Tak se k nám přibližuje bouřka od Blanska. Už se začíná blískat. Jestli mě to sklame.. Kvůli tomu zůstávám hore i když ráno v 4:30 vstávám. Ať se opováží nás minout nebo chcípnout .
No tak tady v Třinci nic,jenom dusno ale doufám že později v noci a k ránu něco nad i malého přijde jinak ta bouřka u Blanska vypadá slibně, aspoň tady na blýskavici
No supr, teď mi přestal jet i bleskový radar. Takže vůbec newím, jak na tom jsem. Jsem dezorienrovaný a vůbec newím, kde je jaká světová strana. Já su nervóóóóznííí.
Tak když už to sem dojde? Pořád se tam nádherné blýská na JZ. Teď sice dokonce přestalo pršet, ale začíná se zvedat vítr, to vypadá velmi nadějně.. A přibližuje se to..
Zatím ve zkratce, podrobněji později: 44 mm (z toho 30 za 20 minut), cca 10 minut slabé krupobití o velikosti kolem 1 cm, vítr maximální náraz 15 m/s a hlavně ohromný počet blesků a to i pod 100 metrů, rozseklé trafo a 3 hodiny bez proudu...
Tak už hřmí. A díky nefungujícím radarům nevím, jestli nás to obchází, nebo přibližuje. Chjo. Jinak k CHMU. Minulou středu mě pěkně vytočili s přepovědí, to jo, ale dnes bych se na ně nezlobil. Možná to trochu přepískli s tou červenou, ale alespoň toho byla plná média. Poučili se a vydali výstrahu pro celou republiku. Výstrahu - ne přepověď - takže se toto naplnit nemusí, ale kdyby náhodou jo .... Jinak vám se stejně nezavděčí.
Tak už radary fungují. Mám pocit, že se furmuje sqall linie. ??? Je to možné? Vždyť na to je moc malý střih větru... ?? :-/
Edit: nebo spíš 2 lajny, mezi kterými je díra. A do té (teď trochu fantazíruju) jakoby se chtěla vtlačit bouřka, co byla na J čech... pak by mohla byt pěkná lajna. Asi valím blbosti z hladu.
Pro mě dnes OBROVSKÉ ZKLAMÁNÍ!!! Když se nám tu (10 km východně od Milevska) těsně vyhly všechny odpolední bouřky, doufal jsem v tu frontu, ale to že nám naskočí až na Vysočině a na moravě jsem si teda nepředstavoval ani ve snu... Je mi uplně smutno ,když tu všichni básníte o supercelách a squall line já už se tady můžu akorát dívat na blýskavici na východě... TOHLE JSEM SI DNES OPRAVDU NEPŔEDSTAVOVAL!!!
No podle mně situace neni zase tak špatná pro Moravu a Slezsko...Pěkně se to formuje do jakési lajny tak uvidíme ale určitě blyskavice bude(teda doufam) ale nejsem odborník
Kompletní zpráva o 3. dnešní bouřce ve Velkých Svatoňovicích (první dvě nestojí za řeč):
Multicelární bouřka výjimečné síly. Přicházející od jihu z vnitrozemí Čech. Projevila se po 19:45 SELČ. V 19:53 bylo slyšitelné první hřmění od JZ. V 19:55 začalo pršet, velké kapky, vcelku hustě padající. Teplota v tuto chvíli byla +25,6°C a vál slabý SV vítr. Ve 20:10 déšť ustal, pozorován větší počet CC i CG blesků na jihozápadě ve vzdálenosti kolem 7 km. Ve 20:15 Dochází k výboji ve vzdálenosti pouhé 2 km a vítr se rychle stáčí na JZ až J. Ve 20:19 výboj ve vzdálenosti kolem 1000 metrů. Do 20:35 napršelo 5 mm srážek, teplota poklesla na +20,9°C. Ve 20:40 déšť prudce sílí do přívalové intenzity, ve 20:45 se přidávají kroupy přibližně po dobu deseti minut (mají velikost až do 1 cm). Ve 20:50 dosahuje déšť i vítr maximální intenzity, padají kroupy, Z vítr má rychlost v nárazech kolem 15 m/s. Dochází ke 2 výbojům v bezprostřední blízkosti a následně k výpadku elektrické energie. Ve 20:55 je celkový úhrn srážek 30 mm, tzn. za 20 minut spadlo 25 mm. Kolem 21. hodiny déšť mírně slábne, teplota klesla na +17,6°C. Většina výbojů ve vzdálenosti do 2 km. Ve 21:07 sada CG a CC blesků opět na JZ obzoru. Ve 21:10 dosáhl úhrn srážek 40 mm. 21:15 mění se barva blesků z bílé na fialovou. Mezi 21:15 a 21:30 se vyskytl větší počet větvených CC blesků na JZ (nad Úpicí). Ve 21:35 úhrn srážek 43 mm (tzn. 38 mm/hod). Po 21:40 SELČ se objevuje elektrická aktivita především na severním obzoru., po 21:45 zaznamenán v tomto směru větší počet CC výbojů. Po 21:50 se šíří nahodilé výboje po celém obzoru. Mezi 22:00 a 23:00 panoval středně silný vytrvalý déšť a výboje především na severu, zpočátku s hromem, ke konci již tiché. Ve 22.40 úhrn srážek 44 mm. Dodávka elektřiny obnovena ve 22:50 SELČ. Kolem 23:00 ustávají zcela srážky – totální úhrn 45 mm a končí elektrická aktivita tohoto jádra – je však vidět již další nasouvající se od J /JZ.
Tak bouřku už tu máme 40 minut. Nádherné blesk. divadlo, silné srážky a když jsem teď kouknul na detektor blesků, tak nevěřím vlastním očím. Jakási další buňka se řítí v těsném závěsu za tou dosavadní. No prostě nádhera, naprostá spokojenost. Jinak vítr jen slabý, ale podívaná fantastická.
Může mi někdo vysvětlit co má tohle znamenat, proč ta fronta v Bavorsku zmizela a oběvila se zas na Vysočině? To prostě nepochopím, tady dnes nespadla jediná kapka vody a nejbližší blesk tak 30 km. Achjo a tohle měl být bouřkový den...
Malinko mi to připomíná situaci z 21.6.2006, kdy ve večerních hodinách přešla přes Pardubice v těsném sledu 2 jádra, která se pak spojila v jedno. Ale před dvěma lety to bylo přeci jenom srážkově trochu jinde, spadlo během večera tuším kolem 100 mm srážek..