V sobota 11. června 2011 postoupí přes střední Evropu slabá studená fronta, před kterou se bude vyskytovat teplejší, vlhčí a slabě labilní vzduchová hmota, a proto očekáváme ojedinělé bouřky v rámci Čech, na JZ a Z Čech bouřky až místy. Bouřky se mohou vyskytnout na celém území Čech. Vyšší šance na výskyt bouřek je na území západně od Prahy, jihozápadě a severu Čech.
Ke sledování vývoje situace a sdílení informací vás opět všechny zveme (a žádáme o účast) na IRC kanále AmaterMeteoCZ, na který se snadno a lehce dostanete poklikáním na následující odkaz:http://webchat.quakenet.org/?channels=AmaterMeteoCZ
Do tématu na fóru přispívejte především shrnutím situace, popisem, fotografiemi, videi, případně odkazy týkajícími se řešeného tématu. Děkujeme.
Ač jsem to nečekal tak právě 12.6. se vyskytla celkem povedená bouřka, ikdyž Vyškov spíše opět okrouhal a to zejména srážkově. Již kolem poledne se začaly tvořit bouřky na čáře instability od V části Drahanské vrchoviny na jihu až po Žďárské vrchy na severu. Na této čáře se vyskytly i velmi intenzivní bouřky nedaleko od nás cca 8-9km se vyskytlo krupobití s max. odrazivostí 65,5dBZ.
K samotné bouřce. Ta zde začala vyhrožovat kolem 1h. Svou strukturou byla naprosto nefotogenická, možná i proto, že se začala vyvíjet přímo nad námi. Srážkově také spíše slabší s úhrny do 3mm (odhadem - doplním jak budu mít data)....nedaleké Ivanovice 6,3mm. Severněji však bouřka přinesla přes 20mm srážek. Bouřka se vyvíjela velmi neochotně a chaoticky v podstatě setrvávala nad místem 2h. Avšak co pro tuto bouřku bylo charakteristické byla její el. aktivita, která byla jednoznačně nejvydařenější. Jelikož těžiště bylo nějaké 4-7km od místa pozorování práskalo to opravdu solidně. Zachytil jsem jeden CG+ asi 20CG- a několik CC. Maximální odrazivost v místě pozorování 52dBZ. Škoda, že bouřka nepřinesla výraznější srážky, kterých je tu za poslední měsíce, ve kterých se vyjma března pohybujeme pod 60% průměrů, potřeba.
Na přání Tomáše to dávám i sem. Včera v 10:51 SELČ se mi povedlo pozorovat trombu. Místo pozorování je poblíž obce Vrbice, pohled směr cca SZ. Trombu jsem viděl asi 2 minuty, pak ji zahalil další Cb. Foto je pouze z mobilu, je upraven pouze jas a kontrast.
já přidám jen informační foto o příchodu "bouřky" z nedělního odpoledne, na které asi nejvýznačnější byl déšť:). Spadlo 8,8 mm vody za hodinku a půl. Náraz větru v bouřce 10 m/s. Bouřka dorazila v čase 15:20 od SZ, směr postupu VJV. Výbojů bylo málo, pouze jeden viditelný. http://metlak.rajce.idnes.cz/12.6./