Stránka 1 z 1

Jak na timelapse s kompaktem od Canonu

PříspěvekNapsal: 13 zář 2008, 19:50:29
od bago
Ricohy jsou považovány za jedny z mála foťáků co umožňují fotit timelapse. No není to pravda, umí to taky skoro každý kompakt od Canonu (ano i ta šunka co už máte 2 roky doma). Jen ho to musíte naučit pomocí CHDK firmware.
Například toto je nafocené canonem A530 http://uloz.to/749736/chodov03-07-08.avi

všechny informace naleznete zde http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK (anglicky)
možná se dají najít i nějaké návody v češtině, ale nehledal jsem.

CHDK je neoficiální firmware pro fotoaparáty canon. Výhoda je, že do samotného fotoaparátu nijak nezasahujete. Firmware je nahraný na paměťové kartě a automaticky(nebo i manuálně) se nahrává při každém startu fotoaparátu. Pro instalaci firmware potřebujete samozřejmě čtečku paměťových karet (dá se pořídit do 200Kč).

Existuje více verzí firmware, pro naše účely stačí Allbest verze.
download - http://malbe.nm.ru/chdk/
instalace - http://chdk.wikia.com/wiki/FAQ#Q._How_d ... ry_card.3F
skript na timelapse - http://chdk.wikia.com/wiki/UBASIC/Scrip ... l_Shooting
Skripty si samozřejmě můžete psát vlastní, když si jich pár prohlídnete, tak zjistíte, že to není nic složitého.

Pomocí chdk můžete dosáhnout i spousty dalších věcí. Jako je prodloužení maximální doby expozice na 65s. Focení do RAWu. Automatické focení blesků pomocí detekce pohybu a další věci.

Re: Jak na timelapse s kompaktem od Canonu

PříspěvekNapsal: 13 zář 2008, 20:43:34
od Michal Geryk
Já mám starší Canon PowerShot A510 a nic najít nemůžu... Ptal jsem se už dřív odborníků a s timelapse (či jiným firmware) u tohoto typu mám smůlu :( .

Re: Jak na timelapse s kompaktem od Canonu

PříspěvekNapsal: 13 zář 2008, 22:30:48
od bago
Však A510 už má taky svoje léta:) I když proti dnešním 10Mpix šumítkům není v podstatě o nic horší...

Re: Jak na timelapse s kompaktem od Canonu

PříspěvekNapsal: 14 zář 2008, 14:37:28
od Jan Drahokoupil
I bez instalace nového (jiného) firmwaru se dá s některými typy kompaktů od Canonu timelapsovat, ale jen přes PC a ovládací software od Canonu. Jedná se o program Remote Capture, který patřil do standartní softwarové výbavy ke každému foťáku od Canonu (doufám). Dřív jsem takto dělal první pokusy s timelapsováním s IXUSem 500. Tady je ukázka: http://www.bourky.com/clanky/boure070606_10/drahos1.avi

Re: Jak na timelapse s kompaktem od Canonu

PříspěvekNapsal: 15 úno 2009, 08:07:19
od Michal Geryk
Nemáte někdo na prodej i starší (ale funkční) RICOH nebo něco podobného, co dovede timelapsovat? Inzerce sem ale asi nepatří... Díky!

Re: Jak na timelapse s kompaktem od Canonu

PříspěvekNapsal: 15 úno 2009, 16:34:40
od storm_ice
hmm no já to mám jednoduchý, foťák mi spadnul na zem a nejde :? takže musim koupit nový, který bych chtěl ale stejně. Už se těšim na timelapsy, obzvlášť u nás je nerovný terén ideální na očas zajímavé kousky ... no jen ty supercely nám tu chyběj :? :lol: jsem zvědavej co s tim pak vykoumám :P

