Ano, sezóna byla letos zahájena opravdu velice brzy... A je až neuvěřitelné, kolik z nás ji zahájilo ve stejný den... na různých místech ČR. A nejednalo se o nějaký lokální náhodný výboj na "obyčejné" zimní přeháňce, ale na regulérní bouřkové linii, která přešla v různém stavu celé Německo od západu až k východu a značnou část naší země, kde již tedy blesková aktivita sice povážlivě kolísala, ale přesto se tato událost dala počítat za celkem významnou.
A jak jsem tuto bouřkovou událost vnímal a zažil já? Již od rána jsem sledoval radar a detekci blesků Blitzortung, kdy tou dobou bouřilo celkem slušně v zatím jen Německu, ale my jsme byli v kolizním kurzu. Nikdo však reálně nevěřil, že by to mohlo dojít až k nám. (Znáte takové ty pesimistické řeči... "Krušáky to zabijí", nebo "Až to uvidí ČR, tak se to lekne a chcípne", a tak podobně

)
Nicméně po poledni se konvektivní linie provázená stále poměrně četnou elektrickou aktivitou dostala už na dosah českých radarů a zdálo se, že bude odhodlaně pokračovat k nám. Nervozita začala mírně stoupat... Po přechodu Krušných hor to chvíli opravdu vypadalo, že to umřelo, tak jsem se v práci zase mírně uklidnil. Netrvalo to ale dlouho a linie opět ožila a nahodila bleskovou aktivitu nedaleko Brandýska, kde když člověk není, tak se tam občas i něco děje :-/. No hned jsem se snažil urvat z práce, ale povedlo se mi to už pozdě na to se dostat domů, takže jsem nejdříve vyjel s tím, že si dám aspoň tzv. "corepunch" a uvidím, co uvidím. Záhy jsem si to ale rozmyslel a hned za letištěm jsem u Kněževse sjel na jedno pozorovací místo, kde jsem se rozhodl na bouřku počkat. Přijel jsem prakticky na poslední chvíli a krátce po zaparkování se na mě už sypaly kroupy odhadem kolem 5mm velké. Dal jsem se do natáčení videa, ale zase tak zajímavé to nebylo. Jen jsem video přerušil, abych překomponoval záběr, tak najednou BLIK... Periferně jsem zahlédl CGčko, kterak uhodilo někam za západní část letiště směrem přibližně k Jenči. Sezóna zahájena

. Čelo bouře přešlo poměrně rychle, tak jsem se vydal na cestu k domovu.

- Po přechodu čela bouřky u letiště
Cestou jsem zdokumentoval napadané kroupy, které místy ležely v malých závějích i až hodinu po přechodu bouřky. Na parapetu našeho domu se statečně držely pravděpodobně ještě déle...

- Kroupy

- Kroupy na parapetu
Na závěr se objevily i mammaty... v okolí Prahy velmi výrazné, za které by se nemusela stydět ani letní bouřka, ale u nás byly jen sotva patrné...

- Mammaty
Být o půl hodiny dřív doma, asi by to byl jiný zážitek soudě podle radaru a detekce blesků, ale i podle vyprávění rodičů, kteří popisovali poměrně dost blízkých blesků a silné hromy...
Každopádně máme zahájeno, i když by si to člověk taky rád zdokumentoval jinak než jen mobilem z auta za deště a krup