Dobrý den.
Moje dotazy tak trochu souvisejí s ostatními tématy, které se v sekci "Snímání time-lapse" nalézejí.
Ovšem moje dotazy jsou trochu konkrétnější na animaci z radarových snímků. Nejdřív ale přejdu k prvnímu dotazu a až poté na něj navážu právě těmi animacemi...
1)
Chci se zeptat, i když na to už je tu spousta témat, jaký používáte program na vytváření "time-lapsů" z fotografií? Já používám program ,,Image to AVI (1.0.0.5.)", ovšem na tomto programu mě pár věcí zaráží. Nejprve tedy to, že pokud si vyberu fotografie, které mají za sebou běžet jako "Film, time-lapse nebo nazývejte to jak chcete", tak po uložení do bezkomprosové podoby má celý "film" třeba i více 500 MB i přesto, že má třeba jen 20 sekund. Hraje v tom role výběru komprese nebo lépe - formátu videa? Ovšem ostatní formáty snižují kvalitu a právě onen formát bez komprese nabízí poměrně dobrou kvalitu, ovšem i někdy tak poměrně nízkou.
Jaký tedy používáte program vy, a znáte ten, co používám já?
2)
Druhý dotaz tedy patří již zmíněným animacím (ať už z radarových odrazů nebo zkrátka jiných animací [detekce blesků] atd...). Jak děláte animace z radarových odrazů, jako tomu je například zde: http://www.bourky.com/zobrazit-obrazek/--4950.gif - logicky lze vidět, že všechny obsahují koncovku a formát "GIF".
Já to dělal po celou dobu stejným programem, jako v dotazu č. 1). Tedy ,, Image to AVI ". Poté jsem musel ale video, kde vznikla jakoby pravidelná animace snímků, musel převést do formátu "Gif" (animace) programem: iWisoft Free Video Converter ... Tím pádem musím udělat několik dlouhých a zbytečných kroků. Tím pádem se poměrně sníží kvalita, ale jen nepatrně, protože opět vybírám nejlepší kvalitu. Ale opět základní hotové video v AVI má obrovskou velikost.
Proto se tedy ptám na oba dotazy: V čem děláte time-lapse z fotek a v čem animace radarových odrazů, jak je na odkaze ?
Děkuji Moc
Vytváření (gif) animací z radarových odrazů
- DavidDizzer
- Kontaktovat uživatele:
- Instabiliter
Ahoj.
Pro tvorbu timelapsů z fotek doporučuju Virtual dub.
Je třeba všechny fotky, keré mají přijít do toho timelapsu dát do samostatné složky, neboť pokud tam jsou ještě fotky z "jiného šuplíku" tak je tam program bude automaticky strkat. Fotky se do programu vkládájí tak, že vezmeš první fotku a jednoduše jí myší přetáhneš do programu a zbytek fotek ze složky tam program seřazené naskládá.
Pak stačí pár jednoduchých úprav:
Nejprve změnit snímkování (doporučuju 25snímků/sekundu) takto:
V horní liště záložka Video, po rozkliknutí položka Frame Rate, to otevřít, a nastavit Change frame rate to (fps): 25
Dále je třeba změnit rozlišení, jelikož mám video v poměru 4:3 tak používám 1280x960, pokud máš poměr stran videa 16:9, tak použij 1280x720, případně si vyber jak potřebuješ. Dělá se to tak, že rozklikneš opět Video, pak otevřeš záložku Filters... , tak potom v nabídce napravo Add..., potom si najdi Resize a do pravého chlívku napiš 1280, druhá hodnota se dopočítá sama, kdyžtak pokud se druhé číslo nezdá, tak níže můžeš měnit poměr stran, třeba z 4:3 na 16:9 nebo opačně (Compute height from ratio)
A aby video nemělo 3 a více GB, tak je ho třeba vybrat kompresi. Takže opět Video, Compression... a já používám Xvid MPEG-4 Codec. Potvrdit OK a pak stačí video "vyvolat". Rozkliknout File, pak Save as Avi a vybrat složku, do keré se to má uložit. Video je tak hotové.
Co do vytváření GIF, tak to jsem nezkoušel, možná je někde ke stažení program na jejich tvorbu, možná by to ale šlo uložit jako timelapse pomocí Virtual Dubu.
Pro tvorbu timelapsů z fotek doporučuju Virtual dub.
Je třeba všechny fotky, keré mají přijít do toho timelapsu dát do samostatné složky, neboť pokud tam jsou ještě fotky z "jiného šuplíku" tak je tam program bude automaticky strkat. Fotky se do programu vkládájí tak, že vezmeš první fotku a jednoduše jí myší přetáhneš do programu a zbytek fotek ze složky tam program seřazené naskládá.
Pak stačí pár jednoduchých úprav:
Nejprve změnit snímkování (doporučuju 25snímků/sekundu) takto:
V horní liště záložka Video, po rozkliknutí položka Frame Rate, to otevřít, a nastavit Change frame rate to (fps): 25
Dále je třeba změnit rozlišení, jelikož mám video v poměru 4:3 tak používám 1280x960, pokud máš poměr stran videa 16:9, tak použij 1280x720, případně si vyber jak potřebuješ. Dělá se to tak, že rozklikneš opět Video, pak otevřeš záložku Filters... , tak potom v nabídce napravo Add..., potom si najdi Resize a do pravého chlívku napiš 1280, druhá hodnota se dopočítá sama, kdyžtak pokud se druhé číslo nezdá, tak níže můžeš měnit poměr stran, třeba z 4:3 na 16:9 nebo opačně (Compute height from ratio)
A aby video nemělo 3 a více GB, tak je ho třeba vybrat kompresi. Takže opět Video, Compression... a já používám Xvid MPEG-4 Codec. Potvrdit OK a pak stačí video "vyvolat". Rozkliknout File, pak Save as Avi a vybrat složku, do keré se to má uložit. Video je tak hotové.
Co do vytváření GIF, tak to jsem nezkoušel, možná je někde ke stažení program na jejich tvorbu, možná by to ale šlo uložit jako timelapse pomocí Virtual Dubu.
Z Toužimi nebo Plzně zdraví Honza Džugan