Re: Jak na timelapse s kompaktem od Canonu

PříspěvekNapsal: 15 úno 2009, 19:01:52
od Instabiliter
Zdravim...
Když už byla řeč o softwaru, neznáte někdo něco pro fujifilm, abych mohl si např. přes notebook prodloužit expozici? S mejma max. 4s na s8000fd je to fakt hnus. Kdyby něco takovýho existovalo, tak bych se ten jeden rok obešel i bez zrcadlovky, kterou jinak plánuju koupit v nejbližších měsících (Canon eos 1000d + ef-s 18-55 IS). To bych si ji pak koupil lepšim objektivem za další rok. Ze seťáku mám docela strach, že budou snímky hegeš, nemám s nim totiž žádný zkušenosti. Pokud jste někdo Canoňáckej seťák používali, tak mi prosim řekněte zkušenosti s nim, jak vypadaj snímky, ostření apod. To už jsem ale dost odbočil od tématu. :(
Jo a ještě další možný řešení mý zoufalý situace: existujou kdyžtak ňáký webkamery, který umí dlouhý expozice nebo timelapse za rozumnou cenu? Za odpovědi dík.

Re: Jak na timelapse s kompaktem od Canonu

PříspěvekNapsal: 15 úno 2009, 21:07:22
od Jan Drahokoupil
Instabiliter píše:Zdravim...
Když už byla řeč o softwaru, neznáte někdo něco pro fujifilm, abych mohl si např. přes notebook prodloužit expozici? S mejma max. 4s na s8000fd je to fakt hnus. Kdyby něco takovýho existovalo, tak bych se ten jeden rok obešel i bez zrcadlovky, kterou jinak plánuju koupit v nejbližších měsících (Canon eos 1000d + ef-s 18-55 IS). To bych si ji pak koupil lepšim objektivem za další rok. Ze seťáku mám docela strach, že budou snímky hegeš, nemám s nim totiž žádný zkušenosti. Pokud jste někdo Canoňáckej seťák používali, tak mi prosim řekněte zkušenosti s nim, jak vypadaj snímky, ostření apod. To už jsem ale dost odbočil od tématu. :(
Jo a ještě další možný řešení mý zoufalý situace: existujou kdyžtak ňáký webkamery, který umí dlouhý expozice nebo timelapse za rozumnou cenu? Za odpovědi dík.


Tady je docela dobrá recenze toho objektivu 18-55. Osobně bych se ho celkem určitě vyvaroval, ale chápu, že jde hodně o peníze. Co mě na něm nejvíc odrazuje, je konstrukce a (ne)ovládání. Ostřit se na něm sice ručně dá, ale nikde není žádný ukazatel vzdálenosti, ostřící kroužek je malinkej, při autofokusu se otáčí. Při přezoomování se musí znuvu ostřit, atd. Tedy i použití polarizáku a jiných filtrů bude značně problematické.
Na druhou stranu stabilizace bude určitě dost kvalitní a účinná. ale to vidím bohužel jako jediné plus.
Radši bych doporučil Canon 17-85 IS USM nebo Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II. Chápu ale, že je to velký cenový rozdíl.
Co se webky a timelapse týče, koukni se třeba na tyto stránky Martina Setváka. S webkou bych na dlouhé expozice raději zapomněl ;) .

Re: Jak na timelapse s kompaktem od Canonu

PříspěvekNapsal: 11 bře 2009, 22:14:32
od Skier
Prosím Vás, dá mi niekto dobrý tip na nejaký software na intervalové snímanie cez webcam? :)

Re: Jak na timelapse s kompaktem od Canonu

PříspěvekNapsal: 17 bře 2009, 23:46:19
od karas
Skier píše:Prosím Vás, dá mi niekto dobrý tip na nejaký software na intervalové snímanie cez webcam? :)



Skús toto: http://www.microsoft.com/windowsxp/down ... rtoys.mspx
Je to pre Win XP, má to len pár kB a je freeware.Nájdeš to na konci zoznamu utilít (na pravej strane).Mám to odskúšané ;)

Re: Jak na timelapse s kompaktem od Canonu

PříspěvekNapsal: 14 dub 2009, 14:42:56
od Skier
Ľudia, neviete o nejakej good webcam, čo vydrží priame slnko, že nezabieli obraz+ bez káblová do 100e? :worried:

Re: Jak na timelapse s kompaktem od Canonu

PříspěvekNapsal: 28 úno 2010, 11:55:45
od djwiktor
Nevim kam to patri pani, tak aj ja sem vlozim nieco.

