Změnit velikost textu   Verze pro tisk

bourkova stupnice j/kg

Vše ohledně výskytu bouřek nejen na území ČR.

bourkova stupnice j/kg

Příspěvekod strasakburka » 12 dub 2009, 22:06:22

Vedel by mi niekto povedat ake su rozmedzia jednotlivych burok ?
Ake hodnoty sa uvadzaju pre supercelly? Zimne maju 10-100j/kg
letne burky 3000-4000 j/kg a supercelly? Typnem 4000-8000j/kg
strasakburka

Re: bourkova stupnice j/kg

Příspěvekod Amerika » 13 dub 2009, 09:32:48

Ahoj, snaž se prosím trochu respektovat pořádek v tématech. Pro bouřky tu už máme jiné téma. :)

Pokud jde o ty supercely, tak ti odsud jistě někdo poradí líp než já, ale prozatím bych připomenul jednu věc: Supercela nerovnáse superbouřka! může to bejt klidně úplně slabá bouřka. Rozdíl je ve stavbě bouřky, né v intenzitě projevů, ikdyž v důsledku toho zpravidla ty projevy bejvaj intenzivnější.
Ikdyž ty j/kg jdou už trochu mimo mně, tak doufám že tady zas nemelu nějaký nesmysly... :D
Amerika

Příspěvekod Štěpán Krejsek » 13 dub 2009, 10:40:26

Pokud vím, tak pro supercely je nejdůležitější střih větru. Na sc je potřeba tak 20m/s a víc, při nižšíh hodnotách vznikají méně organizované bouřky. CAPE stačí několik stovek J/kg, ale čím vyšší, tím lepší. V Evropě v létě jsou maxima CAPE kolem 3000 J/Kg, ale může se to šplhnout k 5000, což je ovšem spíše výjimečně. U supercel se ještě hledí na helicitu, čím více, tím lépe.
No a potom je samozřejmě potřeba nějaký spouštěč konvekce, jinak bude nebe bez mráčku. Docela klasická bývá orografie nebo studené fronty.
Jinak pro jednotlivé hodnoty CAPE nelze stanovit určitý typ bouřky, vždycky bude záležet na více věcech.
Tolik můj laický pohled.
Štěpán Krejsek

Příspěvekod stormchaser » 13 dub 2009, 17:27:41

Presná stupnica/hranica pri ktorej vznikajú búrky/supercely nie je. Všetko záleží od dynamiky. Supercely som videl už pri 800J/KG, a tiež aj "obyčajné" búrky pri vyše 1000J/KG. Pri supercelách je rozhodujúci strih vetra (najvhodnejší cez 20-25m/s DLS) ale taktiež je potrebná helicita... Najvyššia nameraná CAPE bola pred tornado outbreakom v Jarell, Texas (USA), kde hodnoty miestami dosahovali cez 8000J/KG. Ale samotná CAPE na charakter búrky nemá vplyv...
stormchaser

Příspěvekod Michal Geryk » 13 dub 2009, 19:04:16

stormchaser píše:...Najvyššia nameraná CAPE bola pred tornado outbreakom v Jarell, Texas (USA), kde hodnoty miestami dosahovali cez 8000J/KG...

Loni kdesi v Indii (?) překročilo CAPE hodnotu 10.000 J/kg - když tak David Rýva doplní... :?
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
kamera videa fotografie
Michal Geryk
Člen A.S.S.

Příspěvekod MajdaLa » 14 dub 2009, 08:57:01

Já vím něco o 10500J/Kg při LI -17K ...v Indii. Ale přesně si těmi údaji jistá nejsem.
Cítíte se negativně? Zbavte se elektronu!
MajdaLa
SKYWARN Forecaster

Příspěvekod David Rýva » 14 dub 2009, 21:51:42

V Indii to bylo MLCAPE 10500 J/kg. Ale k tomu prvnímu dotazu.

