Bouřky 25.6.2009

Sem můžete přidávat vaše pozorování v roce 2009.
Tomáš.Malek
Příspěvky: 89
Registrován: 23 bře 2009 23:26
Bydliště: Praha - Vinohrady

Dnešní den v Praze náhlá a překvapivá bouřka. z pohledu turisty v otevřené krajině dala by se nazvat zákeřnou a ošklivou protože přišla rychle a bez varování. Po třech dnech deště, začalo se dnes dopoledne vyjasňovat. Od severozápadu přicházela tmavá oblačnost a po poledni začalo hřmít. Tato bouřka se pak nejspíš rozpadla.
Asi před hodinou jsem ale opět pozoroval na severu mohutný a vysoký oblak ozářený sluncem,vyhlížející jako vysoká hora. byl částečně zakrytý nižší oblačností kterou prorůstal vzhůru do výšky, ale byl dobře rozpoznatelný. Po nedlouhé době mě pekvapilo, že venku se stmívá a to už přicházela černá základna jako noc. Úvodem začal silný a studený déšť který trval pár desítek minut a po něm přišla hodně silná elektrická aktivita. Bylo mnoho blesků CG které byly hodně blízko s výrazným a silným hromem, který rozechvílal okenní tabule. Nyní již neprší, ale je zataženo bouřlivou oblačností a stále hřmí. každopádně zajímavý pozorovací den!
Uživatelský avatar
Václav Sedláček
Příspěvky: 220
Registrován: 06 čer 2007 17:34
Bydliště: Praha Barrandov, 302 metrů nad mořem
Kontaktovat uživatele:

Barrandov: Přes 20 minut přívalového deště a ještě neustává. Blesky stále v blízkosti do 2-3 km. Pozorovány blesky CC i CG (jeden 600m, druhý 800 m, a pozorovány 3 rychle za sebou ve vzálenosti 1200,1500 a 1700 m, ale vzdušnou čarou od sebe až 3 km! Vyšli z jednoho místa během 1s). Až přestane pršet, půjde zkontrolovat potok, jak se zvedl.
Nejsilnější pozorovaný nebezpečný jev? Přívalový déšť.
Oblíbená bouřka? Noční MCS.
Uživatelský avatar
Matěj Grék
Příspěvky: 158
Registrován: 22 bře 2009 15:58
Bydliště: Ostrava-Bělský les

Tohleto CHMI psali a píšou na dnešek - "Oblačno, občas déšť nebo přeháňky. Místy, zejména na Moravě a ve Slezsku bouřky." A co se tak dívám na radarové a bleskové data tak si užívají spíš Čechy než Morava a Slezsko.
Screpheep
Příspěvky: 12
Registrován: 09 bře 2009 20:45

Václav Sedláček píše:Barrandov: Přes 20 minut přívalového deště a ještě neustává. Blesky stále v blízkosti do 2-3 km. Pozorovány blesky CC i CG (jeden 600m, druhý 800 m, a pozorovány 3 rychle za sebou ve vzálenosti 1200,1500 a 1700 m, ale vzdušnou čarou od sebe až 3 km! Vyšli z jednoho místa během 1s). Až přestane pršet, půjde zkontrolovat potok, jak se zvedl.
Tak ty tři blesky během 1 sekundy potvrzuju, taky sem viděl. Déšť tak 20- 30 minut, 1 CG tak do 200m, určitě něákej vedlejší barák ale neviděl jsem to, pak alspoň 5 pod 1km jinak alspoň dva šli do kaskád(barrandováci vědí kam) btw, kde bydlíš? já lamačova 911
wosicz
Příspěvky: 152
Registrován: 26 kvě 2009 19:49
Bydliště: Vranová Lhota / okr. Svitavy (303m)

