár neurčitých podezření, ale nic víc, což je trošku překvapení ale hlavně škoda.

Ani blesků se až na situaci z 3. 8. moc nepovedlo... takže asi celkově lehce podprůměr.

Co se ale naopak velmi povedlo, je to, že se dali dohromady dva nadšenci do počasí - Dáša a já. Takže i když se na obloze zrovna nic nedělo, tak jsme se ani tak snad moc nenudili :inlove:. Co z toho plyne pro ostatní... ? Když odjede "Brandýské oko alias já" a "Bouřkoplaška alias Dáša" na společnou dovolenou, chystejte fotoaparáty, bude to tu pěkně bouřit... viz. derecha 4. a 6. srpna ;).
Uživatelský avatar
dobrmanek
Příspěvky: 746
Registrován: 23 čer 2007 09:56
Bydliště: Větřkovice, 480 m.n.m, okres Opava

ona nějaká byla? .....

Smutně musím prohlásit, že to letos stalo za ........ (asi všichni víte).
Vrchol sezony byl dne 4.8, kdy jsem dokázal nemožné - vyhnout se derechu a vůbec veškerým bouřkám toho dne.....
Těch několik chudáčků blesků v tomto roce, co jsem ulovil, snad ani nestojí za řeč.

Snad jen: Horší už to být moc nemůže, takže snad v roce 2014 něco nalovím
Ze Slezska Vás zdraví Zbyněk Černoch
Uživatelský avatar
Michal Geryk
Člen AMS
Příspěvky: 1443
Registrován: 30 kvě 2007 05:50
Bydliště: Přerov - centrum, 209 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

Každý rok říkám, že tahle sezóna byla zatím nejhorší, platí to i o letošní... Nic horšího jsem zatím nezažil :( . Jedna bouřka byla pěkná, viz článek zde http://www.bourky.com/pozorovani/silne- ... rvna-2013/, jedno (skomírající) derecho bylo u nás naprosto nudné a potmě, zbytek bouřek nestál za řeč. Letos bylo suverénně nejméně bouřkových dnů co si dělám čárky, pouze 18 dnů s bouřkou, většinou zde bývá roční počet nad 30.

Je ale pravda, že jsem letos měl dost starostí s prodejem, koupí a rekonstrukcí bytu, navíc nejsem stormchaser, takže úlovků mám logicky málo.

Neumím si představit horší sezónu než tu letošní, to by musel být rok zcela bez bouřek :) .
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Skype: geryk.michal
Uživatelský avatar
Prdek
Příspěvky: 138
Registrován: 10 čer 2009 19:55
Bydliště: Litomyšl - 360 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

Jelikoz leden se preklopil do sve druhe pulky, je nejvyssi cas pridat sem i moje hodnoceni uplynule bourkove sezony.

No...co k ni rict. Zacatek byl rozhodne nejlepsi za poslednich nekolik let. V dubnu krasna CS supercela a na zacatku kvetna SQL s krasnym shelfem a tyden na to nocni MCS s peknou bleskovou aktivitou. :)

Takze sezona, alespon u me, mela paradne naslapnuto....JENZE od 19.5. to slo absolutne do kopru. Po mizernem cervnu prisel naprosto zoufaly cervenec. Zdalo se, ze situaci alespon zachrani derecho 29.7. Ovsem to byl v mem podani absolutne nepodareny vyjezd, kdy se mi nepodarila ani jedna slusna fotka....proste nula, nula, nic.
Hned den na to jsem odjel na 14 dni do Portugalska a v Cesku pochopitelne doslo k vyvrcholeni bourkove sezony. :? Po navratu uz to byla opet jen bida, kdy jediny vcelku podareny den byl 29.8.

Celkove to, i pres vyborny rozjezd, byla prachmizerna bourkova sezona. Ale ted uz je na case tesit se na nadchazejici sezonu 2014, v ktere nam snad hromovladny Perun bude prat vice. ;)

Tady je vyber toho nejlepsiho, co se mi v minule sezone podarilo zachytit:
https://plus.google.com/u/0/photos/+Jak ... erid=gplp0
CS Supercela.. 27.4.2013.jpg
A na zaver jeste mala statistika:
Celkove jsem absolvoval 15 vetsich vyjezdu, na kterych jsem za bourkami najezdil neco pres 1300 km.
Odpovědět

Zpět na „Bouřky a konvektivní jevy“