V podstatě je ten dotaz nesmysl, charakter bouřek z hlediska druhu nemá co dělat s CAPE, to co určuje buněčnou architekturu je předně dynamika, zejména pak střih větru. Supercely tu můžou vznikat i při CAPE 500J/kg pokud jsou k tomu další podmínky vhodné, stejně jako se může stát že při CAPE 2000J/kg což už je vysoká hodnota nevznikne nic moc zajímavýho, bo střih bude na nule skoro. Jinak hodnoty CAPE nad 2000J/kg jsou tu málokdy, nad 3000J/kg je poměrně vzácnost, nejvíc pamatuju 4700J/kg myslím na nějaký Bavorský stanici, to je ale už dost extrém na naše poměry.
Jinak může bejt i CAPE 7000J/kg a celej den nebe bez mráčku, prostě rozhodovat o bouřkách jen na základě CAPE, to se jednoduše prostě nedá. ;)
Kolín-Zálabí, Czech Republic, WMO ID: 11614
SKYWARN CzechoSlovakia - weather forecasting, watches and warnings
ESTOFEX - European storm forecast experiment
David Rýva
SKYWARN Forecaster

Příspěvekod Tomas Pucik » 15 dub 2009, 08:23:43

strasakburka píše:Vedel by mi niekto povedat ake su rozmedzia jednotlivych burok ?

Ale no taaak, mas to nejako hrubo roztriedene. Vyskumna skupina Rosenberg et al. dosla k nasledovnym poznatkom:

0-100 J/kg...slabé prehánky
100-300 J/kg...mierne prehánky
300-500J/kg...silné prehánky
500-1000J/kg...slabé búrky
1000-2000J/kg...mierne, ojedinele s krúpami
2000-3000J/kg...silné, s krúpami
3000-5000J/kg....supercely, obrie krúpy
5000-10000 J/kg...tornáda
10000-xxx J/kg...búrky v podobe atómového hríba
Ostatni clenovia fora si tento novy uzasny prispevok do meteorologie nevsimli? :-)

Asi nie, avsak hodnoty CAPE a ich vyznam sa preberali uz asi 20 krat. Co tak aby novi clenovia najskor skusili fakt skvely vyhladavaci system tohto fora. Myslim, ze by to hodne pomohlo.

Vy sa tu hrate s hodnotami CAPE, ja vsak pochybujem, ze dany clen vie, co to CAPE vobec znamena...
Tomas Pucik
SKYWARN Forecaster

Příspěvekod Michal Geryk » 15 dub 2009, 08:45:44

Já chápu, že každý jsme tady na jiném stupni poznání fyziky atmosféry, ale je fakt, že člověk by si měl nejdřív informace vyhledat kde se dá (tady na fóru je vpravo nahoře kolonka "hledat", dále na http://www.bourky.com/slovnik.php je slovník stormchasera a na netu je toho stran meteorologie dost a dost nejen v angličtině) a až pak se ptát. Já sám se dost stydím za některé své dotazy nejen tady, ale třeba na stránkách ČHMÚ v knize blueboard... :?
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
kamera videa fotografie
Michal Geryk
Člen A.S.S.

Příspěvekod Tomáš Prouza » 15 dub 2009, 09:18:38

No abych se přiznal, tak ještě před pár lety jsem si šanci na vznik bouřek zásadně odvozoval od hodnot CAPE a LI. Každopádně poté, co jsem si pořádně pročetl informace tady i jinde, tak jsem od toho rychle opustil, navíc pro 24/48 hodinovou předpověď lze dnes používat ESTOFEX/Skywarn. Samozřejmě když si chci tipnout vývoj déle dopředu, tak si holt musím proběhnout modely, kde už je nějaká větší znalost problematiky nutná (a dodnes nemám takové znalosti jako místní největší borci :) )
A k tématu: z vlastní zkušenosti vím, že se běžně stávají případy, kdy je atmosféra přímo nabita energií, jenže ji drží pod pokličkou nějaká ta stabilní vrstvička a den proběhne skoro bez mráčku nebo naopak při podmínkách bouřkám zjevně nesvědčících najednou nějakou vyženou blízké kopce...
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na WEBOVÉ IRC na kanál AmaterMeteoCZ
Tomáš Prouza
Administrátor