Ta jižně, teď už JZ od Mohelnice vypadá docela majestátně, hřmění slyším až sem. Má velice slušivý klobouček :) Ale vyfotit to moc nepůjde.
Můj ZATÍM největší úlovek - F0 z velké vzdálenosti -> http://www.chmi.cz/torn/cases/20080515/20080515.html
Pár mých blesků -> http://wosicz.rajce.idnes.cz/
Přeji bouřlivý den nově z okolí Bouzova :)
Screpheep
Příspěvky: 12
Registrován: 09 bře 2009 20:45

bleskosvod
Příspěvky: 356
Registrován: 12 čer 2007 18:28
Bydliště: Praha 6-Ruzyně, Lomnice nad Popelkou

Na pražáky se asi něco připravuje, konečně :D
Čurbas
Příspěvky: 56
Registrován: 31 říj 2008 21:43
Bydliště: Valtice, Jižní Morava
Kontaktovat uživatele:

Zdravím , u nás zatim nic jeno je z dalky slyšet hřmění pak sem hodím fotky z rakouska
Uživatelský avatar
honza.cb
Příspěvky: 237
Registrován: 29 kvě 2007 22:21
Bydliště: České Budějovice - Čtyři dvory
Kontaktovat uživatele:

Tak to předchozí zahřmění před Budějkama bylo asi z té chcípající buňky (něco jako poslední rozloučení :? ). Tak čekám jestli se sem něco doplazí. Jsou vidět jenom incusy rozpadlých buněk, jinak docela nuda.
Murphyho optimistický zákon: Usmívej se ! Zítra bude hůř ... a pozítří.... možná už ani nebude.
Z Českých Budějovic zdraví Jan Michalica
Uživatelský avatar
Nikki
Příspěvky: 268
Registrován: 01 kvě 2008 18:38
Bydliště: Pelhřimov 494 m.n.m - kraj Vysočina

Tak u nás už od 16 hod. hřmělo a hřmí doteď, srážky nic moc, takový normální déšť. Pár fotek z dnešního dne http://nikki24.rajce.idnes.cz/Bourky_25.6.2009/#album
Jinak dnešek se mi líbil, tři bouřky za den :D
moje pokusy něco vyfotit - http://nikki24.rajce.net
Uživatelský avatar
Lancaster
Příspěvky: 19
Registrován: 04 čer 2009 16:04
Bydliště: okr. Považská Bystrica, Slovensko, 372 m n. m.

Tak po dlhej dobre aj tu búrka, úhrn 6 mm, snímky nemám, odradili ma CG- blesky, pričom jeden udrel cca 70 m odo mňa, tak som veľmi nevymýšľal, toho roku prvá búrka, kde veľa bleskov išlo do zeme, tj CG.

Pridávam snímku Cb ešte z predošlej dnešnej búrky, ktorá nás iba obišla po západnej strane http://nd.blog.cz/galerie/011/052/63926 ... 255_o2.jpg
Lepšie je byť občas nechápavý ako večne nepochopený...
caca
Příspěvky: 20
Registrován: 26 kvě 2009 18:19
Bydliště: Znojmo

Dnes už nas dvě bouřky těsně minuli spadlo akorat par kapek a teď se blíží třetí.
dubnany 189
Příspěvky: 312
Registrován: 20 úno 2009 14:53
Bydliště: Dubňany 200m.n.m.okres Hodonín Jihomoravský kraj
Kontaktovat uživatele:

Zdravím všechny,
U nás ráno zataženo nízkou oblačností a trochu mlhavo.Dopoledne rozpouštění té šedi a nahradila je oblačnost kupovitá posléze i bouřková.Ve 14.hodin se přehnala mírná bouřka sice na ní příliš nepršelo maximálně do 2mm ale i tak to stačí.Jinak hřmění bylo požehnaně i jeden blesk po půlhodině se bouřka přesunula k západu.Teď už se oblačnost rozpadá a je takové polojasno.Po celý den nesnesitelné dusno. ;) :P
Z Dubňan zdraví Jirka
Bouřky ty mám nejraději z počasí ale i to ostatní je pěkné
Uživatelský avatar
Instabiliter
Příspěvky: 386
Registrován: 04 srp 2008 09:38
Bydliště: Toužim (Karlovarský kraj) / Plzeň Skvrňany

