Bouřky 3.7.2009
- Tomáš Prouza
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
2x vysrávka jižně od nás, ale po včerejšku buďme za to rádi. Bouřky se nad námi dnes rodí a pak se odsunují k jihu....
-
U Znojma právě vyrostla velmi výrazná buňka a Přerov jedna taky přejela. Budu očekávat, co napíše Michal Geryk.
Kolem Brna se asi hodinu motala jedna buňka, ale nakonec odešla na jih. Prezentovala se tmavou oblačností a nepříliš výraznými hromy.
Kolem Brna se asi hodinu motala jedna buňka, ale nakonec odešla na jih. Prezentovala se tmavou oblačností a nepříliš výraznými hromy.
-
Zdravím.Před pěti minutama odešla od nás asi 15min průtrž.Blesková aktivita malá,ale co blesk to pořádná pecka.Teď to pokračuje do centra a na obzoru jsou další Cb.Takže jdu ven fotit.
Poslední dobou se nějak odmlčel. Asi včera dostal plnej zásah a tají toŠtěpán Krejsek píše:U Znojma právě vyrostla velmi výrazná buňka a Přerov jedna taky přejela. Budu očekávat, co napíše Michal Geryk.

Severozápad stále těžce na suchu.

- Michal Geryk
- Člen AMS
- Kontaktovat uživatele:
Bouřka byla velmi lokální a ne moc zajímavá, ale naštěstí se letos poprvé přesně trefila na Přerov a tak jsem spokojený. Uhodilo do hromosvodu protějšího baráku (cca 50 metrů) a bylo pár dalších velmi blízkých výbojů. Liják byl krátký, ale prudký, a napršelo za 10 minut přes 5 mm srážek, letiště (5 km JZ od města) dává až 16 mm... Stačí změna proudění a...Štěpán Krejsek píše:U Znojma právě vyrostla velmi výrazná buňka a Přerov jedna taky přejela. Budu očekávat, co napíše Michal Geryk.

Ale doufám, že to nebyl letošní vrchol sezóny

Neodmlčel, jen tu dost dlouho nebyla žádná bouřka. "Přerovské oko"...Amerika píše:Poslední dobou se nějak odmlčel. Asi včera dostal plnej zásah a tají to![]()

Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
kamera videa fotografie
kamera videa fotografie
- Václav Sedláček
- Kontaktovat uživatele:
Nad Barrandovem se před chvílí vytvořila nová bouřková buňka ale zatím napršelo jen asi jeden mm. Jsou zde běkné dělobuchy (od CC i od CG).
Edit" Právě náš barák dostal zásah CG kladným bleskem, je zde okraj oblaku. Jdu se vzpamatovat ze šoku.
Edit" Právě náš barák dostal zásah CG kladným bleskem, je zde okraj oblaku. Jdu se vzpamatovat ze šoku.
Nejsilnější pozorovaný nebezpečný jev? Přívalový déšť.
Oblíbená bouřka? Noční MCS.
Oblíbená bouřka? Noční MCS.
-
Přesně jako v Přerově - až dnes po 10 dnech jsme se dočkali, výrazný vývoj na JZ straně už v 11.30, okolo 12.30 jádro nad námi. Asi 15 výbojů pod 1 km, z toho 1 asi 100 m vzdálená. 15 min silný déšť, celkem spadlo asi 15 mm. Byla to normální letní bouřka, extrémní jevy zdá se konečně ustupují.
- Monika
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem dneska v Praze 4 slyšela akorát pořádné hromobití a teď se mi povedlo vyfotit hezké mammaty
EDIT: toho zvláštního proudění jsem si všimla už včera večer. Kovadliny letěly na východ a jádra bouří postupovala na západ.
EDIT: toho zvláštního proudění jsem si všimla už včera večer. Kovadliny letěly na východ a jádra bouří postupovala na západ.
- Dáša
- Člen AMS
Tak bouřka minula Žižkov jižně a pokračovala směrem na západ za kolegou Sedláčkem a Ondrisem
. Pozorovala jsem i poměrně dost CG blesků (možná i včetně toho, co prásknul Václavu Sedláčkovi do baráku
). Bohužel se mi ani tenktokrát nepodařilo žádný vyfotit. Budu muset prostudovat víc možnosti a nemožnosti mého foťáku
.
El. aktivita byla docela slušná, hřmělo téměř neustále. Zaujal mě jeden CG blesk, který problikl asi 5krát a tak trval asi sekundu. Srážky jsem tu nezaznamenala, šlo to mimo. Po přechodu bouřky se ochladilo asi o 5 stupňů (teď mi tu teploměr ukazuje asi 25, což se mi úplně nezdá). A stejně jako Monika i tady jsem zaznamenala mammaty
. A pořád tam ještě jsou a mění velikost.
EDIT :
http://ditaf.rajce.idnes.cz/Bourka_3.7.09/