Příspěvekod Tomas Pucik » 15 dub 2009, 09:48:55

Tomáš Prouza píše:No abych se přiznal, tak ještě před pár lety jsem si šanci na vznik bouřek zásadně odvozoval od hodnot CAPE a LI. Každopádně poté, co jsem si pořádně pročetl informace tady i jinde, tak jsem od toho rychle opustil, navíc pro 24/48 hodinovou předpověď lze dnes používat ESTOFEX/Skywarn. Samozřejmě když si chci tipnout vývoj déle dopředu, tak si holt musím proběhnout modely, kde už je nějaká větší znalost problematiky nutná (a dodnes nemám takové znalosti jako místní největší borci :) )
A k tématu: z vlastní zkušenosti vím, že se běžně stávají případy, kdy je atmosféra přímo nabita energií, jenže ji drží pod pokličkou nějaká ta stabilní vrstvička a den proběhne skoro bez mráčku nebo naopak při podmínkách bouřkám zjevně nesvědčících najednou nějakou vyženou blízké kopce...

No tak si myslim, ze takymto vyvojom prebehol kazdy z nas :-). Este doteraz si pamatam, ako som jasal nad mojou predpovedou silnych burok pre juzne Slovensko, ked podla wetterzentrale.de som tam videl viac ako 1000 J/kg :-D. Ja len aby sme to uviedli na pravu mieru, pretoze nazov temy je.... "bourkova stupnice" a nie "hodnoty CAPE"... co my vieme, co dany clen myslel. Pretoze jednotkami J/kg neovplyva len CAPE...V kazdom pripade, zacinam rozmyslat, ze by asi nebolo od veci vytvorit urcity startovaci dokument so zakladnymi informaciami o burkach, ich predpovedi a pod... Aby sa v tom novi clenovia lahsie orientovali. Predpoved burok robim aj na bakalarsku pracu, takze sa hlasim ako jeden z moznych tvorcov. Kto sa prida??? ;)

Inak, snad sa na mna autor nenahneva ale ked ja som zacinal s burkami, hltal som jeho analyzy a clanky s velkou chutou :-) Tomas Psika ma hodne dobry clanok o indexoch, kde sa rozobera ich vypocet, klady, zapory a v tabulkovych prehladoch aj urcite "rozmedzia". Tu si ho mozete precitat, na starych znamych Meteowebberovskych strankach: http://www.cbox.cz/tomas_psika/texty_o_meteorologii.htm
Tomas Pucik
SKYWARN Forecaster

Příspěvekod Tomáš Prouza » 15 dub 2009, 10:27:56

Meteowebber T.Psiky byl první web, který mě naprosto uchvátil, protože to byl jeden z prvních webů týkající se meteorologie, který nahromadil takové množství informací v češtině (i když pro mě není problém ani angličtina). Nejvíc mě zaujaly jeho rozbory významných bouřkových situací, které jsem "okoukal" a začal podle nich psát svoje vlastní na svůj web (i když ročně to bývají tak 2-4 podle toho, jestli si to ty bouřky vůbec zaslouží). Pravdou taky je, že jsem se nikdy nezabýval rozborem podmínek před a při bouřkách, spíš jen zhodnocením celkové synoptické situace a pak záznamem vývoje a průběhu bouřky (praktickým popisem).
Každopádně oboje je důležité, protože podle pozorování můžeme určit na základě jakých predikovaných podmínek měla pak bouřka určitý projev a vývoj, což lze zužitkovat do budoucna. I když ne dokonale, protože atmosféra obsahuje tolik proměnných, které nikdy neobsáhneme. Ale asi je to dobře, jaká by to byla romantika, když bychom dopředu věděli co se stane... ;)

K tomu dokumentu pro "začátečníky", klidně s tím pomůžu pokud bude čím.
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na WEBOVÉ IRC na kanál AmaterMeteoCZ
Tomáš Prouza
Administrátor

