U nás (Slovensko - Rajec) to bolo včera dosť dobré. Aj keď podľa radaru som neočakával nič extra, tak som sa silno mýlil.
Približné o 22.00 som sa vybral s bratom pozorovať blýskavicu asi 300 metrov od domu, tak kde už nie sú pouličné lampy...
blýskavica bola krásna, ale zdalo sa mi, že búrkový systém sa ku nám rýchlo pohybuje, tak sme sa vracali domov. ešte sme ani nestihli vojsť do dvora, keď sme počuli silný hukot v povetrí a vzápatí sa prišiel taký nárazový vietor, netrúfam si odhadnúť jeho silu, ale účinky mal také, že som záhradný umelý nábytok našiel približne 10-15 metrov od svojho miesta. o prádle čo sa sušilo ano nehovorím

. no najväčšie nárazy vetra boli pár metrov nad zemou. v blízkosti máme asi 200 ročné topole a síce odolali, ale oholilo ich pekne... netrúfam si odhadnúť náraz, ale predsa si myslím, že ten vietor, mohol mať v nárazoch aj do 100 kmh. vo výške aj viac. Na ceste bol pár vývratov, ktoré poškodili elektrické vedenie, takže pár desiatok minút nebola elektrika, ktorá do rána stále vypadávala.
Zrážky neboli nejako extra silné, mám potvrdené maličké krúpy do 1 cm.
Čo sa týka elektrickej aktivity, bolo to ako na diskotéke, ani svietiť som nepotreboval

. priemerne 10 bleskov za minútu. väčšinou ale CC blesky.
Zaujal me jeden, predpokladám, že CG+ blesk, ktorého hrom bol taký silný, že vyprodukoval citeľnú tlakovú vlnu. bola cítiť aj na oknách a múre domu (bol som opretý o stenu). Sestra, ktorá bola v aute potvrdila, že aj vo vnútri auta bolo cítiť tlakovú vlnu.
Suma sumárum: podľa radaru som toto nečakal, najhorší bol vietor, ktorý napáchal aj mierne škody na porastoch. škody na majetku v obci som nezaznamenal. škoda, že nemôžem poskytnúť presné metorologické údaje, meteo stanica je ešte vo výstavbe...