Zdravím,
včera přišla do Vyškova první bouřka, která stojí za zmínku....ač už nějaké "vysrávky" letos byly až tato se dalo označit za regulérní bouřku. Mezi 15-16h se najednou začalo zatemňovat od Z, ale klasicky nás tahle bouře, která se potom spojila v konvekční bouři nad Vysočinou nezasáhla. Nicméně její vývoj byl poněkud chaotický a když už se zdálo, že si bude potřeba počkat na noční bouřky, začali se vytvářet jednotlivé cely na jejím JV okraji...Ty se později spojily v poměrně kompaktní pás, který měl životnost asi cca 2,5h. V 17:50 se přivalilo temno od Z-JZ....bohužel jsem nestihl šelf vyfotit z dálky, tudíž mám jen fotky jeho přechodu přímo nad místem. Bouřka produkovala jak srážky tak el. aktivitu velmi neochotně. Na konci bouřky přišlo cca 10-15 blesků. Z toho jedno CG pod 1km. Srážkově byla bouřka spíše slabší. Úhrny doplním zítra. Okolní Ivanovice (8km V) 5mm, Opatovská přehrada (5km Z) 16,5mm. Maximální radarová odrazovost čítala 53,6 dBZ. Poslední dešťové kapky odešli v 19:53h.
Foto první bouřky:
https://picasaweb.google.com/1098075565 ... smHy_nYwAE
Druhá bouře v podobě multicely přišla 20:55 a to celkem nečekaně. Bohužel z této bouřky nemám příliš dokumentace, jelikož jsem nebyl doma u fotoaparátu. Bouřka se ohlásila krásným nasvíceným šelf cloudem, nárazovitým větrem a velmi intenzivním deštěm. Úhrny v této bouřce už byli celkem solidní alespoň v Ivanovicích 35 mm. Vyškov zasáhlo přímo červené jádro o max. odrazovosti 56,5dBZ, takže čekám podobné srážkové úhrny...možná trochu nižší. Bleskově byla bouřka taky velmi aktivní napočítal jsem 4 blesky pod 1km (z toho 3CG). Bleskově mohla bouřka vyloudit kolem 25-30 blesků. Definitivně odešla až ve 23:35.
Včerejší den byl tedy velmi povedený, a uvidíme či jej ešče některý překoná. Jelikož dva šelfy za jeden den je na Vyškov celkem hell
Srážkové údaje: 1. bouřka 6,3 mm
2. bouřka 21,9 mm
3. čtvrteční vlna 13,8 mm
Což činní celkový úhrn 42 mm.