Příspěvekod David Rýva » 15 dub 2009, 12:23:18

Tomas Pucik píše:V kazdom pripade, zacinam rozmyslat, ze by asi nebolo od veci vytvorit urcity startovaci dokument so zakladnymi informaciami o burkach, ich predpovedi a pod... Aby sa v tom novi clenovia lahsie orientovali. Predpoved burok robim aj na bakalarsku pracu, takze sa hlasim ako jeden z moznych tvorcov. Kto sa prida??? ;)

No to zní velice zajímavě, to bych se určitě přidal, už jen proto, že letos chcu zpracovat výrazný případy konvekce, kerý mně fasinujou nejvíc ze všech a to větrný bouře spojený s konvekcí a zejména pak s MCS. Takže vyhledávám případy s bow echy a tak a data k nim ale teď je pro mně prioritou dodělat web takže tohle asi bude přes léto hlavně.

Tomas Pucik píše:Ja len aby sme to uviedli na pravu mieru, pretoze nazov temy je.... "bourkova stupnice" a nie "hodnoty CAPE"... co my vieme, co dany clen myslel.

To já taky nevím jak to bylo myšlený, ale z hodnot a jednotek usuzuju na CAPE. Každopádně v první chvilce co sem ten dotaz viděl a hlavně styl jakým je to podaný, mi to přišlo spíš jako úmyslný "rejpnutí do vosího hnízda", taká provokace trochu. :D Ale tak i já sám někdy něco napíšu v dobrým úmyslu a pak to někomu vyzní jinak :oops: Každopádně myslím, že hodně z nás tady si prošlo tím stádiem, že CAPE a LI na modelu byly pro nás tím "co nám 100% slibovalo bouřky" nebo pro nás existovali jen bouřky frontální a nefrontální, což je až ta druhořadá věc, popř. sme věřili zastaralým pojmům ala čára instability a tak. :D
Kolín-Zálabí, Czech Republic, WMO ID: 11614
SKYWARN CzechoSlovakia - weather forecasting, watches and warnings
ESTOFEX - European storm forecast experiment
David Rýva
SKYWARN Forecaster

Příspěvekod MajdaLa » 15 dub 2009, 14:50:21

No já začínala na průvodci světem počasí o M. Allabyho a pak jsem považovala každou bouřku která vytvoří oblačnost mamma za supercelu :D :D :rofl:
Je fakt že podle CAPE se usuzovat typ bouřky nedá. Bouřku nejvíc formuje asi střih větru. Navíc CAPE může být jánevímjaká ale pokud je moc velká CIN nebo tak, tak máme na bouřky stejně smůlu, nehledě na to, že CAPE taky bývá v poslední době dost kritizovaná.
Osobně ani moc neholduju takovým těm indexům hodnotícím potenciál pro nbezpečné projevy a tak. Ne že bych to úplně zavrhovala ale pochybuju, že se všechny faktory ovlivňující ten a ten jev dají dostatečně spolehlivě shrnout do jednoho vzorce... :?:
David Rýva píše:V Indii to bylo MLCAPE 10500 J/kg.

Tak si to pamatuju dobře :) nemáš náhodou někde ještě sounding z toho dne? Já jsem někde tuším cosik měla cos mi posílal ale pojem příšerný brajgl dokonale popisuje stav věcí v mém počítači takže... :rofl: :drunk:
Cítíte se negativně? Zbavte se elektronu!
MajdaLa
SKYWARN Forecaster

Příspěvekod Tomáš Psika » 15 dub 2009, 19:34:42

Tomáš Prouza píše:Meteowebber T.Psiky byl první web, který mě naprosto uchvátil, protože to byl jeden z prvních webů týkající se meteorologie, který nahromadil takové množství informací v češtině (i když pro mě není problém ani angličtina). Nejvíc mě zaujaly jeho rozbory významných bouřkových situací, které jsem "okoukal" a začal podle nich psát svoje vlastní na svůj web (i když ročně to bývají tak 2-4 podle toho, jestli si to ty bouřky vůbec zaslouží).

