Bouřka 12.8.2010

Sem můžete přidávat vaše pozorování v roce 2010.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Ondris
Příspěvky: 542
Registrován: 25 čer 2007 15:25
Bydliště: Praha 6 - Řepy (360 m n.m.) / Opařany - okr. Tábor (460 m n.m.)

V Z a JZ Čechách už nám to pěkně naskakuje a vypadá to možná i na nějakou tu lajničku. :) Tady na J se začínají tvořit Cu con a možná se nám to ještě protáhne. alespoň doufám, už hodně dlouho jsem na suchu....
Uživatelský avatar
Ondris
Příspěvky: 542
Registrován: 25 čer 2007 15:25
Bydliště: Praha 6 - Řepy (360 m n.m.) / Opařany - okr. Tábor (460 m n.m.)

Tak na čáře Chomutov - Milevsko to musí vypadat dobře (shelf cloud?). Mám takové tušení, že tady na Táborsku dneska zle ostrouháme. Na výjezd bohužel čas nemám... :(((
Tomáš Psika
Příspěvky: 346
Registrován: 17 črc 2008 17:12
Bydliště: Rakovnicko, 425 m. n. m.
Kontaktovat uživatele:

Po dlouhé době zdravím. Tady na východě Rakovnicka přešla skoro před hodinou první letošní slušná bouřka. Byla sice krátká, ale s pár silnými výboji. Jeden zajímavý blesk, dle hrubého odhadu cca. 100 metrů, jsem natočil i mobilem. Nefunguje mi připojení k netu, blesk mi buď spálil linku nebo se tu složila celá ústředna :?:.
Uživatelský avatar
Václav Sedláček
Příspěvky: 220
Registrován: 06 čer 2007 17:34
Bydliště: Praha Barrandov, 302 metrů nad mořem
Kontaktovat uživatele:

Už jsem chtěl letošní sezonu odepsat, ale bouřka se dnes ukázala. Nevýrazná oblačnost, mírná blesková aktivita (blesky pouze CC), srážky silné, trvající zatím 20 minut. Slabý vítr nebo bezvětří, aktuální teplota 21 stupňů.
Nejsilnější pozorovaný nebezpečný jev? Přívalový déšť.
Oblíbená bouřka? Noční MCS.
Uživatelský avatar
storm_ice
Příspěvky: 1448
Registrován: 23 led 2008 09:50
Bydliště: Teplice-Trnovany 227 m n.m.
Kontaktovat uživatele:

huj tak dnes velká oblačnost, před 16h se dostavila bouřka a zasáhla zejména západní část okresu. Již před 14h byl vývoj oblačnosti v okolí hor (Sz-S), kolem 14 se úplně zatáhlo a už to vypadalo špatně, ale radar dával naději, že něco dorazí. Před 16h již slušně bouřilo západně a těsně nás to míjelo, další jádro se pak vytvořilo jižně a přešlo přes nás k SSz-S. Zpočátku mírný, postupně silný až přívalový déšť (ten trval něco kolem 5min), pak o5 zeslábl, spadlo "jen" 17 mm, kolega má podstatně víc, k tomu slušně fouklo až ke 13 m/s, náraz cca 15 m/s. Blesková aktivita mírná, nejbližší blesky tak 1-3 km, většinou spíše CC ale i pár CG. Zejména zpočátku bylo pěkné pozorovat jak se "pošťuchjí" nově vznikající jádro na jih od nás s již slušnou bouří na Z od nás.

Aktuálně 16:40 oblačno, slabý déšť po bouřce + duha ObrázekObrázekObrázek 18,4°CObrázek prom. do 1 m/s
Uživatelský avatar
Dáša
Člen AMS
Příspěvky: 305
Registrován: 05 dub 2009 19:35
Bydliště: Brandýsek / občasně Pechova Lhota (u Milevska)

No, také jsem myslela, že nás letos už nic nečeká, ale něco malého přece dorazilo, přestože jsem dle radaru od toho čekala víc. Letos ale můžu být ráda i za vysrávky :lol:
Před čtvrtou jsem doletěla z práce a dle radaru zjistila, že už to máme za humny. Dojela jsem se na to podívat do Šárky. Zkraje jsem pozorovala něco, co připomínalo slabý shelf. Bouřka přišla za zvýšených poryvů větru, viděla jsem asi 3 CG a poté jsem, už v tramvaji, registrovala výraznější světelný záblesk. Muselo prásknout někde blízko. Bouřka nebyla příliš výrazná ani elektricky ani srážkově, pršelo maximálně tak středně intenzivně. Právě to končí a co jsem doma, tak ještě asi 3 krát zahřmělo.

http://ditaf.rajce.idnes.cz/bourka_12.8.2010

EDIT : tak tedy po poradě s kolegy - nikoli slabý shelf ale wallcloud :lol:
Naposledy upravil(a) Dáša dne 12 srp 2010 19:25, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
Ondris
Příspěvky: 542
Registrován: 25 čer 2007 15:25
Bydliště: Praha 6 - Řepy (360 m n.m.) / Opařany - okr. Tábor (460 m n.m.)

