Bouřky 19.5.2011

Sem můžete přidávat vaše pozorování v roce 2011.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Ondris
Příspěvky: 542
Registrován: 25 čer 2007 15:25
Bydliště: Praha 6 - Řepy (360 m n.m.) / Opařany - okr. Tábor (460 m n.m.)

Bouřku přímo jsem dnes nezažil, zato ale panoramata jen kvetla! Kolem 16. hod jsem pozoroval nejdříve z Benešova a později z Tábora velmi pěkné kovadliny ze silných buněk na Vysočině. Kolem 18. hod jsem z Táborska spatřil severně absolutně impozantní Cb toho času nad slapskou přehradou. Bohužel jsem neměl foťák, ale doufám, že někdo jiný ano a tento skvost zvěčnil! Jinak na S docela rozsáhlá bouřka a asi nejvíce el. aktivní za letošní rok. Jižní Čechy bohužel ostrouhaly a tak na svůj první letošní blesk stále čekám a to už je skoro konec května... :(
Uživatelský avatar
Prdek
Příspěvky: 138
Registrován: 10 čer 2009 19:55
Bydliště: Litomyšl - 360 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

I kdyz to dneska nebyla zadna velka slava, tak si myslim, ze si dnesni bourky vlastni tema zaslouzi.

Ja sam jsem ode dneska necekal prakticky nic, ale nakonec jsem byl docela prijemne prekvapen. Kdyz jsem odpoledne zkontroloval radar, rozhodl jsem se pro kratky vyjezd k Chocni, kde jsem na vyvisenem miste cekal na prichod slaboucke bourky smerem od Vysokeho Myta (ta se samozrejme nez ke mne dosla totalne rozpadla :lol: ) a zaroven jsem pozoroval pekne se vyvijejici Cb incus capilatus u Trebechovic pod Orebem, jednoznacne nejhezci letosni. Tato bunka horko tezko vypotila jeden CG- blesk a potom se rozpadla, proste letosni klasika. :?
Par fotek ze dneska https://picasaweb.google.com/z.Litomysl ... ky1952011#
Naposledy upravil(a) Prdek dne 19 kvě 2011 23:42, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
michal.w73
Příspěvky: 17
Registrován: 10 črc 2010 18:12
Bydliště: JABLONEC NAD NISOU,515m,POVODÍ LUŽICKÉ NISY A ODRY

Pěkný bouřkový podvečer..jsem sice jen náhodným pozorovatelem, ale krátce k věci: přibližně od 20.30 se přibližovala jedna z bouřkových buněk od jihozápadu a ukázala slabý ,,Could wall,, - ten se později rozpadl.Hlavní základna se pohybovala mimo střed města ,jen krajem a obešla ho přes Černostudniční hřeben a pokračovala směrem na Smržovku a Kořenov. V dále bylo možné vidět snad i slabý ,,micro burst?,, může to někdo potvrdit?? Světlo rychle ubývalo .Případně se kouknu do archivu zde a identifikuji co to mohlo být. Kroupy - spíš jen pár krupiček. Déšt krátký prudký, pár minut a bylo po všem, vítr-jen lehký střih větru kolem 8-12 m/s (odhad)..Akce buňky a okolí skončila asi před 21.00 v Jablonci n N.
Přesto to byla letos v Jablonci asi první slušná bouřka. Zpočátku blesková aktivita CG- a GC+, později sporadicky..a více CC. Zpočátku samotné hlavní výboje,bílé až načervenalé barvy. později přešla aktivita na CC a buňka sice ztratila na výkonu,ale držela si stále energii. Fotil jsem co bylo po ruce-dneska na Nikon 75x, obj. 25-100, film clona 9,5 , čas 5-35 sec, film 200 fuji..a bude 2-3 slušné zásahy. Celkem jsem udělal asi 20snímků..pochlubit se můžu spíš loňskou bouřkou, začátkem června 8-9.6.2010 - na FILM! dobrý lov všem!! Michal
Jablonec nad Nisou, 9.6.2010,pohled na JVV, dvojitý blesk
Jablonec nad Nisou, 9.6.2010,pohled na JVV, dvojitý blesk
doplním..zhlédl jsem asi 20-30 výbojů a dalších 20 slabších
Přílohy
Jablonec nad Nisou, 9.6.2010,pohled na JVV,tzv.pírko
Jablonec nad Nisou, 9.6.2010,pohled na JVV,tzv.pírko
Jablonec nad Nisou, 9.6.2010,pohled na JVV singl blesk
Jablonec nad Nisou, 9.6.2010,pohled na JVV singl blesk
Solan De Cabras
Příspěvky: 8
Registrován: 19 kvě 2011 20:58

