Bouřky 2. 5. 2018

Sem můžete přidávat vaše pozorování v roce 2018.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Rosnič
Příspěvky: 182
Registrován: 22 bře 2014 15:58
Bydliště: Stochov

Normálně zírám. Zase 15% a zase bouřkový překvapení. Deprese, umocněná (snad) supercelou mířící z Rakouska, se kolem 18:00 SELČ začala pomalu rozplývat, když i nad Prahou najednou nesměle vybublal první cébáček. Vybublal a chcípnul. S končícím dnem najednou začaly přibývat kumuly a kongesty. Vybublaly a v řádu desítek minut zdechly. Pak najednou začaly bejt vidět na radaru, pak do nich i detekce začala sázet první křížky. Kolem 21:00 jsem to nevydržel a vydal se závratných 500m k místnímu hřbitovu, odkud bylo pěkně vidět na právě vzniklou řadu přeháněk na severu. Řada přeháněk se kupodivu hned nerozsypala, ale rostla dál a dál, a když jsem vybaloval foťák, začalo v ní blikat. Bez výjimky IC, asi jednou za minutu, pak se frekvence trochu zvýšila a rozblikaly se i vršky cb, co jsem měl na očích. Asi ve 21:30 se bouřka odmlčela, tak mě napadlo zajet domů pro mikinu a vyměnit baterku, protože jsem měl tušení, že to ještě nebude všechno. Vypínám foťák, "Sensor cleaning..." PLÁC! Do očí se mi vpálila věž cébáku kousek stranou na východ. Dobrý, kašlu na mikinu, akorát jsem vyměnil baterku a začal tím směrem pořizovat fotky. Neúspěšně, ale za to se rozblikala sílící přeháňka jdoucí kolem Loun. Všechno opět IC, 3-5x do minuty bílej záblesk v hlavici oblaku, bez bordelu kolem. Krásná bouřka. Jen ten plusák tomu chyběl... :) Mezitím se opět rozjel "původní" systém, pak se přidala blikačka ještě z východní strany. Na focení daleko, ale podívaná náramná. Kdyby už nebyla zima, a drahá polovička nehudrala, kde jsem, sedím tam do rána. Asi ve 23:15 jsem naposledy z okna takřka majetnicky spočinul okem na mohutnou blýskavici (co 5 vteřin) na severu, a šel spát. Za letošek další zářez 8) Trochu to kazí fakt, že tady opět nepršelo. Mohlo by.

https://draconian.rajce.idnes.cz/Bourky_2._5._2018/
Přílohy
IMG_9869.JPG
IMG_9880.JPG
IMG_9888.JPG
Z poslední výspy před kladenským okem zdraví Radek :-)
Uživatelský avatar
Yves
Příspěvky: 62
Registrován: 26 dub 2010 19:30
Bydliště: Třebíč, 425 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Ahoj. Vypadá to, že pozdní večer 2.5. přinesl nejlepší den sezóny. Vláčková MCS od jihu přinesla nespočet a nespočet blesků. A to včetně asi padesátky CG+. Několikrát se klepal dům a nejbližší úder byl 150 - 200 m, takže masakr. Blýskalo se jednou za dvě vteřiny a dost dlouho. Spousta lidí říkalo, že takovou bouřku nezažilo. No, není to pravda, občas se tady taková povede. 2. května bych ji ale opravdu nečekal. Jednu chvilku padaly malinké kroupy, srážky celkem 16 mm. Vláček přinesl alespoň 4 buňky za sebou. Tohle bude máloco překonávat, letos dost možná nic.
POČASÍ V TŘEBÍČI NA FACEBOOKU https://www.facebook.com/pocasivtrebici/

Bydliště:
Třebíč, 425 m n.m.

Aktivní motorizovaný stormchasing v regionech od Znojemska a Brněnska přes dominantní Třebíčsko po Žďársko, Jihlavsko, Jindřichohradecko.
Uživatelský avatar
Amerika
Příspěvky: 1145
Registrován: 08 srp 2007 19:30
Bydliště: Slaný

I když se konvekce sakra zdráhala, aby u nás něco vzniklo, nakonec se nějaký výsledek dostavil. Z jednoho cébáku, ze kterého by stěží čekal výraznější srážky, se zničehonic začalo blýskat v kovadlině, a to rovnou s frekvencí 5, možná snad 10x do minuty! Chvíli jsem byl úplně nervozitou bez sebe. Zejména když mi zrovna došla baterka. Jen škoda té špatné dohlednosti.
Přílohy
N03_0405 (2).png
N03_0455 (1).png
N03_0469 (1).png
Odpovědět

Zpět na „Pozorování v roce 2018“