Z dnešního pohledu se na to dívám jako na takovou "dřevní" dobu. Moc lidí se tehdy o bouřky blíže nezajímalo nebo prostě nebyli moc vidět. Ani internet tehdy nemělo moc lidí. Je pravda, že jsem za těch několik let našel jen výjimečně někoho, se kterým bych si mohl na podobné úrovni vyměňovat informace. Jde to i z těch článků dost poznat, protože tam jsou prostě chyby. Byl to taky jeden z důvodů, proč sem to pak zabalil. Nejen to, že se tím nedá uživit. Dnes se opravdu divím, když zjišťuji, kolik lidí to vlastně četlo :) .

Popisy bouřkových situací mě bavily obzvlášť :-). To bylo vždycky takové kreativní nadšení, které zdá se někdy přešlo i na čtenáře :D .

Teď se snažím revidovat svůj Průvodce bouřkovou oblačností. Je to ale dřina. Nechápu jak jsem toho tehdy mohl napsat tolik. Vrhnu se i na jiné věci, třeba i na ty indexy. Hlavně opravuji chyby, moc to rozšiřovat nebudu. To by bylo spíš na nové články, ale až něco zase pořádně načtu. Jeden mám v plánu v nejbližší době, tak se těště :lol: . Bude to o tématu, o kterém se jen tak mluví a obecně moc neví. Jsem stále ve stadiu sběru informací a oživování si některých meteorologických znalostí. Za ty leta toho člověk zapomněl až hrůza.

Se startovacím dokumentem pro začátečníky bych taky případně pomohl.

EDIT: Sákra, do jakýho tématu to zase píšu :D :D :lol: .
Tomáš Psika

Příspěvekod počasář » 15 dub 2009, 21:25:58

Tomáš Psika píše:
Tomáš Prouza píše:Meteowebber T.Psiky byl první web, který mě naprosto uchvátil, protože to byl jeden z prvních webů týkající se meteorologie, který nahromadil takové množství informací v češtině (i když pro mě není problém ani angličtina). Nejvíc mě zaujaly jeho rozbory významných bouřkových situací, které jsem "okoukal" a začal podle nich psát svoje vlastní na svůj web (i když ročně to bývají tak 2-4 podle toho, jestli si to ty bouřky vůbec zaslouží).

Z dnešního pohledu se na to dívám jako na takovou "dřevní" dobu. Moc lidí se tehdy o bouřky blíže nezajímalo nebo prostě nebyli moc vidět. Ani internet tehdy nemělo moc lidí. Je pravda, že jsem za těch několik let našel jen výjimečně někoho, se kterým bych si mohl na podobné úrovni vyměňovat informace. Jde to i z těch článků dost poznat, protože tam jsou prostě chyby. Byl to taky jeden z důvodů, proč sem to pak zabalil. Nejen to, že se tím nedá uživit. Dnes se opravdu divím, když zjišťuji, kolik lidí to vlastně četlo :) .

To je zajímavý, jak věci fungujou. Zrovna dnes jsem se Ti/Vám pokusil poslat z fóra soukromou zprávu se žádostí o souhlas dát link na Meteowebber na náš "ústavní" intranet jako jeden ze zdrojů pro samostudium "zchromlých" nebo pokulhávajících meteorologických úředníků (Svým bližším kolegům jsem to doporučil už před lety). A ona se o tom zrovna rozvedla takováhle debata.

Takže mohl bych? Zdá se, že SZ ode mne nechodí...

Honza
Honza Sulan
počasář

Příspěvekod Tomáš Psika » 15 dub 2009, 23:46:30

počasář píše:To je zajímavý, jak věci fungujou. Zrovna dnes jsem se Ti/Vám pokusil poslat z fóra soukromou zprávu se žádostí o souhlas dát link na Meteowebber na náš "ústavní" intranet jako jeden ze zdrojů pro samostudium "zchromlých" nebo pokulhávajících meteorologických úředníků (Svým bližším kolegům jsem to doporučil už před lety). A ona se o tom zrovna rozvedla takováhle debata.

