Bouřky v Lužických horách 26.4.2014

Sem můžete přidávat vaše pozorování v roce 2014.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Václav Sedláček
Příspěvky: 220
Registrován: 06 čer 2007 17:34
Bydliště: Praha Barrandov, 302 metrů nad mořem
Kontaktovat uživatele:

Včera jsem měl možnost trávit čas u kamarádů v chalupě v obci Polevsko (nedaleko Nového Boru). V 13:50 došlo k aktivaci bouřky nad Českou Kamenicí, což se v 7 km vzdáleném Polevsku zpočátku projevoval blízkým hřměním (blesky nespatřeny), samotná bouřka se prakticky nepohybovala. V 14:15 se spustil krátký silný déšť (2 mm), přičemž hřmění na čas ustalo.
Cummulonimbus se velmi pomalu posouval ve směru SZ-JV. V 15:10 zahřmělo v blízkosti obce a opětovně začalo pršet, tentokrát ovšem přívalově. Následující hodinu byla bouřka prakticky bez pohybu přímo nad obcí, přičemž bouřku provázely i docela početné blesky. Většina blesků byla do 4 km od obce a šlo o CG- blesky, CC blesky byly vyjímkou. Nejbližší úder jen těsně minul chalupu kde jsme byly (úder do některého stromu za chalupou - zahlédli jsme světlo a s minimální prodlevou následoval hrom). Bouřka se krátce před 17:00 rozpadla. Celkový úhrn srážek byl cca 20-25 mm (nechali jsme venku válcový popelník). Po celou dobu bylo bezvětří.
Nejsilnější pozorovaný nebezpečný jev? Přívalový déšť.
Oblíbená bouřka? Noční MCS.
Uživatelský avatar
Amerika
Příspěvky: 1145
Registrován: 08 srp 2007 19:30
Bydliště: Slaný

Včera se dlouho velice neochotně blížily slabé bouřky, nebo jen přeháňky od západu a dělalo to pěkné drahoty. Pak, když jsme s kámošem pozdě odpoledne jeli na kole, jsme v dálce zaslechli několik slabých hromů. Přišel také slabý déšť.
To lepší přišlo později, kdy se zformovalo několik večerních slabých bouřek. Jedna z nich trochu mířila od jihu na nás a na její severní straně byly v jednu chvíli vidět pěkné čerstvé kupovité kovadliny i s pileem. Přestože bylo ještě světlo, najednou jsem uviděl v té kovadlině jasný blesk, a pak i hrom. Poté to ještě chvíli skomíralo, než se soumrakem nastal rozpad.
misa12
Příspěvky: 76
Registrován: 10 kvě 2012 19:09
Bydliště: Trutnov okr. Trutnov (Královehradecký kraj) 431 m. n. m.
Kontaktovat uživatele:

Včera to byl tady u nás v Krkonoších poměrně zajímavý den. Už okolo 10:35 se začaly směrem od Krkonoš ozývat první hromy, blesková aktivita však byla zatím v malé osamocené buňce na Liberecku. Ovšem během 15-30 minut (zhruba 2 aktualizace radaru) se však ukázalo, že buňka začíná postupně narůstat a začíná to rudnout i tady v okolí Trauče a v Krkonoších se vytváří další jádra a spojují se s již se zmíněnou buňkou na Liberecku. V tu chvíli jsem vyrazil do terénu, bylo to kolem 11:30 až 11:45 a vyrazil na místo umístěné na mapě ve videu. První záběr je směrem na Krkonoše a druhý směrem na jih podél silnice na Hradec Králové.

P.S. Trochu jsem si s tímto videem pohrál ve Windows Movie Maker 2.6, tak mi když tak napište, buďto na YT nebo sem pod příspěvek, jestli by se takový styl videí líbil a mám v něm pokračovat. Tak tady je odkaz na toto video: https://www.youtube.com/watch?v=5rjkLkF ... e=youtu.be
Uživatelský avatar
Sheik
Příspěvky: 57
Registrován: 13 kvě 2012 11:09
Bydliště: Kladno

Zdravím v další sezóně. Konečně jsem měl možnost něco vyfotit také i já. Vždy se něco seběhlo a nešlo vyrazit do terénu :(
Sobotu odpoledne jsem trávil na chajdě V Račicích u Berounky .Všude kolem se to kumulilo, ale ne a ne se nic přiblížit a pěkně zapráskat. Už jsem nevěřil, že by něco vzniklo a tak jsem sledoval hokej. Někdy kolem půl sedmé mě pak z křesla vyhnalo první zahřmění. Hned jsem připravil nádobíčko. Bohužel bylo moc světla a tak došlo na novou věcičku v inventáři a to filtr ND 1000. Vůbec jsem nevěděl co od toho čekat. Má to výhodu, že za jasného dne můžete nastavit několika sekundovou expozici. Bohužel ve směru, kam jsem směřoval foťák, prásklo jen jednou, pecka to byla slušná a nějakou dobu se hrom nesl údolím Berounky. Byl to CG+
Co se týče bleskové aktivity.. Za cvelou dobu cca 15 zahřmění, 3x viditelný záblesk, srážky téměř nulové
Výsledek si můžete prohlédnout na odkazu níže. Nevýhoda toho filtru je, že hodně utlumí světlo a blesk není tak výrazný. Možná by to chtělo o něco slabší, kdo ví...
http://sheik.rajce.idnes.cz/Bourka_2014 ... G_8765.jpg
Uživatelský avatar
dobrmanek
Příspěvky: 746
Registrován: 23 čer 2007 09:56
Bydliště: Větřkovice, 480 m.n.m, okres Opava

Po celý den se severozápadně nad jedním místem obnovovaly přeháňky a tak bylo aspoň co pozorovat. K večeru nečekaně vznikla i bouřka, ale než jsem se rozhoupal a vyrazil blíže, tak jsem to nejzajimavější úspěšně prošvihnul.
Přílohy
bourka.jpg
panorama.jpg
Ze Slezska Vás zdraví Zbyněk Černoch
Odpovědět

Zpět na „Pozorování v roce 2014“