Tohle je fotka bouřkového mraku, o kterém mluví Ondris, bohužel jsem neměl po ruce lepší foťák, foceno z Plzně ve chvíli kdy byl mrak prakticky u Prahy.
Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
Karel831
Příspěvky: 21
Registrován: 02 srp 2009 21:22
Bydliště: Praha 9 - Střížkov

Postřeh ze Střížkova okolo 19 hod: Na S krásný Cb, na J ještě hezčí. Oba postupovaly SV směrem. Bylo slyšet jen vzdálené hřmění a to zde bylo asi vše. I když podle radaru srážky nebyly daleko, možná už v Hloubětíně či Vysočanech.
Uživatelský avatar
Amerika
Příspěvky: 1145
Registrován: 08 srp 2007 19:30
Bydliště: Slaný

Ahoj, tak u nás konečně pořádnej bouřkovej den! Západ tentokráte zabodoval a s troškou nadsázky můžu říct, že předvedl možná letošní zatím nejlepší bouřky v ČR. - Ač to ještě dlouhou část dne vypadalo velmi bledě. Srážky u nás sice jen desetiny mm (jinde asi desítky), ale vzhedem k tomo že jsem byl venku na kole, to zas tak nevadilo. Možná to bude i na příspěvek do článku.

Nejprve jsem vyjel na svoje oblíbené pozorovací místo na jednom kopci severně od Slanýho, abych se zaměřil na linii přeháněk, která se blížila od západu. Zjistil jsem, že je okořeněná občasnými CG blesky. Z obav z nově rostoucího mraku nade mnou jsem radši zase rychle zmizel. Vznikla z něj nejprve mírná bouřka s mezimračnými blesky. Chvíli jsem se schovával v čekárně, pak když trochu odstoupila, tak jsem vyjel dál na jih a ještě více se vzdálil. Bořka velmi zesílila. Vzniklo silné srážkové pole s downburstem, srážkovou botou a zřejmě pruhy krupobití. Blesky byly snad výhradně CG, velmi jasné a několikrát do minuty. Na protějším kopci jsem narychlo udělal pár foteček a rychle jsem jel dál. Chtěl jsem se tam usadit na delší fotografování, ale bouřka byla moc rozzlobená. Blesky znenadání uhodily o něco blíže a raději jsem ještě se na chvíli vzdálil. Pak ale už se vzdálila bouřka a začlo pořádné focení. Krom této bouřky (byla to ta někde u Roudnice nad Labem) jsem pozoroval mnoho dalších buněk, některé jen z dálky. Nová bouřka vznikla docela blízko jihozápadně a hlavně dál na jihu vzniknul nádherný Cb Incus. Vlastně byly dva, ale pak se slily. Zřejmě ten, o kterém mluví Ondris. Fotil jsem ho už od chvíle, kdy to byl jen kumulus. Bouhužel z docela velké dálky a přes balastní straty. I tak ale pro mně velmi dobrý úlovek. Pak to postupně sláblo.
Fotky jseu zde: http://hailstorm.rajce.idnes.cz/Bourky_19.5.2011/
Uživatelský avatar
Instabiliter
Příspěvky: 386
Registrován: 04 srp 2008 09:38
Bydliště: Toužim (Karlovarský kraj) / Plzeň Skvrňany