Zpráva mi bohužel nedošla. Samozřejmě si tykejme :) . Jen musím uvést, že některé články uvedené na Meteowebberu pozvolna "kopíruji" i na novou doménu (http://www.psika.cz). Při té příležitosti je po letech pročítám a využívám toho k opravě některých jejich nedostatků. Meteowebber v nejbližších několika letech zůstane bohužel jen v takto zakonzervovaném statickém stavu. Jen jako takový nostalgický pohled do historie. Na hostingu totiž nemám žádné volné místo, vlastně některý obsah mi už přetekl na jiný web. Zrušit jej nechci a ani nemůžu, protože se na něj linkuje z mnoha desítek míst. Updatovat tak starý a statický web už dnes nemá význam. Vždyť už mu pomalu táhne na deset let :D . Dokonce ani firma, která zajišťovala webhosting už několik let neexistuje. Na začátcích některých článků na Meteowebberu budu uvádět odkazy na jejich kopie nebo případně trochu aktualizované verze na http://www.psika.cz.

počasář píše:Takže mohl bych?

Samozřejmě. Jako doplňková literatura pro meteorology to myslím může sloužit dobře. Je to pro mě čest.
Tomáš Psika

Příspěvekod storm_ice » 16 dub 2009, 00:56:22

4 Tomáš Psika tak určitě to hodně potěší, jen se pousměju když si vzpomenu, jak jsem seděl v net kavárně a brouzdal po netu a hledal a pak ještě stahoval na diskety .. nj už to je cca 8 let. U těch bouřek, vzhledem k mé lenosti, to spíš beru podle zkušeností - modely jako hrubý náčrt a podle situace se to snažím tak nějak porovnat s tím co bylo a jak by to mohlo dopadnout tentokrát.

K té stupnici pak, jak by měla být provedená, jestli něco jako zmíněné slabá přeháňka až silné bouře/supercely a nebo např udělat tabulku s nějakými indexy v předpovědi a na druhou stranu s projevy počasí a pak tam "zaškrtat" pole které by tomu či onomu odpovídalo? Snad jsem alespon trochu srozumitelně zformuloval otázku 8-)
storm_ice

Příspěvekod Tomáš Psika » 16 dub 2009, 01:45:16

storm_ice píše:4 Tomáš Psika tak určitě to hodně potěší, jen se pousměju když si vzpomenu, jak jsem seděl v net kavárně a brouzdal po netu a hledal a pak ještě stahoval na diskety .. nj už to je cca 8 let.

Heh, já si zase vzpomínám, jak jsem stahoval ty tuny materiálů ze zahraničních webů a pak to kopíroval zkomprimované na desítky disket. A jak mi jednou klekly Windows tak, že nepomohla ani obnova záložního registru a ztratil jsem pár desítek MB stažených dokumentů. Nebo jak se mi s podobnými následky rozpadla FAT tabulka. No nebudu říkat, že to byly zrovna zlatý časy :) .

Ale ze všeho nejvíc si pamatuji jak jsem musel párkrát do roka chodit k foťákovi pro novou fotku do občanky, protože se mi při pohledu na účet od Telecomu za vytáčený internet deformovala obličejová část ksichtu :D .
Tomáš Psika

Příspěvekod zmarek20 » 19 dub 2009, 21:36:52

Tomas Pucik píše:
strasakburka píše:Vedel by mi niekto povedat ake su rozmedzia jednotlivych burok ?

