Od dnešní studené fronty jsem si moc nesliboval, protože odpolední a večerní bouřky se držely spíš v německém Sasku, případně na Šumavě. Až později večer se objevila multicela, která si to svištěla severně od Prahy k východu a byla na kolizním kurzu. Takže jsem se rozhodl počkat, co z toho nakonec bude, protože jinak fronta vypadala opět na SF - suchá fronta neboli standardní fail
Vývoj ale nakonec předčil veškerá očekávání:
Od západu postupovaly v časných nočních hodinách 2 multicelární komplexy, spojené s linií konvergence. První z nich se přiblížil na dohled k místu pozorování již okolo 22:30 SELČ, kdy začala být nad západním obzorem pozorovatelná docela frekventovaná blýskavice. Okolo 23:00 již byly jasně viditelné čárové blesky CC/CG vystřelující z kovadliny bouře, vzdálené v té době přes 40 km na JZ. První velmi vzdálené hřmění bylo rozpoznatelné ve 23:20 ze vzdálenosti 35 km. Množství záblesků v oblaku dosahovalo v té době maxima s jedním výbojem za 3-5 sekund. Ve 23:55 dosáhl okraj bouřkové kovadliny zenitu nad Svatoňovicemi. O pět minut později došlo k dosud nejbližšímu výboji ve vzdálenosti okolo 15 km na JZ. V 0:05 začaly vypadávat velmi slabé srážky, elektrická aktivita začala klesat a z hlediska radarového pozorování se bouře začala rozpadat - přestože se východně od Trutnova vytvářela výraznější buňka, elektrická aktivita se v ní projevila jediným CC bleskem 4 km vzdáleným a po 10 minutách opět zanikla. Z rozpadající se bouřky ještě slabě pršelo okolo 0:30 SELČ, srážkový úhrn byl však neměřitelný. Hlavní konvektivní jádro bylo natolik vzdáleno, že na místo pozorování nemělo podstatnější vliv.
Přibližně 50 - 60 kilometrů za předchozí bouří postupovala na linii konvergence před studenou frontou od západu další multicela. Její blýskavice byly pozorovatelné již okolo 0:30, za doznívání předchozí bouřky. Byla relativně vzdálená, ale opět na kolizním kurzu. Šel jsem si lehnout s tím, že mě musí 100% vzbudit, až dorazí. A tak se stalo...
První hřmění bylo slyšitelné okolo 1:00 SELČ někde ze vzdálenosti okolo 30 km. Bouře zasáhla Svatoňovice přímo, její čelo dorazilo v 1:28, doprovázeno přívalovými srážkami o intenzitě přes 180 mm/hod, nárazovým větrem západního směru o rychlosti 8,0 m/s a mohutnou elektrickou aktivitou, při které však výrazně převažovaly CC výboje. Ve 1:32 udeřil blesk 2 km daleko, v 1:34 dosáhly srážky maximální intenzity, v 1:35 po dobu cca jedné minuty padaly kroupy o velikosti do 8 mm. V 1:37 došlo k výboji ve vzdálenosti kolem 400 metrů a srážky začaly slábnout. V 1:43 se již jednalo jen o slabý trvalý déšť, který ustal okolo 2. hodiny ranní. Okolo 2:15 pak došlo k backbuildingu v okolí Adršpachu, který už však místo pozorování neovlivnil, pouze oživil a prodloužil elektrickou aktivitu, která již slábla. Po 2:45 se bouře odsunula mimo okruh pozorování nad polské Kladsko.
Nebyly to nejsilnější bouřky roku, co se doprovodných jevů týká, rozhodně ale elektricky nejaktivnější.
Reporty:
http://report.bourky.cz/index.php?page= ... ow&id=2022 - první vzdálenější bouřka
http://report.bourky.cz/index.php?page= ... ow&id=2023 - druhá lokální bouřka