Bouřky 4.5. 2013

Sem můžete přidávat vaše pozorování v roce 2013.
Odpovědět
misa12
Příspěvky: 76
Registrován: 10 kvě 2012 19:09
Bydliště: Trutnov okr. Trutnov (Královehradecký kraj) 431 m. n. m.
Kontaktovat uživatele:

Dneska odpoledne se v německu vytvořily 2 buňky. které postupují směrem k Z. Při kontaktu k pohořím Český les se však zase začínají rozpadat, takže od toho moc neočekávám, ale třeba nás to všechny překvapí. Blesková aktivita sice není nic moc, ale po přechodu hor se ještě může zvýšit.
Přílohy
Přikládám ještě snímek z detekce blesků.
Přikládám ještě snímek z detekce blesků.
Uživatelský avatar
Václav Sedláček
Příspěvky: 220
Registrován: 06 čer 2007 17:34
Bydliště: Praha Barrandov, 302 metrů nad mořem
Kontaktovat uživatele:

Barrandov dnes mezi 20:00 a 20:30 přešla nečekaná multicelární bouřka s dynamickým shelf cloudem a velmi slušnou elektrickou aktivitou (3- 5 blesků za minutu v maximu přímo v místě pozorování). Blesky typů IC, CC a CG- s nejbližším zásahem 100 metrů daleko do lesa. Spadly 4 mm srážek.
Nejsilnější pozorovaný nebezpečný jev? Přívalový déšť.
Oblíbená bouřka? Noční MCS.
Uživatelský avatar
Radek Šíma
Příspěvky: 83
Registrován: 06 kvě 2012 18:39
Bydliště: Doksy, okr. Kladno

Přechod bouřky v podvečer. Takovouhle strukturu jsem ještě neviděl, a s bleskovou aktivitou se můžu ztotožnit s panem Sedláčkem. :-)

http://dragoniac.rajce.idnes.cz/Bourka_4.5.2013/

EDIT: Tak nevím, existuje možnost, že by útvar na fotkách 15 - 17 rotoval? Když se to začalo vyvíjet, tak se solidně rozpršelo, já měl sebou jen foťák bez futrálu, tak už jsem to zabalil...
"Zhrzenej rosničkář...."
Uživatelský avatar
Amerika
Příspěvky: 1145
Registrován: 08 srp 2007 19:30
Bydliště: Slaný

Dnes další slabší bouřkový den.
Qčeru se na západě začla objevovat hmota kovadlin a výraznější kupy. Při výjezdu do terénu byl vidět i nekontrastní ale docela tvarově výrazný shelf-cloud. Slyšel jsem asi 10 hromů, o něco méně blesků. Nejbližší tak 5 km. některé byly pěkné CG. Centrum bylo na jihu a mělo to docela pěknou základnu - jak popisuje kolega. U nás jen slabý déšť ale na severu (1 km) už teply potoky a louže. 5 až 10 km na jihu musela být už mela. Při stmívání bylo ještě vidět několik záblesků ze sílící odstupující bouřky, ale na focení to nebylo.
Uživatelský avatar
Ondris
Příspěvky: 542
Registrován: 25 čer 2007 15:25
Bydliště: Praha 6 - Řepy (360 m n.m.) / Opařany - okr. Tábor (460 m n.m.)

Včera k večeru jsem se chystal na hospody hokej a jelikož poslední pohled na radar v 18:15 SELČ už nenaznačoval nic zajímavého tady v J Čechách, ukončil jsem bouřkovou pohotovost a zahájil tu pivní... :) Cestou mě trochu upoutal vývoj nových Cb na Z, ale myslel jsem, že patří přeháňkám někde u Blatné postupujícím směrem k SV. Kolem 20:00 se mi skrze okna zdálo, že je venku na tuto dobu až moc tma a tak jsem se podíval na radar, který mě docela šokoval. Silné jádro s odrazivostí až 59,5 dBZ se nacházelo asi 15 km na JZ mezi Pískem a Bechyní a postupně nás podjelo jižně, u nás jen středně silně zapršelo. Pozorování bylo v husté zástavbě mizerné, ale i přesto jsem viděl několik záblesků a jeden CG-. Z domova, kde máme skvělý výhled na J, by to bylo asi jiné kafe. Bohužel to bylo velmi špatně načasované :( ,ale i tak si letos připisuji první! čárku za blížší bouřku.
Uživatelský avatar
počasář
Příspěvky: 60
Registrován: 10 dub 2009 10:19
Bydliště: Plzeň, ČHMÚ-Mikulka
Kontaktovat uživatele:

Měl jsem v Plzni službu a bouřky očekával. Vytvoření shelf cloudu mě ovšem dost překvapilo, stejně jako následná formace linie východně a severovýchodně od Plzně. Pořídil jsem video z naší otočné kamerky nasměrované při přechodu bouřky k severozápadu. Viděn tedy západní okraj multicely. Náraz na Mikulce 14 m/s.

http://youtu.be/n0UGCvJS6M4
Honza Sulan, ČHMÚ Plzeň
xciba
Příspěvky: 22
Registrován: 23 čer 2011 08:59
Bydliště: Praha-Chodov

vcera jsem konecne zazil z autobusu z Cerneho Mostu na Haje par peknych CG blesku:) nejbliz byl kolem 100m vedle do baraku, bylo jen svetlo a okamzita rana :twisted: :)
a krom teda spousta vody na Hajich, bylo ted ve zpravach ze Seberov + Hrncire - kroupy a bleskove povodne :roll: , coz je zhruba 1-2 km vzdusnou carou od meho bydliste :tmi:
Uživatelský avatar
novotny
Příspěvky: 207
Registrován: 13 bře 2010 09:56
Bydliště: Nové Strašecí (okr. Rakovník)
Kontaktovat uživatele:

Zdravím, včera jsem vyrazil pozorovat komplex přeháněk co se blížily na Rakovnicko a nakonec se to zorganizovalo i na slabé bouřky, na kterých byl i shelf cloud. Ale pod ním bylo k vidění whales mouth, docela fotogenické. Projevy bouřky však byly mizerné, viděl jsem jedno CGčko, nějaké CC a to bylo všechno, ale i tak velmi potěšilo. Jedna z povedenějších fotek : http://500px.com/photo/33114493 více v článku.
Mé nej fotky počasí, krajiny, přírody apod. - http://500px.com/TomNovi
Má videa na youtube - http://www.youtube.com/TomNovotny88
Uživatelský avatar
sumie_dh
Příspěvky: 12
Registrován: 02 čer 2011 13:25
Bydliště: Praha Vysočany

Pražský systém přicházející k večeru pozorován mezi Kbely a Vinoří. Ze struktury pozorovány mammaty severním směrem na spodku kovadliny. Shelf cloud hlášený a vyfocený ostatními pozorovateli se nekonal. Severní část totiž rychle ubrala jak na bleskové aktivitě tak na odrazivosti, takže se žádné pokoukání neudálo. I tak ale zaznamenáno několik pěkných CG výbojů jižním směrem.
koz.jpg
shelf.jpg
ceckz.jpg
Horse on the road!
michall
Příspěvky: 9
Registrován: 08 kvě 2013 17:06
Bydliště: Praha západ/Horní Jirčany

Radek Šíma píše:Přechod bouřky v podvečer. Takovouhle strukturu jsem ještě neviděl, a s bleskovou aktivitou se můžu ztotožnit s panem Sedláčkem. :-)

http://dragoniac.rajce.idnes.cz/Bourka_4.5.2013/

EDIT: Tak nevím, existuje možnost, že by útvar na fotkách 15 - 17 rotoval? Když se to začalo vyvíjet, tak se solidně rozpršelo, já měl sebou jen foťák bez futrálu, tak už jsem to zabalil...
Přesně, taky jsem to ještě nevyděl mě to přecházelo nad barákem v Horních Jirčanech/ Praha západ. myslím že to byl střed bouřky. bylo dost CC a CG blesků a přívalovej déšt kterej trval cca 20 min. Jeden CG uhodil do baráku cca 100m odemě, kdybych se podíval na radar o 30 min. dřív a měl nabytou kameru s foťákem mohl jsem to nafotit a natočit v Hlubočince na kopci.
Odpovědět

Zpět na „Pozorování v roce 2013“