Já se nakonec rozhodl bouřku pronásledovat, jelikož bylo jasné, že nás těsně mine. Z auta jsem pozoroval krásnou strukturu, jenže prostě nebylo kde zastavit a začít něco fotit. Pak už jsem vjel do pásma s přívalovými srážkami, tak jsem raději na pár minut zastavil v nejbližší vesnici a chvíli počkal, jenže během 10 minut bouřka uskočila hodně na SV, tak jsem jí ještě pár km pronásledoval, ale nemělo to díky silně kopcovitému a zalesněnému terénu na Jistebnicku smysl, tak jsem jel raději domů bez jediné fotky...:( Alespoň bylo pár velmi blízkých úderů. Po dlouhé době se tedy konečně alespoň něco dělo i v Čechách.
Uživatelský avatar
Jan Drahokoupil
Administrátor
Příspěvky: 543
Registrován: 26 kvě 2007 15:07
Bydliště: Brandýsek, okr. Kladno
Kontaktovat uživatele:

Ahoj,
tak já jsem "nástup" bouřek přivítal postupně u větrných elektráren Pchery a pak jsem se přesunul ke slánskému letišti, kde jsem chvíli fotil čelo bouře. Nic extra to ale nebylo. Byl zde slabý náznak húlavy, nárazy větru nepřekročily ani 15 m/s a jediné, co by stálo za zmínku, je pár CG blesků a silnější déšť, který ale trval krátce vzhledem k svižnému postupu oblačnosti.

Bojím se, že to nebude ani na článek, pokud někdo nepřijde s něčím extra. :(
Uživatelský avatar
Stormík
Příspěvky: 177
Registrován: 27 úno 2010 13:13
Bydliště: Chomutov, Ústecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Tak konečně po dlouhé době došlo něco i ke mě, byla celkem silná blesková aktivita a silnější déšť. Musím se ještě zmínit o blízkých úderech blesků, jeden byl cca 300 m ode me, a druhý asi 500, bohužel ten 300 m ode mne, jsem nenatočil jelikož jsem zrovna skončil záznam, byla to otázka několika setin... :o Záběrů mam požehnaně, tak tu najdete neco zítra.
Snad se sezóna 2012 povede...
Uživatelský avatar
Amerika
Příspěvky: 1145
Registrován: 08 srp 2007 19:30
Bydliště: Slaný

Ahojte,
takže ze dneška mám dost nepříjemný zážitek! Podcenil jsem bezpečnost při bouřce a fakt jsem zbytečně riskoval. Nejsem zastáncem zas nějaký velký bezpečnosti, ale všechno má svý meze... Ale od začátku.

Když se bouřky na radaru přiblížili, hned jsem vyjel na kole ven. Dost mně nervovala doprava na silnicích, protože jsem se vůbec nemohl nikam dostat. Pak jsem vyjel směrem na sever a pofotil první mraky, hlavně kumuly před bouřkou. Na jihu se postupně natahovala bouřka a hned mně upoutaly CG blesky, jen co jsem tam mrknul. Pak jsem vyjel na kopec a dost zničenej jsem slezl z kola a pohled na přicházející bouřku mně spíš zklamal. Vyfotil jsem pár spíš fádních míst na příchodu bouřky. Zajímavé byly hromy, které duněly nepřetržitě. Byly to teď už ale spíš CCčka. Po chvíli se ukázalo, že na nás jde úplná díra jen se slabým deštěm. Rozhodl jsem se že na sjedu kousek níže na kopci a přečkám slabé srážky v občasném porostu a pak budu fotit zadní stranu bouřky. Chvíli jsem se ještě v nepromokavý bundě procházel mimo úkryt (před deštěm) a pokukoval zda ještě nebude něco k vidění. Akorát mně trošku překvapil jeden CG blesk, který udeřil asi 2 km na jihu. Možná to byl první CG na této pozorovací pozice. Pak začlo více pršet, tak jsem se šel zašít dotoho křoví, jenže to nějak nečekaně zesílilo. Současně mně znepokojily další CG hromy. Zaujmul jsem pozici v podřepu, což bylo jediný co jsem mohl dělat. A pak najednou taková šlupka - asi 150 m ode mně. Mohlo to bejt klidně na tom kopci, kde jsem před 10 minutama stál. Najednou jsem nevěděl kam se mám rychle umístit - jestli na pole, nebo pod stromy... A pak další perda snad 80 m ode mně. Klidně to mohlo bejt do jednoho z těch stromů kolem. Představa že příští úder může být ještě bližší, byla fakt strašná.
No a pak další CG hromy už byly nad kilometr. Po chvíli ustaly i srážky. Byla to velká úleva.