Dnešní bouřky jsou spíš takový vysrávky (aspoň tady u nás), nemaj skoro žádnou strukturu a i ty se v SZ půlce Čech teď rozpadly. Ještě ty cumuly vypadaj vždy zpočátku pěkně, ty se ale rychle rozplyznou a vznikne z toho jednolitá šedá deka, který moc času k životu dopřáno neni. Během dneška jen jedna přeháňka a před chvílí pár vzdálených hřmění z různých stran, žádnej velkej zážitek. Že by se opakovalo loňský derecho dnes určitě nehrozí. :lol: :lol:
Z Toužimi nebo Plzně zdraví Honza Džugan :-)
Uživatelský avatar
Dáša
Člen AMS
Příspěvky: 305
Registrován: 05 dub 2009 19:35
Bydliště: Brandýsek / občasně Pechova Lhota (u Milevska)

Dnešní 1. bouřka mě zastihla v práci kolem poledne (Praha 8 ) v okamžiku, kdy tam byl docela blázinec, takže jsem akorát letmo zaregistrovala pár hromů a slušný slejvák. Přišlo to tuším od východu či severovýchodu. Druhá mě zastihla po cestě domů v centru Prahy a jen jsem zaplakala, že nemám foťák, ta černá nízká základna byla nádherná :roll: . Bohužel jsem pak neměla dobré pozorovací podmínky, takže jsem registrovala jen pár záblesků, které následovaly docela slušné pecky..poté co to přešlo jsem vyrazila ven (viz foto), ale nic moc úchvatného. Je tu strašná vlhkost a značnou část toho pěkného zakrývá nějaký hnus. :roll:
Teď čekám jestli nepřijde ještě něco dalšího, východ tmavne a radar vypadá nadějně.

http://ditaf.rajce.idnes.cz/Bourky_25.6.09

p.s. ta Morava docela síla :(

upgrade: hm, tak zas až tak nadějně to nevypadá, teď mi přijde, že nás to tak akorát všechno objede :envy:
Naposledy upravil(a) Dáša dne 25 čer 2009 17:37, celkem upraveno 1 x.
Danti
Příspěvky: 195
Registrován: 16 kvě 2008 19:31
Bydliště: Šternberk
Kontaktovat uživatele:

Tak dnešní počasí je zatím na střední Moravě odlišné od toho včerejšího.Včerejším hlavním problémem byl postup bouřek a minimální podpora. Srážky se totiž včera dostali do Moravské brány, ale díky velmi pomalému, někdy dokonce žádnému pohybu a orografickému reliéfu zůstaly téměř na jednom místě.Moravská brána je v tomto specifická i v zimě, kde se sice jedná převážně o jiný typ srážek, ale často se oblastí Nového Jičína stane, že za noc napadne 30cm sněhu.
Dnes je to ovšem naopak a díky Beskydům se na tuto oblast nedostavájí žádné silné srážky. Většina dnešních bouřek se na slovenských horách zachytila a postupně bouřky umřely. Pokud by byla větší podpora, tak by se bouřky přes hory nejspíš dostaly a situace v postížených oblastech by se nadále zhoršovala. To je můj názor k dnešní a včerejší situaci, ale možná se pletu. Jasné je že, přehradě na Přerovsku by další byť malá bouřka neprospěla.
Uživatelský avatar
Janek
Příspěvky: 884
Registrován: 30 kvě 2007 19:42
Bydliště: Karviná-Ráj, 260 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Danti píše:Tak dnešní počasí je zatím na střední Moravě odlišné od toho včerejšího.Včerejším hlavním problémem byl postup bouřek a minimální podpora. Srážky se totiž včera dostali do Moravské brány, ale díky velmi pomalému, někdy dokonce žádnému pohybu a orografickému reliéfu zůstaly téměř na jednom místě.Moravská brána je v tomto specifická i v zimě, kde se sice jedná převážně o jiný typ srážek, ale často se oblastí Nového Jičína stane, že za noc napadne 30cm sněhu.
Dnes je to ovšem naopak a díky Beskydům se na tuto oblast nedostavájí žádné silné srážky. Většina dnešních bouřek se na slovenských horách zachytila a postupně bouřky umřely. Pokud by byla větší podpora, tak by se bouřky přes hory nejspíš dostaly a situace v postížených oblastech by se nadále zhoršovala. To je můj názor k dnešní a včerejší situaci, ale možná se pletu. Jasné je že, přehradě na Přerovsku by další byť malá bouřka neprospěla.
Jen cos to napsal, podívej, co vzniklo východně od nás. :) Jen doufám, že to nedojde na NJ/PR/VS... :?
Ze zazelenalé (kromě zimy) pahorkatiny z Karviné zdraví Hloupý Honza. :-)
oblíbená webovka: http://pocasi.venku.cz/ mé rajče: http://kozibrada.rajce.idnes.cz/
bleskosvod
Příspěvky: 356
Registrován: 12 čer 2007 18:28
Bydliště: Praha 6-Ruzyně, Lomnice nad Popelkou