Jedna sa o Timelapse pomocou fotakov Olympus, vsetky triedy E... V podstate tieto fotaky timelapse neumoznuju.. staci vsak pouzit prilozeny program (CD v krabici od fotaku, vola sa Olympus Studio 2 (samozrejme trial, takze full verzia - kazdy si domysli ako ju ziskat, nie je to tazke ).. v tomto software mate moznost nielen robit timelapse do nekonecna( resp do zaplnenia HDD), ale mate moznosti ako napriklad zaciatok snimania, pripadne po akom mnozstve snimkov sa ma timelapse zastavit. Rovnako je tam kopa moznosti vyvazenia bielej, pouzivania blesku.. vsetko komfortne ovladane cez pc.. takze idealna zostava pre majitelov Olympusov rady E, je notebook, fotak, dobry stativ a USb predlzovak ( kedze povodny kablik USB k fotaku je pomerne kratky. ) . ROvnako je este moznost aj cez pc nastavit zaostrenie, teda ci sa ma zaostrit raz a potom uz iba cvakat, alebo ci sa ma ostrit pri kazdej snimke.. Snad som pomohol..

Skier > NAco ti je prosim ta webcam, ktora nebude biela pri osvieteni slnkom? Nespekuluj, ved vecsina kvalitnych webcam ma automaticke vyvazenie bielej a automaticke doladenie expozicie :) a ked ti to nestaci, vyrob si tienitko na hocijaku webcam, lebo nie priame slnko ovlypvnuje obraz, ale slnko pod uhlom od 45 stupnov vyssie , myslene vzhladom na os objektivu webcamu. :)

Re: Jak na timelapse s kompaktem od Canonu

PříspěvekNapsal: 13 dub 2016, 11:10:54
od Yany1
Zdravim. Nikde jsem se zde nedočetl, jestli někdo používáte CHDK a jake jsou výsledky. Zda jste spokojeni. Trochu koketuju s time lapse, ale mám pouze zrcadlovku a nemusi ji to delat uplne dobře (podle porůznu vyčtených informací) a proto bych pořídil ojetějšího kompakta a zkusil CHDK. Proto bych se chtel zeptat těch ostřílených, zda to má cenu, nebo je to zbytečné.

Re: Jak na timelapse s kompaktem od Canonu

PříspěvekNapsal: 18 dub 2016, 16:22:18
od daffka
Pro Yany1:
Ja sem delal timelapsy pres CHDK s Canonem SX120 a funguje to. Je to vlastne jen intervalovy snimani a video z fotek sem delal pres VirtualDUB. Jestli mas Canon zrcadlovku, tak tam jdou timelapsy s Magic Lantern firmwarem pres "FPS override". Nenici to zaverku, protoze to proste jen snima video s mensim FPS, ale kvalita je oproti videu slozenym z jednotlivejch snimku horsi.

Tady neco na ukazku:
Canon EOS 600D FPS Override: https://www.youtube.com/watch?v=IR5iQkjGEtE
Canon SX120 IS: https://www.youtube.com/watch?v=XOw9S0qcM3I

Re: Jak na timelapse s kompaktem od Canonu

PříspěvekNapsal: 21 dub 2016, 10:50:23
od Yany1
Diky za odpoved.
Na zrcadlo jsem pořídil časovací spoušť, asi ale zbytečně. Vize je zrcadlovkou na blesky (triger samo domo je ve fazi vyvoje) a kompaktem vyvoj oblačnosti (TL)
Koupim starsi kompakt a uvidim.
Yany1