Včerejšek měl teda do nějaké silné MCS od JZ daleko. Alespoň přešlo několik běžných bouřek, konkrétně já jsem zaznamenal 2 plnohodnotné bouřky, za jednou jsem si musel trochu vyjet.
Nejprve jsem po páté hodině ze západního okraje Slaného zpozoroval na JZ základnu Cb se srážkami a občasnými hromy. Nadjel jsem tomu na Východní okraj Slaného a v klidu jsem pozoroval mohutnou základnu. Hromy se vytratily. Šlo to docela pomalu a když se to přiblížio skoro ke mně, tak jsem se rozhodl, že před tím budu v klídku ujíždět. Najednou ale znovu naskočily hromy, tak jsem přidal. Bouřka se ale nějak nečekaně zrychlila a přidaly se silný CG hromy. Vzdálenost už byla 1 km, vše za mnou. Jel jsem snad 40 km/h, ale pořád se to blížilo. Těsně před vesnicí jsem se zastavil, abych si udělal fotku krásného srážkového pole, ale to hnedka prásknul další CG, tak jsem to musel vzdát. Ve vesnici seděli na návsi na lavičkách v klidu důchodci a ukázali mi cestu do čekárny. Když jsem byl ve vesnici, nebo v čekárně, některé blesky byly vzdálené snad jen 500 až 250 m. Hromy to byly opravdu nebývale silný, všechno CG, tak 2x do minuty, celkem tak 20 hromů, vše v okolí 3 km. Podle zvuku se zřejmě jednalo o bohatě rozvětvené CGčka. Pak přišel na 4 minuty silný déšť, který pak dozníval, úhrn asi 2 až 3 mm. A pak se bouřka rychle rozpadla.
Druhé dějství začalo po soumraku, kdy se na J až Z vytvořily castellany s congesty, které postupně přerostly v bouřky (viz foto). Bouřky jsem fotil asi 45 minut, ale nejlepší a vpodstatě jediný blesk co se opravdu povedl byl až ten poslední. Vyšel krásně přes celou fotku - fotka není nijak ořezávaná. Pak asi na 3 minuty přišel liják a napadlo 3 mm. Poté rychlý ústup srážek a blesky, ty vpodstatě ustaly ještě těsně před deštěm.
http://hailstorm.rajce.idnes.cz/Bourky_6.7.2012/#