Budu slušný, tak jen říkám, že je to na hovno.Před čerňákem se to všecko rozjede do stran a z bouřky kulový! :envy: :puke:
Uživatelský avatar
Amerika
Příspěvky: 1145
Registrován: 08 srp 2007 19:30
Bydliště: Slaný

To je opravdu zajímavý, celá oblast východní Moravy postižená včerejšíma bouřkama je dnas tabu. Bouřky vznikají až dál na západě a ty co jdou od východu se zase rozpadají. Nemyslím že by to bylo horama, to by něco vznikalo v Beskydech. Podle mně to velmi pravděpodoně souvisí se včerejší významnou srážkovou událostí. Nevím ale jak.
Ta vysrávka co vnikla teď východně, jak bylo řečeno, samozřejmě hnedka chcípne, protože při dnešní stabilitě těch bouřek se nedá čekat nic jinýho. Ale uvidíme...
Co se týče toho co jde teď od Prahy dál na západ se zase totálně rozpadne a vyjde na nás díra. Dneska už s tim mám zkušenosti.
Danti
Příspěvky: 195
Registrován: 16 kvě 2008 19:31
Bydliště: Šternberk
Kontaktovat uživatele:

Janek píše:
Danti píše:Tak dnešní počasí je zatím na střední Moravě odlišné od toho včerejšího.Včerejším hlavním problémem byl postup bouřek a minimální podpora. Srážky se totiž včera dostali do Moravské brány, ale díky velmi pomalému, někdy dokonce žádnému pohybu a orografickému reliéfu zůstaly téměř na jednom místě.Moravská brána je v tomto specifická i v zimě, kde se sice jedná převážně o jiný typ srážek, ale často se oblastí Nového Jičína stane, že za noc napadne 30cm sněhu.
Dnes je to ovšem naopak a díky Beskydům se na tuto oblast nedostavájí žádné silné srážky. Většina dnešních bouřek se na slovenských horách zachytila a postupně bouřky umřely. Pokud by byla větší podpora, tak by se bouřky přes hory nejspíš dostaly a situace v postížených oblastech by se nadále zhoršovala. To je můj názor k dnešní a včerejší situaci, ale možná se pletu. Jasné je že, přehradě na Přerovsku by další byť malá bouřka neprospěla.
Jen cos to napsal, podívej, co vzniklo východně od nás. :) Jen doufám, že to nedojde na NJ/PR/VS... :?
Však ano, ale je to na SV a postup je na SZ, aspon tak se to jeví, pochybuju, že by to ted spadlo zpět na zmíněné kraje.
Danti
Příspěvky: 195
Registrován: 16 kvě 2008 19:31
Bydliště: Šternberk
Kontaktovat uživatele:

Amerika píše:To je opravdu zajímavý, celá oblast východní Moravy postižená včerejšíma bouřkama je dnas tabu. Bouřky vznikají až dál na západě a ty co jdou od východu se zase rozpadají. Nemyslím že by to bylo horama, to by něco vznikalo v Beskydech. Podle mně to velmi pravděpodoně souvisí se včerejší významnou srážkovou událostí. Nevím ale jak.
Ta vysrávka co vnikla teď východně, jak bylo řečeno, samozřejmě hnedka chcípne, protože při dnešní stabilitě těch bouřek se nedá čekat nic jinýho. Ale uvidíme...
Co se týče toho co jde teď od Prahy dál na západ se zase totálně rozpadne a vyjde na nás díra. Dneska už s tim mám zkušenosti.
To by u fyzyků neprošlo :roll: To že tam včera spadlo přes 100mm za pár hodin a ted zázračně nic, že by příroda kompenzovala?
Uživatelský avatar
Dáša
Člen AMS
Příspěvky: 305
Registrován: 05 dub 2009 19:35
Bydliště: Brandýsek / občasně Pechova Lhota (u Milevska)

tak nakonec nás líznul nějaký balast ze kterého tak dvakrát třikrát zahřmělo a trochu skrůplo.. :x
Uživatelský avatar
Lukáš
Příspěvky: 238
Registrován: 03 črc 2008 17:22
Bydliště: Třinec-Lyžbice-351 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

Zdravím, dneska jsem byli obírat borůvky a myslel jsem si, že nás dneska překvapí nějaká ta bouřka ale zatím nic :roll: Akorát bylo příšerné, nesnesitelné dusno a taky velké vlhko. Teplota kolem 26°C. Momentálně je zatáhnuté tím hnusem z bouřky někde nad Slovenskem a teplota malinko klesla ..uvidíme :twisted:
Zdravím z Třince !!!
Tomáš.Malek
Příspěvky: 89
Registrován: 23 bře 2009 23:26
Bydliště: Praha - Vinohrady

Lancaster píše:Tak po dlhej dobre aj tu búrka, úhrn 6 mm, snímky nemám, odradili ma CG- blesky, pričom jeden udrel cca 70 m odo mňa, tak som veľmi nevymýšľal, toho roku prvá búrka, kde veľa bleskov išlo do zeme, tj CG.

Pridávam snímku Cb ešte z predošlej dnešnej búrky, ktorá nás iba obišla po západnej strane http://nd.blog.cz/galerie/011/052/63926 ... 255_o2.jpg

No tak věřím že v takový situaci se ti ven nechtělo jen nevím jestli to už trochu nepřeháníš. Ostatně údrer bližší než cca 100 metrů už může být klidně životu nebezpečný a to bez nadsázky. Jednak krokové napětí ale i indukované náboje v blízkosti zásahu jsou značné. Asi ve 12 letech jsem zažil nejbližší zásah blesku který šel možná okolo sta metrů možná blíž a povím ti to je docela hrůza. Byl jsem zády přesto jsem v tu chvíli neviděl nic než záři jako při pohledu do tavící se oceli, dále taková tlaková vlna která působila jako silný náraz pěstí, žádnou srovnatelnou ránu s takovým akustickým účinkem jsem v životě neslyšel a v neposlední řadě i slušný elektrostatický šok který mi prošel tělem jako při dotyku elektrickým oplocením pastvin. Nechápal jsem ještě tehdy dokonale to co znám teď a výsledkem byl pěkný psychický šok který trval několik hodin a ještě pár let potom jsem měl strašlidelné sny s extrémními bouřemi a blesky kdy jsem se budil ze spánku s děsným strachem. Tato dávná událost ve mně vzbudila naprostý respekt k bouřím a zavinila i muj zájem o ně.
Takže kdyby to sjelo 70 metrů od tebe, pěkně by ses jistě klepal po těle a letěl jak s keserem do první díry to ti povídám.
Odpovědět

Zpět na „Pozorování v roce 2009“