Je to tak, možná kromě těch bouřek co byly tušim 24.4. na jižní Moravě, tak tyhle byly opravdu silné, hlavně teda na severu Čech tam musely předvádět věci hlavně do blesků, no a konečně bylo i letní počasí jak má být, dneska bylo podle mě tak teplotně akorát.
Sám jsem pozoroval z Plzně, které se bouřky vyhnuly, zas ale bylo dobře že bylo bezpečno, bouřka byla přibližně 10 km severozápadně. Struktura, na to že měl být střih větru pod 10 m/s byla teda pěkná, navíc se mi líbily ty květáky co rostly ještě před samotnou bouří. Házeho hodně blesků, jak CG tak CC, pokoušel jsem se některé vyfotit z ruky, protože byly hodně výrazné, někdy až oslepující. Ostatně uvidíte zítra ve videu, dnes jsem měl málo času, tak jsem nahrál aspoň fotky.
https://picasaweb.google.com/instabilit ... zne1952011#
Jinač chválim všechny fotky co sem nahráli kolegové, i z toho 9.6.2010.
Z Toužimi nebo Plzně zdraví Honza Džugan :-)
Uživatelský avatar
Yves
Příspěvky: 62
Registrován: 26 dub 2010 19:30
Bydliště: Třebíč, 425 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Přestože já jsem koukal včera na bouřky jenom s odstupu >30 km, musím pochválit zdejší fotky. Jsou moc krásný. Dneska snad budu mít co fotit i já konečně.
POČASÍ V TŘEBÍČI NA FACEBOOKU https://www.facebook.com/pocasivtrebici/

Bydliště:
Třebíč, 425 m n.m.

Aktivní motorizovaný stormchasing v regionech od Znojemska a Brněnska přes dominantní Třebíčsko po Žďársko, Jihlavsko, Jindřichohradecko.
daffka
Příspěvky: 42
Registrován: 25 čer 2009 14:37
Bydliště: Milovice NB

Tady celej den skoro jasno,ale mozna to bylo lepsi,protoze panoramata staly za to. Odpoledne na JV Cb nad Vysocinou. Navecer pak kovadlina prez pul oblohy z bourky na S Cech a na JZ Cb nad slapskou prehradou. Pak ceste do Tesca sem videl na S zacinajici Cb ve stadiu kvetaku.Do pul hodiny z ni byl peknej hribek. Pak kolem 20:30 se zatahlo,v dalce hrmelo a semtam blyskavice,ale padlo jen par kapek. Kolem 2:00 rano jeste neco prislo.Hrmelo,blejskalo se a zacalo prset,ale to uz sem byl tuhej. Tady nejake foto: http://daffka.rajce.net/Bourkova_oblacnost_19.05.2011
Karel831
Příspěvky: 21
Registrován: 02 srp 2009 21:22
Bydliště: Praha 9 - Střížkov

Okolo 2. hodiny mě vzbudila docela slušná kanonáda (nejbližší blesky 1-2km), takže i na Střížkově bylo nakonec aspoň trochu veselo.
Uživatelský avatar
Instabiliter
Příspěvky: 386
Registrován: 04 srp 2008 09:38
Bydliště: Toužim (Karlovarský kraj) / Plzeň Skvrňany

Zdravim
Tady je slíbený video: http://www.youtube.com/watch?v=8M11QWiiwE4
Z Toužimi nebo Plzně zdraví Honza Džugan :-)
Uživatelský avatar
storm_ice
Příspěvky: 1448
Registrován: 23 led 2008 09:50
Bydliště: Teplice-Trnovany 227 m n.m.
Kontaktovat uživatele:

Huj včera bylo zpočátku skoro jasno, později odpoledne přibývání oblačnosti a bouřka, významnější zůstalo JZ a jižně od nás :( postupně déšť a bouřka vzdálená, později ubývání oblačnosti a srážek, k vidění byla pěkně nasvícena virga a náznak mammatů. Ve 2/2 noci k ránu o5 bouřka s deštěm a i tentokráte nás spíše podjela. Tmax 27,6°C Tmin 10,7°C, vítr V do 4 m/s, v bouřce zesíli a stočil se na Z do 6 m/s s nárazy až 12 m/s, srážky Obrázek 3,1 mm.
Odpovědět

Zpět na „Pozorování v roce 2011“