Takže někdo by to považoval za super adrenalinovej zážitek, já na rovinu přiznávám, že jsem měl nahnáno a byl jsem rád že to odešlo. Pravděpodobnost že mně to trefí možná byla jen jedna ku tisíci, ale pokud jde o život, tak to je nepřípustný. Zvlášť když bych se takovým situacím vystavoval opakovaně.
Stormhunter
Příspěvky: 18
Registrován: 12 kvě 2010 11:35
Bydliště: Velké Hamry(SČ-Jablonecko)

[quote="Amerika"]Ahojte,
takže ze dneška mám dost nepříjemný zážitek! Podcenil jsem bezpečnost při bouřce a fakt jsem zbytečně riskoval. Nejsem zastáncem zas nějaký velký bezpečnosti, ale všechno má svý meze... Ale od začátku.

Zdravím,mě a Kamaráda dne 22.07.10 zasáhlo něco podobného,byli jsme v lese a snažili jsme se dostat z lesa někam kde by bylo možné identifikovat bouřku,která nás asi hodinku "dráždila"
Mno nakonec jsme zkončili totálně promočení,ale měli jsme namále,nejbližší CG blesk praštil asi 100m do nějakýho stromu kousek od nás(viz bouřky 22.7)
Jinak dneska jsme tu měli bouřku,která produkovala hojně CC blesky ale i pár CG ale nejbližší asi 2 km ,bouřka byla téměř bez struktury,déšť byl středně silný,tzn 40-44 mm/h podle odrazu radaru ale to jen asi 10 minut,pak už pršelo jen slabě,další bouře po 3/4h(19:30) nás minula asi o 20 km,a další(22:30) nás minula asi o 40 km ale jelikož to bylo už v noci,zpozoroval jsem několik CC blesků v dáli
mfuhrer
Příspěvky: 74
Registrován: 30 kvě 2010 15:12
Bydliště: Šumperská kotlina

Včera a v noci na dnešek bouřily zase jenom Čechy (ba dokonce i část Slovenska), a Morava už poněkolikáté ostrouhala, skoro to vypadá, že srážková zóna se místo na východ, kde by bylo ochlazení a srážek nejvíce potřeba posunula k západu a "ruské" počasí se rozšířilo až na Moravu. Naštěstí není sucho takže kombinace tepla a silného větru zatím nic zlého nenadělá.
Uživatelský avatar
SanDaffo
Příspěvky: 15
Registrován: 26 led 2010 19:47
Bydliště: Prešov

Zdravím...tak mňa presne o 7:00 zobudilo silné a mohutné hrmenie, ktoré zaplo aj alarm na aute.....inak búrka to bola pekná a dosť prekvapivá....čo som bol hore nasledovalo pomerne dosť bleskov ale typ bleskov veľmi neviem keďže som ani jeden blesk nepozoroval vizuálne :evil: ale tipujem že, prevažovali CG, čiže to malo peknú bleskovú aktivitu a ešte jeden dosť blízky blesk pod 500m....úhrny nemám zrážkomer sa mi sušil doma. :roll: :)
Tomáš Psika
Příspěvky: 346
Registrován: 17 črc 2008 17:12
Bydliště: Rakovnicko, 425 m. n. m.
Kontaktovat uživatele:

Amerika píše:... Zaujmul jsem pozici v podřepu, což bylo jediný co jsem mohl dělat. A pak najednou taková šlupka - asi 150 m ode mně. Mohlo to bejt klidně na tom kopci, kde jsem před 10 minutama stál. Najednou jsem nevěděl kam se mám rychle umístit - jestli na pole, nebo pod stromy... A pak další perda snad 80 m ode mně. Klidně to mohlo bejt do jednoho z těch stromů kolem. Představa že příští úder může být ještě bližší, byla fakt strašná.
Kdo to opravdu nezažil, ten si z toho dělá srandu a chová se často jako hrdina. Taky jsem takovým býval. Ale myslím, že kdo ten blesk zažije opravdu jen pár (desítek) metrů daleko, ten už se na bouřky musí zákonitě dívat docela jinak. Proto já už za bouřkami zásadně nejezdím a jsa nucen být shodou okolností toho času venku, zažívám téměř vždy nepříjemný pocit předtuchy z případného dalšího setkání třetího druhu :sweat: . Se přece nenechám zabít nějakou podřadnou multicelou. To je jako nechat se na ulici přejet trabantem. Snad jen v US and A bych si to při profesionálním stormchasingu rozmyslel, ale stejně bych se nerad i tam vzdaloval od nejbližší mobilní Faradayovy klece :lol: .

