Takže včerejší report vč.fotek z odkazu :
http://igisek.rajce.idnes.cz/6.8.2012-_ ... _nasledky/
Včerejší bouře zde dosáhla extrémní síly,jediné co mě zaráží -je to,že radar trochu zeslabil srážky ,tak jak vypadaly v realitě.Ale souhrn:
Včerejší večerní situace vypadalo opravdu neobvykle,takový naducané kumuly jsem takhle večer tu v Brně dlouho neviděl,i stratocumuly vypadaly jako hrozivé jádra a to se k tomu blížila pravděpodobná SC z Rakouska.Kolem 8h se ale začalo poprvé blýskat a od JZ se hnala tmavě modrá oblačnost pravděpodobné SC,která se,ale už spojovala s MCS.Kolem 20.30 byl už vidět schelf cloud a blýskalo se opravdu pořádně.O 10minut později se schelf přehnal přes nás a začalo peklo,které ale začalo takovým mírným způsobem-neboli jen slabým deštíčkem a jen velkým množstvím blesků,to hlavní se,ale ještě blíží.Ve 21.05 se ale zvedá déšť a najednou to začíná cinkat a jde poznat,že začíná krupobití,které o minutu později pěkně zesílí,v 21.10 je krupobití nejsilnější ,padají kroupy o průměru 1-2cm a všude to jen cinká a rachotí.Ale stále se to hlavní ještě blíží.Po 20minutách déšť utichá,chvíli je klid.Pak se ale zvedá vítr a to hlavní začíná přicházet.V záři blesků rozpoznávám něco jako další schelf či arcus a pak začínají CG mlátit všude kolem,vítr dosahuje rychlosti tak 90-100km/h a přichází perla večera-extrémní srážky.No srážky-provazy vody,jako by někdo spustil na nás sprchu,viditelnost sotva na 20m ,později na 10m,přes hukot větru a extrémní průtrže není slyšet skoro nic ,k tomu sem tam mlácne nějaký CG+ do 1km daleko...no sám jsem opatrný a na balkon se ani neodvážím vejít.Dá se říct,že se možná jedná o downburst či microburst(
poblíž jádro s 65dBZ),stromy se ohýbají skoro k zemi,přívaly vody jakoby nechtěly přestat-tohle vše trvá až skoro 15MINUT!!V té vichřici lítají všude větve,odpadky,padá proud po ráně CG do vedlejšího baráku.Pak to konečně to pomalu přestává,utichá a já si oddechuju,vždyť mi mohli smrky ,které stojí přes chodník od mého paneláku,vysklít okna,kdyby náporem vichřice spadly.Po 20minutách přichází další 2 jádra,ale už asi o 1/2 slabší než předešlá smršť,ikdyž CG 2x zase mlácnou někam do 100-300m daleko,zase řachy,tak je to o poznání slabší.Po 30minutách to konečně přestává,bouřka se vzdaluje,vše utichá a nastává děsivé ticho,které občas přehluší hasiči či sanitky,které trvá až do půlnoci,pak se zase spustí lijáček,ale konečně už začíná okolí oživovat,foukat slabý vítr a ptáci začínají zpívat.
Druhý den jsou škody velké-zničené auta,popadané větve,stromy,v oblasti chráněného Zamilovaného háje je kopa vody,dá se říci ,že ze 4/5 je louka Zamilec pod vodou,v místě baseballového hřiště je voda po kolena.
V odkazu najdete hlavně škody,příchod bouřky nelze moc rozpoznat kvůli tmě a mému nepříliš dobrému foťáku.
Na informace čtěte popisky!
Tímto přeji hezký den.