Ale no taaak, mas to nejako hrubo roztriedene. Vyskumna skupina Rosenberg et al. dosla k nasledovnym poznatkom:

0-100 J/kg...slabé prehánky
100-300 J/kg...mierne prehánky
300-500J/kg...silné prehánky
500-1000J/kg...slabé búrky
1000-2000J/kg...mierne, ojedinele s krúpami
2000-3000J/kg...silné, s krúpami
3000-5000J/kg....supercely, obrie krúpy
5000-10000 J/kg...tornáda
10000-xxx J/kg...búrky v podobe atómového hríba
Ostatni clenovia fora si tento novy uzasny prispevok do meteorologie nevsimli? :-)

Asi nie, avsak hodnoty CAPE a ich vyznam sa preberali uz asi 20 krat. Co tak aby novi clenovia najskor skusili fakt skvely vyhladavaci system tohto fora. Myslim, ze by to hodne pomohlo.

Vy sa tu hrate s hodnotami CAPE, ja vsak pochybujem, ze dany clen vie, co to CAPE vobec znamena...

WOW :D . TOje zaujimave . U nas byva tak 3000-4000 j/Kg . Vyssie len zriedka . Na superCellu staci ze vraj malo El.naboja . ROzhoduje vietor .
zmarek20

Příspěvekod Tomas Pucik » 19 dub 2009, 21:41:51

;) To som napisal ironicky tu "stupnicu".

Naviac, odkial vies, ze u vas byvaju take hodnoty CAPE?
Tomas Pucik
SKYWARN Forecaster

Příspěvekod zmarek20 » 20 dub 2009, 22:20:30

zhruba som si typol ... tolerancia 100j/kg+/-, Cez leto je to take ... Zalezi od toho ake ma podmienky bourka . 35°C a nahle ochladenie na 20°C ... Oblacnost sa moze tvorit dlho ale aj kratko -..
zmarek20

Příspěvekod Tomas Pucik » 20 dub 2009, 23:53:25

Michal Geryk píše:Já chápu, že každý jsme tady na jiném stupni poznání fyziky atmosféry, ale je fakt, že člověk by si měl nejdřív informace vyhledat kde se dá (tady na fóru je vpravo nahoře kolonka "hledat", dále na http://www.bourky.com/slovnik.php je slovník stormchasera a na netu je toho stran meteorologie dost a dost nejen v angličtině) a až pak se ptát. Já sám se dost stydím za některé své dotazy nejen tady, ale třeba na stránkách ČHMÚ v knize blueboard... :?

No jeden dotaz minule tam bol, s tymi bublinami na hladine a dlhotrvajucim dazdom - to bol gol :D :D.

Re: zmarek20

Obdivujem tvoj odhad. Fakt, odhadnut CAPE s presnostou 100 J/kg je nieco uzasne. Ake je tvoje tajomstvo?
|( Minule som si kupil specialnu CAPE kalkulacku, podla teploty zemskeho povrchu a rychlosti rastu kumulu urci energiu, bohuzial ale s presnostou len na niekolko sto J(kg. Tvoja metoda teda musi byt dost prepracovana. Cool. Az by som povedal, ze ty musis byt urcite profik.
Tomas Pucik
SKYWARN Forecaster

Příspěvekod Rosina » 04 bře 2010, 21:21:53

Chcem sa spýtať, dá sa nejako odmerať aktuálna hodnota CAPE? Keď píšete že tam a tam namerali toľko a toľko... :D :D Ak áno, čím?
CONRAD TE831X a HYUNDAI 1815.

Vizualizácia umiestnenia čidiel novej meteostanice:
http://www.pocasie-rosina.estranky.sk/f ... teostanice
Rosina

Příspěvekod Štěpán Krejsek » 08 bře 2010, 17:01:37

Rosina píše:Chcem sa spýtať, dá sa nejako odmerať aktuálna hodnota CAPE? Keď píšete že tam a tam namerali toľko a toľko... :D :D Ak áno, čím?

Hodnota CAPE se měří z aerologických sondáží, myslím každých 6 nebo 12 hodin u nás. Pozorovatel na zemi je ale bez příšlušné techniky na tom stejně, jako kdyby tipoval sportku. Takže aktuální hodnoty leda přes internet, stránku přesně nevím, snad to někdo doplní.
Štěpán Krejsek

Zpět na Bouřky a konvektivní jevy