Zdravím,
ikdyž opožděně, tak podám info o tom co se dělo. Ač přecházela slabší teplá fronta a Aladin předpovídal v posledním výstupu celkem výrazné srážky nad námi z konvektivní činnosti, zkušenost mi nedalo o tom silně pochybovat, protože se jednalo opět o čistě západní záležitost. Od západu postupoval občasný déšť, který začal přerůstat v hlubší konvekci nad východními Čechami a Vysočinou. Právě srážkové pole nad Vysočinou se nakonec stalo tím rozhodujícím pro počasí u nás. Kolem 15h dorazila poměrně výrazná přeháňka i s odrazy nad 30dBZ. Místy opravdu lilo jak při bouřce.
Vše pak dokonal konec přeháňky, který mě upoutal svou strukturou....její konec začal rotovat proti směru hodinových ručiček. Útvar to nebyl nijak velký, protože byl v prvotní fázi vývoje, ale mám ten pocit, že se jednalo o tvorbu supercely. Z té samé přeháňky byla o dalších 8km východně už bouřka se solidní odrazivostí přes 50dBZ. Nad Chřibami se nejspíše dotvořila supercela, která započala svůj vývoj právě ve Vyškově. Ostatně nádherné Kaprovi fotky mě v tom utvrzují. Takže pokud se opravdu jedná o prvotní fázi tvorby SC, tak můj první úlovek.
V 18:15 přišla další přeháňka, na radaru téměř nepatrná. Táhla se jako nudle a byla velice úzká. V severní části města mohlo spadnout za 15m intenzivního deště do 2mm, zatímco na mé stanici na JZ Vyškova ani kapka. Struktura přeháňky nakonec taky nebyla vůbec zlá a nakonec vyprodukovala i pěknou duhu při západu slunce. Bohužel fotky nemám, protože v tu dobu mě zkrápěla takhle přeháňka při fotbálku.
Poslední symbolická přeháňka došla ve 21:20. Trvala pouhých 5 minut. Ikdyž nad místem pozorování mohlo spadnout pár desetin mm (do 0,3mm), na stanici opět ani kapka.
Celkový úhrn ze všech přeháněk činní 3,9mm.
Fotky:
https://picasaweb.google.com/1098075565 ... wZ24ucbYeQ