http://www.psika.cz/blizky-uder-blesku
http://www.youtube.com/watch?v=gPFeEjnmA0A

Včerejší blesk byl naštěstí ode mě ale "hóóódně daleko". Podle analýzy z videa asi 200 metrů. Ale i tak mi roztrhl vnitřek DSL splitteru a odpálil trafo od modemu. Samotný modem a server nějakým zázrakem přežili, tak sem asi po pěti hodinách mohl opět všechny služby znovu zprovoznit. A to bylo opravdu poprvé, co jsem si řekl, že když téměř vždy všechno důležité ze sítě odpojuji před každou mírnější bouřkou a nikdy se nic nestalo, tak to jednou taky bude muset vydržet :lol: . U sousedů blesk asi roztrhl keramickou přízemní lampičku na zahradě (střepy odlétly až na dva metry daleko) a i televizi tam poslal do věčných lovišť.
Uživatelský avatar
Dáša
Člen AMS
Příspěvky: 305
Registrován: 05 dub 2009 19:35
Bydliště: Brandýsek / občasně Pechova Lhota (u Milevska)

Přes Prahu dnes prošla po 17.00 akorát přeháňka a po jejím přechodu na nás vykouklo cb. :)

http://ditaf.rajce.idnes.cz/prehanka_13.8/
LenkaB
Příspěvky: 55
Registrován: 04 srp 2009 11:36
Bydliště: Nové Město nad Metují ( okres Náchod) 310 m n m

Včera večer se pěkně blýskalo nad Krkonošemi. Jinak tu nic nebylo. Dneska kolem 15:30 prošli 2 bouřky. Jedna šla po Orlických horách a druhá nás obešla druhou stranou a zamířila si to na Krkonoše. Jen trochu zapršelo.
igisek
Příspěvky: 54
Registrován: 30 čer 2010 13:15
Bydliště: Brno-Řečkovice

no vypadá že možná k nám na Moravu dojdou z Rakouska bouřky,budu je sledovat,doufám že k nám dorazí,páč ty horka jsou tady opravdu nesnesitelná
Uživatelský avatar
Tom
Příspěvky: 260
Registrován: 19 úno 2009 21:19
Bydliště: Holasice u Rajhradu JMK (Brno)
Kontaktovat uživatele:

Igisek: páč ty horka jsou tady opravdu nesnesitelná
ale no tak :D :D tak dramaticky bych to neviděl s tím vedrem uvidíme co ty bouřky zatím to jde :)
Uživatelský avatar
Amerika
Příspěvky: 1145
Registrován: 08 srp 2007 19:30
Bydliště: Slaný

Dáša píše:Přes Prahu dnes prošla po 17.00 akorát přeháňka a po jejím přechodu na nás vykouklo cb. :)

http://ditaf.rajce.idnes.cz/prehanka_13.8/
Tak timhle mackem jsme dneska projeli!
Byl jsem ve Dvoře Královym a po celý den bylo zadekováno. Pak po druhý hodině přišla přeháňka, ve 4 pak další, která přerostla v mírnou bouřku. Pak jsem z toho vyjel, když jsem se autobusem vracel zpátky do Prahy. Bylo skoro jasno, ale před Boleslaví jsme zase zajeli do velmi temné a mohutné nízké oblačnosti. Byly to jen neškodný nízký mraky, ale pak mně překvapily srážkový pruhy, co se po chvíli objevily před náma. Za necelých 10 minut z toho byla obrovská bílá stěna a my jsem jeli ronou do ní! Najednou začlo lejt jako z konve, dohlednost klesla na stovky metrů a silnice byla prná vody. V protisměru jely auta snad třicítkou. Pak to asi za 10 minut přestalo a pole kolem se leskly, jak po nich tekla voda. Pak se nakrátko objevila nádherná hlavice téměř u zenitu bílá jako ze sněhu. Pak jí však pohotově zakryly sajrajtokumuly. (Stejně jsem u sebe neměl foťák, protože řidič mi celou krosnu se všim hodil do kufru.) Byla to ta červená tečka nad Boleslaví v 16:15 UTC.
Odpovědět

Zpět na „Pozorování v roce 2010“