Pro Barrandov to byl první letošní přímý zásah. Ano, žádná bouřka až do této nepřešla letos v aktivním stádiu. Vždy až jako neaktivní nebo rozpadající se. A přitom ještě krátce před přechodem vypadala, že projde jako všechny předchozí svou neaktivní částí. Ale pojďme pěkně popořadě.
Bouřky s tahem na Prahu se na radaru prvně objevily v 21:00. Postupně se vytvořila linie bouřek, jejíž jižní konec se udržoval na linii západ - východ až do 22:30, kdy během následující půl hodiny linie v jižní části prakticky vychcípala a dál šly jen zbytky bouřek. Z celé linie zůstává jen jedno samostatné jádro, které ale chytá směr k SV a před půlnocí zaniká. Severní část této linie přešla kolem půlnoci hřeben Jizerských hor a zamířila do Polska.
V Praze ten den teploty dosahovaly i 35 stupňů ve stínu a ještě po půlnoci neklesla teplota pod 30 stupňů. Pokud byly jakékoliv srážky z rozpadající se linie tak se vypařily ještě ve vzduchu.
Mezitím se za první linií bouřek formovala další. Vyhlídky pro Barrandov ale nebyly dobré, protože již od hranic mířila linie na Prahu neaktivním sektorem. Z Barrandova jsem pozoroval jen vzdálené výškové blesky na první linii bouřek a šel si lehnout. Spát se mi vzhledem ke stále teplotě nad 30 stupni nedařilo. Tak to vypadalo až do půl druhé, kdy na druhé linii bouřek se objevovaly i první blesky na základně. Frekvence záblesků vysoká (cca 1 blesk za 2 sekundy), občas i nějaký typu CG.
Zatímco se ještě kolem půl blýskalo zejména na jihu, k mému překvapení naskočila severní část s tahem napřímo na mě. To je totiž přesný opak toho co zatím letos bouřky dělaly. Čekal jsem shelf cloud, ale nebyl patrný. Patrný začal být vítr, když kolem 1:40 začaly nárazy větru do rychlosti 15 m/s se sem tam nějakou kapkou. Vítr a déšt postupně zase ustaly. Mezitím začalo být slyšitelné hřmění. Sice zpočátku občasné a slabé, ale postupně znějící čím dál častěji až přešlo do kontinuálního, takže vzdálenost bouřky se nedala určit. Přechod začal v 1:58 kombinací přívalového deště a malých krupek, které ale ani ne po minutě ustávají. Obával jsem se nárazů větru, ale vítr již nárazový nebyl a foukal v bouřce jen mírně od Z. Blesková aktivita dosáhla vrcholu při samotném přechodu, kdy jel blesk co sekundu. Pro clonu srážek však měly formu záblesků. Až jeden záblesk měl takovou intenzitu, že jsem měl podezření na blízký úder CG-. Třaskavý hrom po dvou vteřinách mé podezření potvrdil. Blesk udeřil do místních "věžiček" v centru sídliště, oblíbené místo pro blesky CG-. Asi po minutě následoval další blízký úder do některého ze sousedních domů.
Intenzivní část bouřky přešla velice rychle a srážky v 2:10 ustávají. Spadlo poměrně málo, jen mezi 6-7 mm. Jen o půl kilometru vedle ale musely být srážky podstatně silnější, protože došlo na místním potoku k přívalové povodni. (z prvních litrů za pár minut naskočil na 150 l/s). Nejedná se o žádný extrémní průtok, nicméně tento skokový nárůst jsem odpozoroval při srážkách nad 20 mm nebo při srážkách mimořádné intenzity nad 150 mm/hod. Povodím potoka postupovalo jádro odrazivosti 63,5 dBZ, takže podmínky splněny byly. Barrandov se dostal do zóny mezi dvěma takovými oblastmi. Dvě zóny extrémních srážek byly od sebe necelé dva kilometry se sídlištěm uprostřed.
Po přechodu bouřky docházelo k občasným CG výbojům z kovadliny odcházejích bouřek. Jeden z těchto výbojů udeřil asi kilometr daleko a jednalo se o perlový blesk, kdy se kanál rozdělí na sérii bodů a ty následně vybuchují samostatně. Hrom měl velice podobný zvuk jako tento:
https://www.youtube.com/watch?v=sON0d-lZ-dA
Nejsilnější pozorovaný nebezpečný jev? Přívalový déšť.
Oblíbená bouřka? Noční MCS.