Bouřky 10.9.2012

Sem můžete přidávat vaše pozorování v roce 2012.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Radek Šíma
Příspěvky: 83
Registrován: 06 kvě 2012 18:39
Bydliště: Doksy, okr. Kladno

Pěkně jsem to zazdil. To, na co člověk čeká téměř celou sezónu, se tu zase objeví v době, kdy už je skoro čas to balit. Moudře jsem nechal doma foťák (ty odpolední cb byly vskutku k sežrání), pak se nechal zavřít na přesčas, a když jsem se po návratu z práce v 18:00 z toho pokusil něco vyždímat, tak bylo slyšet, jak baterky nahlas nadávají. Tak tady je aspoň jedna fotka za všechny:
http://i48.tinypic.com/2vxf8eo.jpg
Jinak na to, jak to na radaru vypadalo mohutně, tak až na pár vzdálených hromů a slabého deště z kovadliny nic. Spád to pak začalo mít přímo nad Kladnem. Napřed se objevily srážkové pruhy, a pak jsem se konečně dočkal i několika pěkných čárových cg blesků. Že by přímo nad Kladnem vyrostla bouřka, to tu taky dlouho nebylo.
Takže bouřka sice byla, a navíc pěkná, ale vzhledem k totální nepřipravenosti bych moc nejásal.
Klidně by se mohlo opakovat loňské 28. září, ať je na čem se zahojit :-)
"Zhrzenej rosničkář...."
Uživatelský avatar
Jan Drahokoupil
Administrátor
Příspěvky: 543
Registrován: 26 kvě 2007 15:07
Bydliště: Brandýsek, okr. Kladno
Kontaktovat uživatele:

Hoj,

no tak Brandýsek dostal "direct hit". Něco podobného jsem tu snad za dobu, co pozoruji bouřky, nezažil... rozhodně ne v září.

Zatím jen stručně...
Nejdřív jsem fotil z auta blesky, pak jsem jel vyzvednout taťku na bus, protože v tom, co pak přišlo, celkem logicky nechtěl jít domů pěšky... spustila se neskutečná průtrž, pak i kroupy a možná to všechno bylo z downburstu. Fakt je ten, že jsem v ten moment z auta neviděl vůbec nic. Jel jsem spíš jen po paměti. Stěrače byly v ten moment úplně zbytečné. O tom, že blesky šlehaly kolem docela blízko asi netřeba mluvit. No, celé to za cca 10-15 minut přešlo, ale zanechalo to velkej dojem.

Článek určitě bude, navíc když jsem viděl už fotky od Dáši...

Bohužel je to už 9. článek v pořadí ke zpracování a zveřejnění. Snad se nám aspoň pár z nich povede během následujících dní a týdnů konečně vypustit na veřejnost a budeme tak moct společně zavzpomínat na letní sezónu. Většina článků už je téměř hotová, ale v každém vždy něco málo chybí a byla by škoda nepočkat na doplnění, tak mějte trpělivost. Nezapomněli jsme psát, jen letos není tolik času, kolik bychom chtěli a potřebovali.
Uživatelský avatar
Amerika
Příspěvky: 1145
Registrován: 08 srp 2007 19:30
Bydliště: Slaný

Takže za včera (10.9.) máme letos první kroupy, první opravdové pofocení blesků a konečně také první situace, kdy jsem naprosto spokojen s rozložením bouřek v rámci ČR.
Aby ne, vždyť "podmínky" pro to byly prakticky ideální. Nic se nečekalo, s ničím se nepřehánělo ani nevyhrožovalo, oficiální předpovědi buď bouřky buď vůbec nezmiňovaly, nebo jen ojedinělé a slabé. (Amatérské předpovědi nevydávaly). Zkrátka ideální pro to aby se dostaly bouřky do té naší díry.

nejdřív jsem se jel podívat na slábnoucí linii těch silných bouřek co se blížila z podkrušnohoří, pak ale naskočila nová silná buňka na východ ode mně. CG každou půl-minutu a hlavně mimořádně nádherné syté, ostré srážkové pole. Okamžitě beru foťák, a myslel jsem že mně vomejou!!! Byl tam nasazenej teleobjektiv :@ (samozřejmě že základní objektiv v domění že je to tele jsem nechal doma) prostě další nevýhoda zrcadlovek.
Takže kuriózně zpackaná příležitost roku. K tomu jsem ještě cestou zpátky projížděl novou bouřkou, která naštěstí zeslábla a hromy vypadly.

Lepší byl večer, kdy jsem asi hodinu fotil neustále se obnovující buňku na východě, která se hemžila blesky, včetně CG. A to zpočátku ještě za světla.

Podrobnosti napíšu v článku.

EDIT: Už jsem nahrál fotky.
http://hailstorm.rajce.idnes.cz/Bourky_10.9.2012
Přílohy
P9107175.JPG
P9107082.JPG
P9106996.JPG
Uživatelský avatar
počasář
Příspěvky: 60
Registrován: 10 dub 2009 10:19
Bydliště: Plzeň, ČHMÚ-Mikulka
Kontaktovat uživatele:

Bouřky byly na západě velmi fotogenické. Střih větru vhodný pro napřímené Cb zvolna plující ve výškovém proudění. Podmínky podle mě vhodné i pro backbuilding. Stáhl jsem pár sekvencí z naší otočné kamerky. Dvě jsou na:

http://www.youtube.com/watch?v=JOknW764ftw&feature=plcp
http://www.youtube.com/watch?v=Qh5GhIlpyYY&feature=plcp
Honza Sulan, ČHMÚ Plzeň
Odpovědět

Zpět na „Pozorování v roce 2012“