El. aktivita byla docela slušná, hřmělo téměř neustále. Zaujal mě jeden CG blesk, který problikl asi 5krát a tak trval asi sekundu. Srážky jsem tu nezaznamenala, šlo to mimo. Po přechodu bouřky se ochladilo asi o 5 stupňů (teď mi tu teploměr ukazuje asi 25, což se mi úplně nezdá). A stejně jako Monika i tady jsem zaznamenala mammaty

EDIT :
http://ditaf.rajce.idnes.cz/Bourka_3.7.09/
-
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím všechny,
Dnes byl u nás po delší době bezbouřkový den ani nehřmělo ani nepršelo.Sice se k nám natáhla Cb od SZ ale nad náma se rozpadla.Zatím mě to nevadí protože stále je hodně mokro.Ale v neděli nás možů bůřky zasáhnout znovu tak uvidíme.Jinak po těch silných průtržích z minulých dnů je na polích polehlé obilí a dost i hnije díky nadměrné vlhkosti no sklizeň bude asi slabší.

Dnes byl u nás po delší době bezbouřkový den ani nehřmělo ani nepršelo.Sice se k nám natáhla Cb od SZ ale nad náma se rozpadla.Zatím mě to nevadí protože stále je hodně mokro.Ale v neděli nás možů bůřky zasáhnout znovu tak uvidíme.Jinak po těch silných průtržích z minulých dnů je na polích polehlé obilí a dost i hnije díky nadměrné vlhkosti no sklizeň bude asi slabší.

Z Dubňan zdraví Jirka
Bouřky ty mám nejraději z počasí ale i to ostatní je pěkné
Bouřky ty mám nejraději z počasí ale i to ostatní je pěkné
- Ondris
- Bydliště: Praha 6 - Řepy (360 m n.m.) / Opařany - okr. Tábor (460 m n.m.)
Ahoj, tak já jsem dneska jel směr JČ a přívalák mě zastihl asi v 16 h. na D1 kousek od Jižního města, viděl jsem i pár CG+ blesků...
Dále pak byla celou cestu viditelná rozsáhlá kovadlina z té naší bouřky v Praze, kterou jsem už prošvihl. Vlastně i teď 100 km od Prahy vidím pozůstatky té bouřky...

Dneska se pár bouřek dostalo i docela daleko na západ, oproti munulým dnům, kdy to zdechlo někde u Prahy a dál se už neobtěžovalo. U nás ale samozřejmě zase čistá nula - všechno s rezervou minulo.
Vzhledem k tomu, že tlaková níže už u nás končí, dovolím si shrnout srážkové úhrny za posledních pět mimořádně extrémních bouřkových dnů.
Pondělí: 0,0 mm, Úterý: 0,0 mm, Středa: 0,0mm, Čtvrtek: 0,0 mm, Pátek: 0,0 mm. Suma: 0,0mm
Vzhledem k tomu, že tlaková níže už u nás končí, dovolím si shrnout srážkové úhrny za posledních pět mimořádně extrémních bouřkových dnů.
Pondělí: 0,0 mm, Úterý: 0,0 mm, Středa: 0,0mm, Čtvrtek: 0,0 mm, Pátek: 0,0 mm. Suma: 0,0mm