stormchaser píše:...Najvyššia nameraná CAPE bola pred tornado outbreakom v Jarell, Texas (USA), kde hodnoty miestami dosahovali cez 8000J/KG...
strasakburka píše:Vedel by mi niekto povedat ake su rozmedzia jednotlivych burok ?
Ake hodnoty sa uvadzaju pre supercelly? Zimne maju 10-100j/kg
letne burky 3000-4000 j/kg a supercelly? Typnem 4000-8000j/kg
Tomáš Prouza píše:No abych se přiznal, tak ještě před pár lety jsem si šanci na vznik bouřek zásadně odvozoval od hodnot CAPE a LI. Každopádně poté, co jsem si pořádně pročetl informace tady i jinde, tak jsem od toho rychle opustil, navíc pro 24/48 hodinovou předpověď lze dnes používat ESTOFEX/Skywarn. Samozřejmě když si chci tipnout vývoj déle dopředu, tak si holt musím proběhnout modely, kde už je nějaká větší znalost problematiky nutná (a dodnes nemám takové znalosti jako místní největší borci)
A k tématu: z vlastní zkušenosti vím, že se běžně stávají případy, kdy je atmosféra přímo nabita energií, jenže ji drží pod pokličkou nějaká ta stabilní vrstvička a den proběhne skoro bez mráčku nebo naopak při podmínkách bouřkám zjevně nesvědčících najednou nějakou vyženou blízké kopce...
Tomas Pucik píše:V kazdom pripade, zacinam rozmyslat, ze by asi nebolo od veci vytvorit urcity startovaci dokument so zakladnymi informaciami o burkach, ich predpovedi a pod... Aby sa v tom novi clenovia lahsie orientovali. Predpoved burok robim aj na bakalarsku pracu, takze sa hlasim ako jeden z moznych tvorcov. Kto sa prida???
Tomas Pucik píše:Ja len aby sme to uviedli na pravu mieru, pretoze nazov temy je.... "bourkova stupnice" a nie "hodnoty CAPE"... co my vieme, co dany clen myslel.
David Rýva píše:V Indii to bylo MLCAPE 10500 J/kg.
Tomáš Prouza píše:Meteowebber T.Psiky byl první web, který mě naprosto uchvátil, protože to byl jeden z prvních webů týkající se meteorologie, který nahromadil takové množství informací v češtině (i když pro mě není problém ani angličtina). Nejvíc mě zaujaly jeho rozbory významných bouřkových situací, které jsem "okoukal" a začal podle nich psát svoje vlastní na svůj web (i když ročně to bývají tak 2-4 podle toho, jestli si to ty bouřky vůbec zaslouží).
Tomáš Psika píše:Tomáš Prouza píše:Meteowebber T.Psiky byl první web, který mě naprosto uchvátil, protože to byl jeden z prvních webů týkající se meteorologie, který nahromadil takové množství informací v češtině (i když pro mě není problém ani angličtina). Nejvíc mě zaujaly jeho rozbory významných bouřkových situací, které jsem "okoukal" a začal podle nich psát svoje vlastní na svůj web (i když ročně to bývají tak 2-4 podle toho, jestli si to ty bouřky vůbec zaslouží).
Z dnešního pohledu se na to dívám jako na takovou "dřevní" dobu. Moc lidí se tehdy o bouřky blíže nezajímalo nebo prostě nebyli moc vidět. Ani internet tehdy nemělo moc lidí. Je pravda, že jsem za těch několik let našel jen výjimečně někoho, se kterým bych si mohl na podobné úrovni vyměňovat informace. Jde to i z těch článků dost poznat, protože tam jsou prostě chyby. Byl to taky jeden z důvodů, proč sem to pak zabalil. Nejen to, že se tím nedá uživit. Dnes se opravdu divím, když zjišťuji, kolik lidí to vlastně četlo.
počasář píše:To je zajímavý, jak věci fungujou. Zrovna dnes jsem se Ti/Vám pokusil poslat z fóra soukromou zprávu se žádostí o souhlas dát link na Meteowebber na náš "ústavní" intranet jako jeden ze zdrojů pro samostudium "zchromlých" nebo pokulhávajících meteorologických úředníků (Svým bližším kolegům jsem to doporučil už před lety). A ona se o tom zrovna rozvedla takováhle debata.
počasář píše:Takže mohl bych?
storm_ice píše:4 Tomáš Psika tak určitě to hodně potěší, jen se pousměju když si vzpomenu, jak jsem seděl v net kavárně a brouzdal po netu a hledal a pak ještě stahoval na diskety .. nj už to je cca 8 let.
Tomas Pucik píše:strasakburka píše:Vedel by mi niekto povedat ake su rozmedzia jednotlivych burok ?
Ake hodnoty sa uvadzaju pre supercelly? Zimne maju 10-100j/kg
letne burky 3000-4000 j/kg a supercelly? Typnem 4000-8000j/kg
Ale no taaak, mas to nejako hrubo roztriedene. Vyskumna skupina Rosenberg et al. dosla k nasledovnym poznatkom:
0-100 J/kg...slabé prehánky
100-300 J/kg...mierne prehánky
300-500J/kg...silné prehánky
500-1000J/kg...slabé búrky
1000-2000J/kg...mierne, ojedinele s krúpami
2000-3000J/kg...silné, s krúpami
3000-5000J/kg....supercely, obrie krúpy
5000-10000 J/kg...tornáda
10000-xxx J/kg...búrky v podobe atómového hríba
Ostatni clenovia fora si tento novy uzasny prispevok do meteorologie nevsimli?
Asi nie, avsak hodnoty CAPE a ich vyznam sa preberali uz asi 20 krat. Co tak aby novi clenovia najskor skusili fakt skvely vyhladavaci system tohto fora. Myslim, ze by to hodne pomohlo.
Vy sa tu hrate s hodnotami CAPE, ja vsak pochybujem, ze dany clen vie, co to CAPE vobec znamena...
Michal Geryk píše:Já chápu, že každý jsme tady na jiném stupni poznání fyziky atmosféry, ale je fakt, že člověk by si měl nejdřív informace vyhledat kde se dá (tady na fóru je vpravo nahoře kolonka "hledat", dále na http://www.bourky.com/slovnik.php je slovník stormchasera a na netu je toho stran meteorologie dost a dost nejen v angličtině) a až pak se ptát. Já sám se dost stydím za některé své dotazy nejen tady, ale třeba na stránkách ČHMÚ v knize blueboard...
Rosina píše:Chcem sa spýtať, dá sa nejako odmerať aktuálna hodnota CAPE? Keď píšete že tam a tam namerali toľko a toľko...![]()
Ak áno, čím?
Zpět na Bouřky a konvektivní jevy
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník